Cum se scrie ?!

„Unele” nume de locuri străine cunoscute de mai multă vreme la noi au şi forme „tradiţionale curente” (sic!) zice DOOM (II, 2005). Prin urmare, ne este la îndemână să scriem Florenţa (şi nu Firenze), Londra (nu London), Varşovia (nu Warszawa) etc. În context local, bunăoară, ne vine încă la îndemână să scriem Liov (şi nu Lvov, Lwow, Lemberg ori Lviv), deşi…, potrivit realităţii actuale şi contextelor în care evocăm/ convocăm aspecte din ţara vecină şi prietenă la nord, poate că s-ar cuveni să scriem Lviv. Pe de altă parte, inclusiv sub presiunea discursului multor români (spre a nu-i mai pune la socoteală pe alţii) care trimit texte de la/ despre Cernăuţi (pe care nu vrem noi să-l notăm ca Cerniviţi), bunăoară scriem (cu gândul şi mâna altora), numele universității de acolo Yurii (sau şi Yuriy) Fedkovych, deşi am sentimentul că, pe româneşte (nu ca pe o adaptare fonetică pentru anglofoni şi anglofili ce am devenit şi noi fie din motive de UK, fie din motiv de USA), am putea scrie, pur şi simplu, Iuri Fedcovici. Ca Popovici. Sau cum, odinioară, scriam Iuri Gagarin şi… Neil Armstrong. Dar poate că, dacă am mai scrie azi Iuri şi nu Yuriy, ne-am mânji dintr-o dată cu vina că am rămas contaminaţi de vechi amintiri sovietice ori că suntem daţi cu ai lui Putin sau Dodon. Aşa că scriem Yurii! Dar şi Cehov (nu Chekhov) ori Şevcenko – mda, cu k de la Şevcenko (însă nu Shevchenko). Încă mai scriem. Poate că, atunci când ni se va pune un scut ca cel de la Deveselu şi în Bukovina (cu k de la USA), vom scrie Chekhov; are ăsta nişte piese superbe: „Uncle Vanya”, „Three Sisters” or „The Cherry Orchard”!). Dacă ne vor pune scutul vecinii ruşi, vom scrie simplu: Чехов şi Москва, nu Bruxelles sau Washington.

Dă-mă, mamă, după Gyuri (Ghiţă! – n.n.)/ Că m-aşteaptă-n podul şurii (ş.a.m.d.)./ Iar dacă nu m-ai da/ O veni şi m-o fura…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI