30 de şefi de curţi de apel trimit scrisoare la CSM:

Nu susţinem iniţiative din sfera politică

> Printre semnatari: judecător Maria Andrieş, preşedintele Curţii de Apel Suceava, şi judecător Cristinel Grosu, vicepreşedintele Curţii de Apel Suceava

 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel din ţară adresează CSM o scrisoare prin care îşi exprimă dezacordul faţă de demersul unor judecători care merg la Bruxelles pentru a prezenta oficialilor situaţia din România, subliniind că ei nu susţin astfel de iniţiative politice.

„Subsemnaţii, preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel din România, adresăm Secţiei pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii prezenta scrisoare deschisă prin care ne exprimăm dezacordul faţă de modalitatea deformată în care, în aceste săptămâni, s-a înţeles, de către unii colegi judecători, asumarea rolului şi locului constituţional şi legal al magistratului, prin respingerea oricărui dialog cu celelalte puteri, prin ducerea şi exacerbarea protestelor în afara instanţelor, pe scările acestora, prin acreditarea ideii că majoritatea judecătorilor/ instanţelor iau parte la aceste forme de manifestare” se arată în scrisoarea deschisă semnată de mai mulţi magistraţi de la curţile de apel din ţară.

În scrisoare se arată că existenţa statului de drept nu poate fi concepută decât prin respectul principiului independenţei judecătorului şi, de aceea, atunci când s-a pus problema nesocotirii acestui principiu, magistraţii au fost de acord că trebuie să ia poziţie.

„În acest context, subliniem, însă, că manifestările de dezacord faţă de acţiunile sau omisiunile celorlalte puteri nu pot avea loc într-un cadru care să ducă în derizoriu demnitatea profesiei de judecător, după cum nu ne putem îngădui nici ca aceste manifestări să aibă forme de pactizare cu politicul sau să îndemne, fie şi tacit, la revolte publice. Este adevărat că statornicirea, în Legile Justiţiei, a unor principii, cum este cel al separării carierelor judecătorilor şi procurorilor – în acord cu statutul constituţional şi legal al acestora – a fost solicitată, în repetate rânduri, din interiorul sistemului de justiţie. De asemenea, este adevărat că atenuarea/ încălcarea acestui principiu, prin măsuri luate în regim de urgenţă, în pofida votului dat în Parlament cu privire la separarea carierelor, constituie o atitudine a puterii executive care ne nemulţumeşte profund şi cu privire la care ne-am exprimat nemulţumirea îndreptăţită” mai spune în scrisoare.

Şefii curţilor de apel mai subliniază că dezaprobă transformarea nemulţumirii în forme radicale de protest, în respingerea vehementă a oricărui dialog cu celelalte puteri, în prezentarea trunchiată, nereală a faptelor în spaţiul public, de către unii judecători, în scopul obţinerii unor efecte „de stradă”.

„De asemenea, ne exprimăm dezacordul ferm faţă de modul în care se încearcă, la nivel intern şi internaţional, de către unii judecători, participanţi la forme radicale de protest, acreditarea ideii că aceste manifestări constituie voinţa şi dorinţa majorităţii judecătorilor din România, în condiţiile în care doar 6% din instanţe au iniţiat forme de protest! În acest context, este de neconceput ca un judecător (Cristi Vasilică Dănileţ) să se erijeze în persoana «reprezentativă» pentru Justiţia Română şi să vorbească în numele judecătorilor, respectiv să decidă că un grup de 30 de judecători trebuie să meargă la Bruxelles pentru a-i prezenta prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, domnul Frans Timmermans, situaţia sistemului de justiţie, în sens catastrofal, adică al încălcării grave, de nesuportat, a principiilor ce trebuie să guverneze statul de drept. Nu recunoaştem şi nu susţinem asemenea iniţiative care ţin mai cu seamă de sfera politicului” mai arată sursa citată.

În aceste condiţii, semnatarii solicită CSM să ia act de poziţia semnatarilor acestei scrisori şi să ia măsuri de apărare a independenţei.

Scrisoarea conţine 30 de nume de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai curţilor de apel din ţară, fără semnături olografe, printre semnatari regăsindu-se şi judecător Maria Andrieş, preşedintele Curţii de Apel Suceava, şi judecător Cristinel Grosu, vicepreşedintele Curţii de Apel Suceava.

Scrisoarea se alătură celei semnate de 30 de preşedinţi şi vicepreşedinţi ai tribunalelor din România prin care aceştia au cerut, Secţiei pentru judecători a CSM, să restabilească de urgenţă cadrul în care judecătorii se pot manifesta, făcând referire la acţiunile de protest şi suspendare a activităţii din ultima perioadă.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: