O sărbătoare de martie a scrisului bucovinean

…Cam acesta a fost tâlcul întâlnirii de ieri, de la Biblioteca Bucovinei din Suceava, a numeroşi scriitori membri ai SSB şi prieteni ai lor, mai ales că, la sugestia preşedintei SSB, scriitoarea Carmen Veronica Steiciuc, ea a debutat cu urări de Mărţişor, cu urări adresate doamnelor în contul zilei lor de astăzi, apoi cu omagierea Artemiziei Ignătescu de la Câmpulung Moldovenesc, căreia i s-a cântat „La mulţi ani!” pentru aniversarea de la 1 martie (91 de ani!), după care cea mai gingaşă floare din sală, eleva Adela Şulea, a recitat versuri din Dominic Stanca, Magda Isanos şi Nichita Stănescu.

În continuarea manifestării, s-a anunţat acordarea unei diplome de excelenţă scriitorului Nicolae Cârlan, „pentru întreaga activitate desfăşurată în spaţiul cultural bucovinean”, dar şi pentru monumentalul volum „Teatru esenţial de Ion Luca” pe care l-a alcătuit şi care a stat la loc de cinste pe masa juriului, între celelalte lucrări apărute în anul 2017 care i-au fost prezentate.

În context, s-a adus la cunoştinţa tuturor decizia Comitetului de Conducere a Societăţii Scriitorilor Bucovineni potrivit căreia autorii care au primit Marele Premiu „Bucovina” sau Premiul „Opera Omnia” nu vor mai intra în competiţiile pentru premiile anuale obişnuite ale SSB (poezie, proză, istorie şi critică literară, volum îngrijit, traduceri ş.a.)

Din partea juriului Premiilor SSB pentru anul 2017 s-a adresat publicului criticul literar Isabel Vintilă, ea spunând printre altele că „selecţia a fost dificilă”, că s-au înscris în concurs „multe cărţi bune de poezie şi proză”, că urma să fie vestit şi un premiu pentru „un debut foarte interesant”. Nu în ultimul rând, că un membru al Comitetului de Conducere al SSB (cu un volum puternic, deja premiat de USR – n.n.) şi-a retras din concurs cartea, înaintea jurizării.

În cele ce a urmat, premianţii au fost anunţaţi, pe rând, de preşedinta SSB şi prezentaţi de Isabel Vintilă, Carmen Veronica Steiciuc, Doina Cernica, L.D. Clement şi (prin vocea soţiei) de Alexandru Ovidiu Vintilă.

Anticipând cele ce urmează a fi notate, ca aspecte aparte ale Galei Premiilor SSB pentru anul 2017, ziaristul a notat două. Că printre premianţii anului 2017 anunţaţi în martie 2019 s-au aflat un tată şi o fiică – Ioan Ţicalo şi Mihaela Grădinariu – şi că un autor care a primit un premiu pentru o carte de proză nu are un nume identic cu cel al unui foarte cunoscut sucevean de la vârful ASSIST Software, Daniel Tănase, ci că sunt unul şi acelaşi! (D.L.)

Premiile Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru anul 2017

 Marele Premiu „Bucovina” – monahia Elena Simionovici

Premiul „Opera Omnia” – Ioan Ţicalo

Premiul pentru poezie: Mihaela Grădinariu, pentru volumul „Urechea lui Malhus”, editura Timpul;

Premiul pentru proză: Ioan Mugurel Sasu – pentru volumul „Robinetul”, editura PIM, şi Mircea Aanei – pentru volumul „Paharul singurătăţii”, editura Eikon;

Premiul pentru critică şi istorie literară: Mihai Mateiciuc – pentru volumul „Umanismul şevcenkean – O probă de devoţiune fără limite pentru condiţia umană”, editura Ion Prelipcean;

Premiul pentru francofonie: Elena-Brânduşa Steiciuc – pentru volumul „Francophonie et diversite”, Editura Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava;

Premiul pentru evocarea scriitorilor bucovineni – Constantin T. Ciubotaru – pentru volumul „Frăţânele meu, Constantin Blănaru”, editura Rotipo;

Premiul pentru debut: Daniel Tănase – pentru volumul „Aripi la vedere. Trei vocaţii”, editura Muşatinii.

Juriul Premiilor Societăţii Scriitorilor Bucovineni pentru anul 2017 a fost alcătuit din Mircea A. Diaconu – preşedinte, Doina Cernica, Isabel-Giorgiana Vintilă, Carmen Veronica Steiciuc, Liviu-Dorin Clement.

 

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Vai dar lipseste femeia de succes omniprezentă Zarojanu-sau nu incap 2 steiciuci și o zarojano in aceeasi sală.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: