Buchiseli. Ignorat (încă) de dicţionare

Între multele cuvinte care te pot trimite la dicţionar – arhaisme, neologisme încă neasimilate de limbă, rarităţi erudite etc. – , unul aparent „inofensiv”, fiindcă nu se încadrează, la prima vedere, în niciuna dintre categoriile enumerate, s-a dovedit în măsură să determine întreruperea lecturii pentru a-i lămuri, în propriu folos, „statutul” lingvistic: dacă nu este vorba de o eroare de ortografie, unde îl aşază lucrările lexicografice?

„O politică de coeziune incluzivă pentru o lume mai aproape de cetăţenii săi” era titlul unei manifestări ştiinţifice pe care-l cita un ziar (evz.ro, 27 octombrie 2018), în acelaşi articol regăsindu-se şi expresia „incluziune socială”, sintagmă aptă să arunce oarece lumină semantică spre cuvântul anterior subliniat. Dat fiind că în DOOM nu există decât adverbul inclusiv, s-a impus firesc apelul la alte dicţionare, …inclusiv la DEXonline (care adesea preia definiţii şi alte detalii din lucrări pe hârtie cu asemenea profil, mai vechi sau mai noi). Surpriza a fost să constatăm că, pentru un cuvânt atestat (la data respectivă, prin Google) pe internet, la masculin şi feminin, prin 51 500, respectiv 291 000 de rezultate, nu există „intrări” nicăieri (cu excepţia dicţionarului din 1939 al lui Scriban, care, de fapt, adoptase varianta cu z pentru împrumutul din franceză al lui inclusif şi, la fel, în cazul antonimului excluziv.

 Câteva amănunte ar putea să lămurească acest caz, pe care lecturi ulterioare l-au adus din nou în atenţie: „Teatru participativ, incluziv, teatru dans, storytelling, marionete…”(România literară nr. 44/2018, p.20). În primul rând, este de remarcat că, în ambele citate, avem de-a face nu cu adverbul frecvent folosit (evident, cu o singură formă, dat fiind că aparţine unei categorii neflexibile), ci cu un adjectiv (fireşte, cu cele două forme, după gen). La feminin el este asociat, de obicei (după cum arată internetul), cu educaţie, şcoală, societate, comunitate etc. La masculin (şi neutru), determină substantive extrem de variate, precum mediu, învăţământ, spaţiu, public, proiect, club, sistem, program, comportament, mod, dialog etc. (chiar şi loc de joacă sau fotbal).

 Sensul acestui cuvânt, dacă am încerca o definiţie fără pretenţii filologice, ar fi: „care permite includerea; care admite fără restricţii discriminatorii; deschis/ă cuprinderii…; apt pentru o largă participare”. El explică, măcar parţial, intrarea lui în uz şi chiar proliferarea sa în ultimii ani, ca expresie aferentă mentalităţii şi conduitei democratice. De menţionat că, în niciun dicţionar, obişnuitul inclusiv nu este prezentat ca adjectiv sau cu sensul menţionat mai sus, ci doar ca adverb, cu explicaţiile „împreună cu…, cuprinzând şi; chiar şi, până şi; şi cel din urmă” – vezi NDULR; ori în formulări de tipul „până la 31 decembrie inclusiv”.

Faptul că, în scriere, s-a găsit de cuviinţă să se diferenţieze prin alternanţa s/z calitatea gramaticală, întrebuinţările şi sensurile celor două cuvinte nu poate fi decât salutat. Acestea îşi păstrează semnele înrudirii prin origine (fr. inclusif, lat. inclusivus), uzul propunând lingviştilor o soluţie (credem) acceptabilă pentru tratamentul disjunct al împrumutului. De altfel, este semnificativ că lexicografia şi ortografia îl acceptă pe incluziune (din lat. inclusio,-onis; fr. inclusion) ca atare.

Ar mai fi de adăugat că, în acest caz particular, practica scrierii a rezolvat o dilemă pe care românii o au de soluţionat de foarte multe ori atunci când trebuie să aleagă între s şi z în scrierea cuvintelor cu s intervocalic preluate din franceză (sau latină). Despre dificultăţile cu pricina, care au generat şi notabile controverse între specialişti, poate, într-un alt episod…

I.NEDELEA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: