Reprezentanţi din şapte ţări cer Curţii Europene de Justiţie să excludă biomasa forestieră dintre resursele de energie regenerabilă

> Centrala Bionergy Suceava, singura centrală pe biomasă dispecerizabilă din ţară, ar putea fi afectată dacă plângerea va fi admisă

 Un grup de reclamanţi din Estonia, Franţa, Irlanda, România, Slovacia, Suedia şi SUA au depus, la data de 4 martie, la Curtea de Justiţie a UE (CJUE) de la Luxemburg, o plângere împotriva Uniunii Europene contestând includerea biomasei forestiere în Directiva UE privind energia din surse regenerabile, informează Euroactiv.com

Sursa citată arată că dacă această resursă va fi exclusă dintre cele regenerabile, ar putea priva UE de o sursă de energie care în prezent reprezintă aproape 60% din sursele regenerabile de energie ale comunităţii, mai mult decât energia solară şi eoliană combinată.

Reclamanţii susţin că instituţiile UE nu au luat în considerare dovezile ştiinţifice care arată că recoltarea şi arderea biomasei forestiere în scopuri energetice exacerbează schimbările climatice, cauzând despăduriri în afara Europei.

Ei arată că arderea lemnului pentru energie produce de obicei de 1,5 ori mai mult CO2 decât cărbunele şi de trei ori mai mult decât gazele naturale.

Sursa citată notează că UE a adoptat, anul trecut, o versiune actualizată a Directivei privind energia din surse regenerabile, obligând blocul comunitar să furnizeze cel puţin 32% din energia din surse regenerabile până în 2030, acesta fiind considerat un element central al obiectivului UE de a reduce emisiile de carbon cu 40% până la aceeaşi dată.

Reclamanţii susţin în plângere că includerea biomasei forestiere ca sursă de energie regenerabilă contravine articolului 191 alineatul (1) din Tratatul UE, care stipulează că politica de mediu a blocului comunitar contribuie la „conservarea, protejarea şi îmbunătăţirea calităţii mediului… şi în special la combaterea schimbărilor climatice”.

Potrivit acestora, directiva agravează schimbările climatice prin exacerbarea tăierii forestiere din SUA pentru a răspunde cererii crescânde de combustibil pe bază de pelete din lemn în UE şi susţin că au avut de suferit pentru sănătatea lor, mijloacele de trai, comunităţile şi tradiţiile culturale ca urmare a exploatării lemnului, fabricarea de pelete din lemn şi producţia de energie din biomasă.

Dacă CJUE va admite această reclamaţie, vor avea de suferit centralele care funcţionează acum pe biomasă, cum este cea a Bioenergy Suceava.

Potrivit Transelectrica, citată de Profit.ro, singura centrală pe biomasă dispecerizabilă în cadrul sistemului energetic naţional este cea în cogenerare operată prin firma Bioenergy Suceava, care, la parametri optimi de funcţionare, produce circa 167.000 MWh de energie electrică pe an, plus aproximativ 270.000 Gcal de energie termică, livrate în sistemul centralizat de termoficare din municipiul Suceava. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: