Circa 2200 de pensii pentru minerii din subteran, suflătorii în sticlă, mecanicii de locomotivă şi artişti vor fi recalculate

 > Drepturile recalculate decurg de la 1 octombrie 2018

Directorul executiv al Casei Judeţene de Pensii (CJP) Suceava, Constantin Boliacu, a declarat, marţi, că în lunile martie – aprilie ar urma să fie soluţionată problema reclaculării pensiilor pentru anumite categorii de pensionari, după ce se va achiziţiona softul necesar.

El a spus că, acum, cea mai mare problemă este recalcularea pensiilor la Legea 221/2018,

în care sunt încadraţi minerii din subteran, suflătorii în sticlă, mecanicii de locomotivă şi artiştii, pentru că perioada de recalculare este 1 octombrie 2018 – 1 octombrie 2019.

Boliacu a explicat că rectificarea şi drepturile băneşti în plus vor fi calculate de la data de 1 octombrie 2018.

„Oamenii nu înţeleg asta şi chiar ne dau în judecată şi pierd, pentru că noi avem timp până octombrie 2019” a spus Boliacu.

El a explicat că se pare că situaţia se va reglementa în martie-aprilie, pentru că este nevoie de un soft pentru recalculare şi pentru care s-a prelungit prea mult licitaţia.

Boliacu a menţionat că sunt circa 2.200 de persoane din judeţ în această situaţie.

Şeful CJP Suceava a menţionat că în judeţ sunt foarte multe pensii mici în cuantum de 640 de lei, iar cele mai mari pensii sunt de 25.000-26.000 de lei. El a precizat că aceste pensii mari nu sunt multe şi că este vorba despre pensii speciale.

În ceea ce priveşte sucevenii care au lucrat în străinătate, el a spus că beneficiază de pensii în România, în statul în care au lucrat, sau pot cumula pensiile.

„Cetăţenii care au lucrat în spaţiul comunitar trebuie să aducă documentele de acolo. Noi facem adresă în statul respectiv. Noi o facem foarte repede, dar răspunsul de la ei e mai greoi. În jur de un an şi jumătate-doi ani, din Italia, Spania sau Portugalia” a spus Boliacu.

El a subliniat că dreptul de pensie în aceste cazuri decurge de la data depunerii solicitării. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Baa…. Nu mai mințiți… Ce e asa mare greu?
    Sa va explic:
    Pentru vechii pensionari, deciziile sunt emise însă valoarea totala a punctelor se împarte la un stagiu de 35 de ani. E foarte simplu… Cu o formula banala în Excel ai terminat toată treaba.
    Aaa stai ca în Excel e prea ieftin… Luam un soft de câteva mii de euro sau poate câteva sute… Ca asa se face în România.
    Sunteți jalnici

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: