Un punct de vedere

Bugetul pentru anul 2019, contestat la Curtea Constituţională

Adversităţile, dezbinările şi lupta dintre românii împărţiţi astăzi pe criterii politice continuă sub forme din ce în ce mai grave. După sintagmele atât de cunoscute adresate liderilor PSD – ALDE precum „penali”, „infractori”, „incapabili de guvernare”…, acum adversităţile au urcat la instituţii superioare ale statului precum Curtea Constituţională a României (CCR). Domnul preşedinte Klaus Iohannis a comentat, criticat, contestat şi atacat pe rând cele mai multe măsuri ale Guvernului Viorica Dăncilă, inclusiv refuzarea numirii doamnei Olguţa Vasilescu şi domnului Mircea Drăghici ca miniştri la Ministerul Dezvoltării şi, respectiv, Ministerul Transporturilor.

Multe comentarii şi interpretări privesc bugetul Ţării pentru anul 2019. Am rămas surprins de vorbele aduse şi pe ecranele televiziunilor rostite de domnul Klaus Werner Iohannis, preşedintele României, care a declarat că bugetul pentru anul 2019 – „reprezintă un dispreţ total faţă de interesele românilor”. După ce a avut loc adoptarea prin vot a bugetului în Parlamentul României, urma ca acest buget să fie promulgat de Preşedintele Ţării. Dar nu s-a întâmplat aşa deoarece domnul Klaus Iohannis a calificat bugetul în mai multe feluri: „un buget nerealist şi supraevaluat”, un buget care cuprinde „sume imense pentru finanţarea partidelor politice”, este „bugetul ruşinii naţionale, ăsta este bugetul pentru anul 2019”, „PSD guvernează pentru Dragnea…” ş.a.m.d. În loc ca Preşedintele României să promulge acest buget, s-a adresat Curţii Constituţionale pentru respingerea bugetului pe anul 2019. Şi totuşi Coaliţia de guvernare PSD – ALDE face eforturi pentru cunoaşterea programului de guvernare şi a bugetului de către cetăţeni, cu atât mai mult cu cât bugetul pentru anul 2019 a fost adus în Parlament mai târziu decât ar fi fost normal.

 Posturile de televiziune şi de radio, ziarele şi revistele de profil, ca şi dialogul curent în anumite spaţii sociale au drept subiect de informare, analiză, interpretare şi previziuni adversităţile politice şi violenţele în spaţiul comunicării din multe sau foarte multe comunităţi. Şi cea mai simplă interpretare te conduce la liderii care iniţiază, dezvoltă şi practică o astfel de comunicare dezonorantă şi periculoasă pentru comunităţi şi în general pentru societate.

 Este lesne de înţeles că ne aflăm în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale cu un candidat anunţat, Klaus Werner Iohannis. Un alt candidat este Dacian Cioloş. Totdeauna când vorbim de Dacian Cioloş ne amintim de anul în care domnia sa a fost prim-ministru şi nu a făcut nimic, iar acum invocă această calitate ca pe un merit pe care l-a avut timp de un an de zile. Bănuim că fostul prim-ministru Dacian Cioloş se va alătura susţinătorilor lui Klaus Iohannis pentru cel de-al doilea mandat de preşedinte. Se cuvine să menţionăm declaraţia domnului Călin Popescu-Tăriceanu privind dorinţa domniei sale de a participa la alegerile prezidenţiale. Nu a fost decisă această candidatură ca fiind din partea Coaliţiei PSD – ALDE sau numai din partea ALDE. Vor veni şi alte candidaturi la cea mai înaltă funcţie din statul român.

Având în vedere realităţile sociale actuale şi faptul că PSD – ALDE, se află la guvernare, dar nu vine cu măsuri pentru corectarea, completarea sau elaborarea de noi reglementări de interes social-democrat reprezintă pentru mulţi cetăţeni şi inclusiv pentru membri PSD nedumeriri şi aşteptări.

Oare ce manifestări are în vedere pentru etapele următoare ale campaniei electorale domnul Klaus Iohannis? Credem că va depinde de gruparea viitoarelor alianţe şi viitorii candidaţi la preşedinţie ai PSD – ALDE, PNL, USR, Pro România, PMP, PLUS etc.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: