Mărţişorul artiştilor plastici suceveni

Mărţişorul oferit de membrii UAP, filiala Suceava, către publicul iubitor de artă şi de frumos reprezintă un gest sincer, care ne determină să punem preţ pe lucrurile care contribuie la liniştea noastră sufletească.

Ştim prea bine că viaţa este mult prea scurtă pentru remedii pe termen scurt, avem nevoie cu adevărat de un tratament, nu de un bandaj superficial. Prin urmare, creaţiile acestor artişti reprezintă într-o oarecare măsură un pas al acestui tratament benefic pentru echilibrul nostru din viaţa de zi cu zi.

Ca să observăm într-o succintă descriere lucrurile însemnate realizate de aceşti artişti, voi menţiona câteva aspecte care au contribuit la acest tot unitar superb primit de publicul sucevean în prag de primăvară.

Iulian Asimionesei ne prezintă cu această ocazie două compoziţii ce par ademenite de nostalgia naturaleţii, într-o formă de exprimare caracteristică lui. De asemenea, artistul prezintă o putere mare de observaţie, răbdare şi perseverenţă, adâncite de sentiment şi de o deosebită sensibilitate pentru culoare şi proporţii, sinceritatea viziunii şi mai ales năzuinţa de a descoperi limbajul artistic necesar pentru fiecare din temele alese.

În creaţiile Iuliei Andrieş predomină o paletă cromatică întunecoasă, pe alocuri irizată de lumină. Dar ţinând cont că aduce pe simeze flori, acest lucru îi deconspiră latura fragilă, grijulie şi în acelaşi timp setea arzătoare de libertate, aventură şi de a depăşi orice obstacol, aidoma florilor din natură.

Un mărţişor atipic îl primim de la artistul Sorin Baciu, unde structura tablourilor sale se individualizează şi capătă pregnant o dezvoltare de sine stătătoare. În acest context, accentul cade pe exploatarea valenţelor de sugestie ale formei şi culorii. Desenul este admirabil prin forţa sintezei, prin tensiunea compoziţiei de forme.

Ovidiu Buzec transpune vibraţiile interioare ale unui univers perceptibil într-un limbaj cromatic de un rafinament indiscutabil, folosind armonii de o frumuseţe cu totul aparte. Se observă predilecţia artistului şi de a prezenta florile sensibile, dar şi de a evidenţia jocul acestora dintre aparenţă, esenţa delicată şi sursa efemeră.

Ochii lui Cătălin Alexandru Chifan îi licăresc aprig când creează şi asta denotă faptul că artistul pictează cu gândul şi cu sufletul. Arta lui este de sorginte organică, izvorâtă ca expresie a sensibilităţii sale rafinate. Într-un mod natural şi firesc, pentru el, tot ceea ce înfăptuieşte constituie sentiment şi intuiţie. Astăzi ne surprinde cu nişte apariţii energice şi misterioase, dar totodată fermecătoare prin senzualitatea şi căldura modelajului.

Având în vedere rafinamentul lucrărilor Oanei Miron, ce transmit un mesaj puternic afectiv prin sensibilitate şi delicateţe, putem concluziona despre artistă că însuşeşte un aspect fragil, dar care emană totuşi o forţă lăuntrică luminoasă şi se regăseşte din fericire într-o plină ascensiune creatoare.

Tânăra artistă Oana Chilariu Moruz manifestă o deschidere şi o dorinţă arzătoare către libertatea de exprimare, iar lucrările sale surprinzătoare vădesc o notă de prospeţime ce denotă un stil curat, care nu este încărcat inutil cu stereotipuri şi obsesii compoziţionale.

Ioan Coţofan are abilitatea remarcabilă de a mânui o realitate latentă şi de a compune compoziţii conforme idealului său pictural. Artistul ne încântă cu o cuceritoare simplitate şi naturaleţe.

Emilian Adrian Gavrilean compune ingenuos, în manieră proprie şi coerent, unde forţa sugestiei şi a evocării, sensibilitatea, acurateţea, sinceritatea şi spontanietatea sunt calităţile de seamă ale artistului prin care reuşeşte să ne transpună într-o lume mirifică, într-un univers calm. Culoarea de o vibrantă consistenţă se axează, în mod paradoxal, într-o diafană aparenţă, creând acea imagine de vis a realităţii.

Georgeta Gheorghiu ne surprinde în mod plăcut prin stilul subtil şi stabil, solid totodată, cu un desen ferm, riguros şi expresiv. Creaţiile sale sunt animate de sentimentul frumosului, sentiment pur şi dezinteresat, de unde rădăcinile sensurilor se nasc din experienţa de viaţă şi propun un orizont nou.

Eugenia Goraş este o fire calmă, optimistă şi ludică iar trăsăturile acestea se transpun în lucrările ei şi în energia pe care o transmite.

Oana Ruxandra Hrişcă este preocupată de lumină şi de reflectarea ei în natură, în aer, apă. Ea descoperă şi vede în natură doar ceea ce o interesează, ceea ce o atrage. Artista este o mare iubitoare de natură, de frumos şi îşi doreşte să îşi păstreze aceste fireşti şi simple preferinţe indiferent de circumstanţe.

Marcela Larionescu m-a impresionat prin inserţiile delicate din cele 3 lucrări expuse în cadrul acestei expoziţii. „Simfonia dragostei”, “Poarta cerurilor” şi „Cântecul iubirii” gravitează în jurul iubirii. Sentimentul de iubire este ţesut ca un poem de către un suflet pătimaş de femeie romantică. Reuşeşte ca nimeni alta să proiecteze acel cadru idilic de visare doar utilizând elemente ce se împletesc conferind trăiri de bunăstare şi măreţie.

Transpuse cu multă dragoste şi spontaneitate pe suportul pictural, florile artistei Viorica Moruz reprezintă tot atâtea motive de a-şi exprima sentimentele, trările, stările sufleteşti. Cu un farmec aparte al detaliilor şi cu o magnifică dovadă a unei autentice simţiri, fiecare floare transpusă pe pânză prezintă o altă stare de spirit, marcată de tonurile clare, ferme şi catifelate ale culorilor.

Ideile artistului Mihai Pânzaru PIM sunt interesante, chiar te fac să zâmbeşti. Iar îndemânarea artistului iradiază în lucrări, de unde putem remarca alcătuirea şi imaginea spiritului său.

Puşa Pîslaru se distinge prin iscusinţa coloristică şi arta de a găsi în fiecare tablou accentele cromatice vestitoare. Artista este extrem de atentă, riguroasă şi tratează cu seriozitate problemele legate de ritmicitate, flexibilitate şi forţă modelatoare, unitatea şi ordinea fiind evidente în compoziţiile sale. Pânzele sale atent studiate şi distinse, cu un bun gust înnăscut captează graţia clipei şi degajă un sentiment de solitudine şi armonie.

Artista Lucia Puşcaşu te provoacă prin creaţiile sale să cauţi dezlegarea tainei. În tablourile sale sesizăm o maximă putere de observaţie, cu acuitate şi capacitate imediată de sinteză. Impulsivitatea emanatoare de energie artistei îşi pune amprenta pe tuşa aplicată pe pânză cu o sinceritate deliberată, ce pare a fi o provocare adusă naturii sub impulsul unor noi descoperiri.

Camelia Rusu Sadovei este mai apropiată de natura căreia îi rămâne fidelă în mod cu totul conştiincios, ea desăvârşeşte în contemplarea ei fiecare tablou pe care îl are de făcut într-un grad extrem de ridicat, prin tuşe viguroase, sigure şi bogate, care se remarcă prin densitatea imaginii, prin echilibrul compoziţional, prin pensulaţia puternică, prin formele consistente obţinute, prin calităţile lor de culoare, prin contrastele de umbră şi lumină, care creează o viziune plastică deosebită.

Vasile Anghel Siminiuc nu se desparte cu uşurinţă de anotimpul friguros, dar cel mai important lucru este faptul că el se delectează cu natura şi surprinde echilibrul interior al peisajului, dobândind o uşurinţă, o structuralitate definitorie. Ne vrăjeşte prin energia cu care amestecă pasta densă ce îi oferă o formă concretă direct pe pânză, punând cel mai bine în evidenţă amintirile desăvârşite.

Prin urmare, observăm că în creaţiile acestor artişti apare o măreţie studiată, dedicată exclusiv iubirii lor pentru formă, ei căutând să o intensifice prin stil. Totodată este înmagazinată şi o măreţie către echilibru, armonie, esenţă, simplitate, contrast şi impact intens către sufletul privitorului.

DELIA IOANA LEIZERIUC

critic de artă

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: