Pentru Cultul Eroilor Suceava

2018, cel mai plin an de până acum

Filiala Judeţeană Suceava a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria” a organizat joi adunarea generală de prezentare a activităţii desfăşurate pe parcursul anul trecut.

În anul Centenarului Marii Uniri, Cultul Eroilor Suceava a fost o prezenţă importantă la o serie bogată de evenimente şi acţiuni de cinstire a eroilor patriei şi de cultivare în rândul generaţiilor tinere a respectului şi recunoştinţei pentru sacrificiul ostaşilor căzuţi în luptele istorice ale României. Cel mai plin an de la înfiinţare şi până în prezent.

Potrivit raportului de activitate prezentat de col. (rtr.) Neculai Niga, preşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava, în faţa reprezentanţilor instituţiilor colaboratoare, o mare realizare a fost, în toamna anului trecut, reabilitarea parcelei de onoare a eroilor din Primul Război Mondial, din cimitirul Bisericii „Sf. Treime” din Burdujeni-sat.

Lucrările au fost realizate în parteneriat cu Primăria Suceava şi Parohia „Sf. Treime”, la ele contribuind şi mai multe persoane.

„Ne-am dorit să readucem acest aşezământ sacru la forma şi aspectul dat de cetăţenii marcanţi ai judeţului, în frunte cu dr. Dumitru Manoliu, cel care l-a edificat şi inaugurat în 1924. Am găsit energiile şi voinţa necesară pentru a readuce un somn liniştit şi binemeritat celor 800 de soldaţi români care odihnesc pentru vecie în doar 200 mp în cimitirul bisericii din Burdujeni-sat” a declarat col. (rtr.) Neculai Niga.

În luna mai 2018, organizaţia, reprezentată de vicepreşedintele m.m. (rtr.) Dumitru Davidel, a reuşit finalizarea lucrărilor la amfiteatrul din cadrul Ansamblului monumental „Ion Grosaru”, eroul din satul Păiseni, comuna Cornu Luncii, amplasat în satul natal al lui Ion Grosaru. În acelaşi spirit, prin grija aceluiaşi Dumitru Davidel, au fost proiectate şi realizate lucrările Panteonului Eroilor şi a Muzeului Unirii din Cornu Luncii. Data de 6 noiembrie a fost de asemenea prilej de comemorare a intrării triumfale, acum 100 de ani, în Bucovina, a Regimentului 16 de Infanterie din Fălticeni. În memoria acelei zile, Primăria Cornu Luncii, Parohia „Sf. Dumitru” din localitate şi Cultul Eroilor colaborează pentru realizarea unui ansamblu arhitectural numit „Poarta veşnicei uniri” ce va marca locul în care armata română a intrat în Bucovina în 1918.

Recunoştinţă şi omagiu eroilor, mereu şi întotdeauna

Agenda de activităţi a Asociaţiei Cultul Eroilor Suceava a cuprins anul trecut şi participarea la manifestări organizate în colaborare cu primării locale. Exemplu îl dă participarea, pe 24 aprilie, la simpozionul de la Rădăuţi, dedicat aviatorului erou Vasile Niculescu, participant la momentul istoric din 1918, înmormântat în această localitate. În semn de recunoştinţă şi omagiu, o escadrilă a Bazei 95 Aeriene Bacău şi patru avioane uşoare ale Fly Club Bucovina au survolat în acele momente cimitirul unde se desfăşurau ceremoniile.

Pe 22 septembrie se împlineau 11 ani de la moartea în Irak a eroului Ioan Grosar, din nou prilej de comemorare şi onorare a memoriei acestuia, la Păiseni.

Reprezentanţi ai asociaţiei au fost prezenţi şi la Vadu Moldovei, unde pe 21 noiembrie a fost dezvelită o placă comemorativă la troiţa din localitate, realizată la iniţiativa a două profesoare pensionare.

În aceeaşi lună, o altă placă comemorativă a fost dezvelită la Câmpulung, la mormântul gl. Nicolae Ciubotariu. La doar 19 ani, acesta s-a înrolat voluntar în Primul Război Mondial, pentru ca în cel de-al doilea, în 1941, să lupte la comanda Batalionului 8 Vânători de munte Sighet, pe Frontul de Est.

În Anul Centenarului, Cultul Eroilor Suceava a fost prezent şi la acţiuni organizate în colaborare cu instituţii de învăţământ din Câmpulung, Suceava, Todireşti, Fântânele, la evenimente organizate de Garnizoana Suceava. Reprezentanţii asociaţiei au cinstit şi onorat toate evenimentele importante organizate în judeţ de Ziua Veteranilor de Război, Ziua Eroilor, de Sf. Treime, de Ziua Drapelului, de Ziua Imnului Naţional, Ziua Armatei României, Ziua Bucovinei, Ziua Victoriei Revoluţiei, Ziua Culturii Naţionale şi, bineînţeles, de Ziua Naţională a României. Pe 1 Decembrie, asociaţia a avut reprezentanţi şi promotori atât la manifestările din Suceava, cât şi la cele din Baia, Fălticeni şi Alba Iulia.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: