(Semi) centenarul nostru

Şi iată că a sosit timpul împlinirii unei jumătăţi de secol de la terminarea liceului! Zâmbeam în sinea noastră când alţii adunau asemenea poveri pe umeri, dar ne-a venit şi nouă vremea. Vom avea ce povesti în ziua întâlnirii, chiar dacă ne-am întâlnit şi la 10, 20, 30, 40, 45 de ani de la absolvirea dragului nostru liceu – „Ştefan cel Mare”.

Aşadar, promoţia 1969 a Liceului „Ştefan cel Mare” va sărbători semicentenarul absolvirii vineri, 7 iunie 2019, – dimineaţa la şcoală, iar după-amiază la hotelul „Imperium” din Suceava, cu o pauză la prânz pentru slujba de pomenire a celor – profesori şi colegi – care au plecat între timp la Ceruri.

Au rămas foarte puţini profesorii care ne vor fi alături la importantul eveniment din viaţa noastră. Din cei 20 care ne-au predat lecţiile în orele de curs ale ultimului an de liceu mai trăiesc doar 12. Unii au reuşit să îmbătrânească frumos la catedră, până la ieşirea la pensie, alţii au încheiat mai tineri socotelile cu viaţa, toţi, absolut toţi, „zgâriind” în sufletele noastre de învăţăcei „calificaţi” dâra de lumină care, în combinaţie cu alchimia fiecăruia dintre noi, ne-a marcat viaţa, traiectoriile pe care am gravitat.

Un singur diriginte din cei şapte a mai rămas să strige cataloagele la „ora de dirigenţie” din iunie, 18 (foşti) colegi nemaiputând răspunde la apel. Nici alţii care trăiesc n-au răspuns la cele cinci întâlniri succesive organizate, nefiind prezenţi, din motive cunoscute doar de ei, în aula liceului. Dar de fiecare dată cel puţin 60 dintre noi, din cei peste 160 de absolvenţi, s-au aflat în sala festivă a liceului, răspunzând cu „prezent” la strigarea cataloagelor.

Ca, probabil, absolut toate generaţiile venerabilului liceu, avem credinţa că am fost o generaţie valoroasă. Afirmaţie greu de combătut, pentru că învăţătura primită acolo ne-a răspândit în aproape toate profesiunile, ca oameni şi mai apoi ca specialişti de nădejde. O părticică din ţara aceasta este construită şi cu mintea şi mâinile noastre şi aceasta este partea noastră de suflet pe care am zidit-o în trupul ei…

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Erhan Jean says:

    Aniversam jubileul ,promotia 1969.
    Absolvenți admirabili,discipoli ai unui colectiv de magistrii de elita din renumitul liceu Ștefan cel Mare .

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: