Primul metru de autostradă din Moldova a fost deja construit în judeţul Suceava de Ştefan Mandachi, proprietarul reţelei Spartan:

În şapte ore am demonstrat că se poate face un metru de autostradă

> El îndeamnă românii să protesteze timp de 15 minute, în ziua de 15 martie, de la ora 15 faţă de lipsa de autostrăzi

Omul de afaceri sucevean Ştefan Mandachi a construit un metru de autostradă în judeţul Suceava, într-o singură zi, prin mobilizarea unei echipe de doar 17 oameni, pentru a dovedi că se pot construi autostrăzi în România.

Proiectul a costat 4500 de euro, a fost realizat în 7 ore, cu o echipă de 17 muncitori.

Pentru această lucrare s-au folosit un excavator cu gheară pe roţi, un excavator tip macara cu şenile, un buldozer tasator, două camioane cu remorcă, un camion cu betonieră, două microbuze, un utilaj Vola, şase lopeţi, două dreptare, două drujbe, patru ciocane, 4,17 mc de beton, 36 mp de plasă de fier, un kilogram de cuie, 3 kg de vopsea, 36 mc de „balastru”, 8 metri liniari de ţeavă rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru parapetele de protecţie şosea şi 12 metri liniari de ţeavă rectangulară de fier 10 cm x 10 cm grosime pentru susţinerea afişajelor şi indicatoarelor rutiere.

Acest metru de autostradă va fi inaugurat în data de 15 martie, la ora 15, când ar urma să se desfăşoare şi un protest naţional faţă de lipsa de autostrăzi din Moldova, respectiv „încetarea activităţii pentru 15 minute de fiecare român care susţine nevoia de autostrăzi”.

„Practic, am demonstrat că în 7 ore se face un metru de autostradă. Dacă există voinţă şi bani, chiar şi un singur om poate face o autostradă fără nicio problemă. România are bani. Chiar şi pentru două autostrăzi, dar ni se spune să stăm liniştiţi că, până în 2027, o să avem autostradă. Mi se pare absurd să mai treacă încă o generaţie, iar noi să continuăm să pierdem ani din viaţă la volan. Nu vreau ca demersul meu să fie catalogat drept un semnal de alarmă, pentru că semnalul a fost dat deja de morţii nevinovaţi pe şosele. Prin acest manifest mă expun total şi îmi asum consecinţele” a declarat Ştefan Mandachi.

El a subliniat că Moldova este singura provincie istorică din România cu zero kilometri de autostradă după aproape 30 de ani de la Revoluţie.

„Am fost astfel condamnaţi la izolare economică şi foarte mulţi oameni şi-au pierdut vieţile în traficul din nord-estul ţării din cauza lipsei drumurilor decente. Sunt mirat că această zonă de graniţă a Uniunii Europene a fost uitată, neglijată şi sfidată. Este momentul ca aceste lucruri să se schimbe, iar acţiunile mele din ultimele luni susţin cu tărie această necesitate” a mai declarat Ştefan Mandachi.

Omul de afaceri sucevean informează că în data de 15 martie, la ora 15, va avea loc inaugurarea primului şi singurului metru de autostradă din regiunea Moldovei, iar pentru ca mesajul său ajungă la autorităţi şi la cetăţeni a gândit o formă de protest inedită. Astfel, la ora inaugurării, va suspenda timp de 15 minute activitatea în toate afacerile pe care le administrează, respectiv o reţea de 40 de restaurante, un hotel, centru de conferinţe, sală de fitness, cafenea şi un centru SPA.

Mai mult, el a spus că se va autosuspenda din profesia de avocat pentru un an de zile, în semn de protest pentru toţi avocaţii care nu pot să-şi reprezinte clienţii din ţară, deoarece nu au pe unde să circule, subliniind că a întârziat la procese din cauza drumurilor.

Ştefan Mandachi a invitat toţi românii la acest protest şi îi provoacă şi pe oamenii de afaceri cunoscuţi, cum ar fi Ion Ţiriac, George Becali sau Viorel Cataramă, să facă şi ei acelaşi lucru.

Omul de afaceri a spus că îşi doreşte ca fiecare susţinător al demersului său să provoace alte trei persoane care să se alăture manifestului, de la companii mari, la oameni de afaceri sau angajaţi.

Ştefan Mandachi are 33 ani, necăsătorit, este avocat şi antreprenor şi se recomandă drept ţăran de la Sfântu Ilie, satul în care a copilărit şi în care locuieşte şi acum.

Fondatorul mai multor francize, începând cu anul 2012, şi-a deschis prima afacere în Suceava. În 2018 finalizează prima franciză hotelieră românească, în urma unei investiţii de 7,5 milioane euro, iar în februarie 2019 lanţul de restaurante, locaţii proprii şi francize, ajunge la 41 de restaurante, fiind pe locul 3 în categoria restaurantelor tip fast-food din România.

La finalul anului 2018, companiile sale şi ale francizaţilor săi deţin un capital uman de peste 850 angajaţi, iar cifra de afaceri anuală a companiilor principale deţinute de Ştefan Mandachi, inclusiv francize, se ridică la 27,6 milioane euro.

El susţine că nu este activist şi nici nu intenţionează să intre în politică şi consideră că doar prin exemplu se pot modifica mentalităţi.

Mandachi îşi doreşte ca manifestul propriu să fie preluat de cât mai mulţi oameni care se identifică cu aceste nevoi şi să se schimbe ceva concret din punct de vedere al infrastructurii rutiere în zona de nord-est a României. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. …merita ciit,rara,unica o asa initiativa,felicitari 🙂

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: