În condiţiile în care parcările subterane stau goale

Cinci milioane de euro vrea să cheltuiască Primăria Suceava pentru 1.400 de locuri de parcare supraterane

> Parcările supraetajate sunt propuse pentru zonele cu străzi înguste, vor fi cu plată şi cu pază asigurată, iar riveranii vor fi obligaţi să-şi lase maşinile sub acoperişul acestora >„Vom amenda până când se va vedea că, în loc să se plătească amenzi, mai bine se plătesc locuri de parcare a atras atenţia Ion Lungu, menţionând că taxa percepută urmează a acoperi şi cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea

Primăria Municipiului Suceava repune pe tapet problema amenajării de parcări supraterane.

Primarul Ion Lungu a informat ieri, într-o conferinţă de presă, că aceasta a rămas o prioritate, însă, din păcate, în actualul exerciţiu financiar al Uniunii Europene, nu s-au prevăzut finanţări cu această destinaţie. Totuşi, autorităţile municipale îşi pun speranţa într-o eventuală realocare a finanţările europene de pe Axa 3.1 a – „Locuinţe rezidenţiale” a POR 2014 – 2020, în cadrul căreia rata de depunere de proiecte, respectiv de angajare, este redusă, de circa 5%. În aceste condiţii, disponibil ar putea rămâne aproximativ un miliard de euro, iar, în opinia primarului Lungu, dezirabil ar fi ca suma să ia calea unei noi axe, specializată pe investiţiile în infrastructură, în special în cele privind amenajarea de parcări supraterane pentru autoturisme.

Suceava este pregătită în acest sens, întrucât, încă din anii trecuţi, Primăria a identificat amplasamente şi a întocmit planuri de situaţii pentru viitoare amenajări destinate parcărilor supraetajate în zece zone. Este vorba despre terenuri din preajma sediului Primăriei, Pieţei Mari, Palatului Administrativ, sediului organizaţiei judeţene a PSD, Colegiului de Arte, hotelului Bucovina, Pieţei Mici, fostului magazin Mobila, fostului centru judeţean de proiectări şi în apropierea Protopopiatului din Zamca.

Conform unui model prezentat ieri, un imobil supraetajat pentru parcarea autoturismelor ar fi „relativ mic”, având numai circa 140 de locuri. Conform unui calcul al specialiştilor, amenajarea totalului de 1.400 de locuri de parcare ar urma să coste 11,2 milioane de euro, la o medie de 8.000 de euro/loc.

În proiectul de buget pe anul 2019, autorităţile locale au prins, pentru întocmirea studiilor de fezabilitate, suma de 100.000 de lei. În cazul în care realocarea între axe a finanţărilor europene nu se va produce până la jumătatea anului, procedurile pentru construirea primelor cinci parcări supraterane, în valoare de circa 5 milioane de euro, ar urma să demareze cu susţinerea financiară din bugetul municipiului. „Vom face o selecţie a primelor cinci parcări supraetajate, din cele zece propuse, iar, pe bază de vot, sucevenii le vor stabili care sunt prioritare” a arătat edilul-şef, menţionând că parcările vor fi cu plată şi cu pază asigurată, taxa percepută urmând a acoperi şi cheltuielile cu funcţionarea şi întreţinerea.

Întrebat dacă viitoarele amenajări nu vor rămâne mai mult goale, la fel cum se întâmplă acum cu parcările subterane din centrul Sucevei, şeful executivului a atras atenţia că şoferii prinşi că lasă maşinile aiurea vor fi aspru sancţionaţi. „Este o problemă de actualitate, o prioritate pentru oraş. Noi sperăm să nu stea goale. Nu sunt adeptul amenzilor, însă atât timp cât există parcarea supraterană, iar maşinile sunt parcate aiurea, vom da amenzi. Vom amenda până când se va vedea că, în loc să se plătească amenzi, mai bine se plătesc locuri de parcare” a subliniat Ion Lungu.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: