Vestitorii primăverii

Dacă artiştii plastici suceveni, conform unui obicei care a prins rădăcini, şi-au sărbătorit activitatea anului trecut în ianuarie, în schimb s-au grăbit să salute primăvara, să o cheme şi să o vestească, acum două zile, pe 26 februarie 2019, printr-o încântătoare expoziţie deschisă la Galeria „Ion Irimescu” Suceava.

La vernisaj, conducerea Filialei Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România a fost reprezentată de Camelia Rusu Sadovei şi de Oana Ruxandra Hrişcă, prima cu un cuvânt de bun venit adresat publicului şi de gratitudine pentru efortul special al colegului lor, Sorin Baciu, în aşezarea lucrărilor pe simeze ca elemente, ca impresie de ansamblu a unei veritabile compoziţii. Să-l adăugăm aici şi cel cuvenit lui Iulian Asimionesei pentru realizarea afişului, şi lui Nicolai Moroşan, preşedintele Filialei, pentru pregătirea acestui „Martie” de bun augur pentru activitatea expoziţională a anului în curs. Şi să nu trecem peste lauda binemeritată de Delia Ioana Leizeriuc, care a privit totul cu atenţie şi şi-a sintetizat impresiile, aprecierile într-o strigare la catalog, adică într-o prezentare în ordine alfabetică ce de o vreme a început să fie urmărită cu interes de toată lumea şi cu o undă de emoţie de către expozanţi, semn că tânărul critic de artă îşi onorează profesia pe măsura aşteptărilor foştilor săi profesori.

Ilustrând parcă amestecul de iarnă şi de primăvară al acestui început de săptămână, Camelia Rusu Sadovei a venit şi cu două peisaje hibernale, calme, unul cu o frumuseţe de pomi înfloriţi de zăpadă, dar şi cu florile anotimpului mult dorit, lalele, frezii. În acord cu prospeţimea, gingăşia lor, primăvara însăşi, adolescentină, visătoare, ne-a întâmpinat într-un portret surpriză al Puşei Pîslaru, spre deosebire de o altă lucrare a sa, în care anotimpul, tânără femeie, se înveşmântează în flori, sau de cele semnate de Cătălin Alexandru Chifan, care preferă o feminitate scrutătoare, cerebrală. Să alăturăm acestora omagiul lui Mihai Pînzaru-PIM adus în linii elegante poetei Sofia Vicoveanca. Reîntorcându-ne la flori, să ne bucurăm de cele adunate în vază de Iulian Asimionesei sau de cele, oglindindu-se, fragede încă, dar victorioase, cât pe apă, cât pe cer, de Ovidiu Buzec.

Dacă cele dintâi flori ale anului şi feminitatea sunt asociate primăverii, picturile semnate de Lucia Puşcaşu şi de Oana Ruxandra Hrişcă impun şi albastrul viu şi misterios, al mării, al bolţii cereşti, ca marcă a anotimpului. Şi într-un fel şi locaşurile lui Ioan Coţofan, care leagă viaţa din verdele pământului cu infinitul văzdului, şlefuit la maximă transparenţă de albul norilor şi încălzit de trandafiriul soare care stă să răsară. Dar în spiritul cunoscutelor versuri ale lui George Coşbuc, vestitorii primăverii sunt mai ales păsările, or acestea foşnesc, zboară, cântă pe simezele Galeriei. Sunt păsările întunecate ale Eugeniei Goraş, care îşi urmează chemarea tainică, sunt păsările albe ale lui Adrian Gavrilean, care îşi cântă bucuria înfăptuirii rostului, a menirii lor. Sunt păsările albastre împărăteşti ale Luciei Puşcaşu şi este păsăruica, puiul albastru, chip al inocenţei cu ciocul încă moale şi penajul încă puf, al Cameliei Rusu Sadovei. Şi mai este şi pasărea, tot a Cameliei Rusu Sadovei, cufundată în odihna aripilor, care se simte acasă la Suceava cea străjuită de biserică peste creştetele verzi ale copacilor. Şi mai este, la ultima privire, din prag, de neuitat, aerul de sacralitate, din „Poarta mării” de Lucia Puşcaşu, al păsării albe înălţându-se spre necunoscut.

Cu acest „Martie”, cu această expoziţie, urmând bogatului şi în atâtea privinţe plăcut surprinzătorului şi proaspătului Salon Anual, Filiala Suceava a Uniunii Artiştilor Plastici din România anunţă un ceas bun al ei. Intrarea într-o frumoasă, bine venită şi răsplătitoare primăvară.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: