Ecaterina Andronescu promite din nou condiţii pentru învăţământ

La finele săptămânii şi lunii trecute, sindicaliştii din învăţământ s-au întrunit într-o şedinţă a liderilor având şi o întâlnire de un grad important de interes pentru educaţia din România cu madam Ecaterina Andronescu, ministru de resort. Fosta şi actuala ministră le-a promis petenţilor că problemele se vor rezolva. Mai concret, din spusele preşedintelui Alianţei Sindicatelor din Învăţământ Suceava (ASIS), Giani Leonte, care este şi vicepreşedinte al Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI), cadrele didactice vor un nou contract colectiv de muncă unic la nivelul sectorului de activitate din învăţământul preuniversitar (CMUNISAIP). Oamenii cu studii juridice de pe la sindicate au formulat, cu acceptul celorlalţi membri, următoarele propuneri de negociere: > detalierea normei de muncă/ încadrare; > 5 octombrie – zi liberă; > problema (ne)rezervării postului pentru cadrele didactice care iau concediu pentru îngrijirea copilului cu CES, până la 7 ani; > numărul de zile de concediu de odihnă pentru directori;

> reglementarea cu privire la zilele libere acordate în situaţie de divorţ; >introducerea unor prevederi privind protecţia cadrului didactic; > necesitatea reglementării, prin ordin de ministru, a serviciului pe şcoală, care din punctul de vedere al liderilor sindicali este abuziv; >obţinerea a două licenţe EduSal, câte una pentru fiecare federaţie reprezentativă, în vederea clarificării modului de salarizare a personalului din învăţământ, membri de sindicat; > decontarea navetei şi pentru personalul nedidactic din învăţământ; > renunţarea la depunerea de documente justificative în situaţia învoirii colegiale, fiind suficiente documentele cu privire la solicitarea învoirii şi modalitatea de acoperire a orelor de curs; > eliminarea articolelor care cuprind drepturi din lege; > inserarea unor prevederi pentru diverse proceduri (ex. recuperarea drepturilor salariale, compensarea sumelor etc.).

De asemenea, reprezentanţii dascălilor au cerut să fie reanalizată o decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind recalcularea unor drepturi salariale. Îl citez din nou pe Giani Leonte: „S-a constatat că Decizia 82/2018 îngreunează foarte mult eventuale procese cu privire la recalcularea drepturilor privind majorările salariale acordate pentru: dirigenţie, învăţământ special, învăţământ simultan şi gradaţie de merit. FSLI a solicitat, în scris, Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, un punct de vedere referitor la modul de calcul pentru majorările salariale menţionate mai sus, dar nu a primit încă răspuns şi va continua demersurile, considerând că actualul mod de calcul contravine legii”. Şi ce mai spune Giani Leonte legat de un ordin al ministrului Educaţiei Naţionale: „S-a atras atenţia asupra faptului că se primesc din teritoriu semnale conform cărora există cadre didactice care nu-şi mai pot acoperi toate orele prevăzute de norma didactică, fiind chiar cazuri în care apar restrângeri de activitate. S-a reproşat că OMEN privind structura anului şcolar 2019 – 2010 trebuia să apară din timp, astfel încât cei afectaţi să poată participa la toate etapele de mobilitate. Doamna ministru Ecaterina Andronescu a precizat că în prezent avem nevoie de o oglindă a posturilor şi a dat asigurări că MEN va găsi soluţii, acolo unde va fi nevoie, astfel încât niciun cadru didactic să nu rămână fără post”. Bineînţeles că s-a discutat cu ministrul şi despre o iar nouă… lege a învăţământului preuniversitar. Iată câteva propuneri de ale ministrului: > stabilirea viziunii cu privire la profilul fiecărui absolvent pe cicluri de învăţământ şi a competenţelor necesare pentru a realiza acest profil educaţional; >modalităţi de salarizare conform performanţei didactice, având în vedere, în primul rând, progresul şcolar al elevilor; > introducerea bacalaureatului diferenţiat. Preşedintele FSLI, Simion Hancescu, a completat că, în noua lege, se impune să apară şi alte modificări: > scăderea numărului de elevi la clasă şi interzicerea depăşirii numărului maxim de elevi prevăzut de lege; > dispariţia obligativităţii obţinerii de credite transferabile, cadrele didactice urmând să facă formări eficiente, cu cheltuieli suportate de angajator. Eventual, poate se găseşte şi soluţia ca aceste formări finalizate cu un examen şi obţinerea unui atestat, să fie urmate de acordarea unui bonus salarial; > regândirea din temelii a formării iniţiale a cadrelor didactice, astfel încât viitorii dascăli să dobândească tot arsenalul de cunoştinţe necesar pentru a presta o activitate didactică eficientă; > necesitatea creşterii cifrei de şcolarizare la liceele pedagogice”.

Cei care au fost la negocieri sunt nemulţumiţi şi de faptul că aplicaţia EduSal nu permite acordarea unor sporuri, că alţi sindicalişti tot din învăţământ nu li se alătură şi fac gălăgie politică, dar sunt siguri că, dacă nu se vor rezolva problemele, vor ieşi şi ei în stradă. Dacă vom mai avea străzi până se vor hotărî ei. Asta din urmă e opinia autorului…

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: