Prima ediţie din 2019 a Cursului SRDNBM

Suceava a fost, o zi, capitala diabetologiei româneşti

Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice (SRDNBM) a organizat, sâmbătă, la Suceava, prima ediţie din 2019 a Cursului SRDNBM, coordonatorul local fiind dr. Gabriela Creţeanu, şeful Centrului Judeţean Antidiabetic Suceava. Tema generală a fost „Diabetul zaharat şi complicaţiile lui – ucigaşii silenţioşi ai omenirii”. Cursul a adus în prim-plan noutăţile în managementul clinic al diabetului zaharat, conform ultimelor actualizări ale ghidurilor internaţionale, insistând pe complicaţiile asociate, cele care transformă diabetul într-una dintre principalele cauze de mortalitate, la nivel global.

Invitaţi şi speakeri de seamă

În deschidere, dr. Gabriela Creţeanu a mulţumit invitaţilor care au făcut efortul de a se deplasa la Suceava. Nume mari ale diabetologiei româneşti s-au aflat în sală: prof. dr. Romulus Timar, şef lucr. dr. Lidia Arhire, conf. dr. Cornelia Bala, prof. dr. Doina Catrinoiu, dr. Anca Cerghizan, dr. Emil Robert Gavriliuc, prof. dr. Mariana Graur, conf. dr. Cristian Guja, dr. Anca Hâncu, conf. dr. Bogdan Mihai, conf .dr. Laura Mihalache, prof. dr. Maria Moţa, prof. dr. Eugen Moţa, prof. dr. Gabriela Radulian, prof. dr. Gabriela Roman, prof. dr. Cristian Serafinceanu, şef lucrări dr. Anca Pantea Stoian, conf. dr. Bogdan Timar, conf. dr. Ioan Andrei Vereşiu, conf.dr. Adrian Vlad, dr. Ramona Camelia Caziuc, dr. Mihai Creţeanu Jr., şef lucrări dr. Claudiu Cobuz, care au fost şi speakeri în cadrul cursului.

 De ce la Suceava?

Prof. dr. Romulus Timar, preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a transmis mesajul de bun venit şi a motivat de ce societatea organizează astfel de cursuri. „În primul rând din cauză că prevalenţa diabetului zaharat, a obezităţii este într-o continuă creştere. La nivel mondial, numărul pacienţilor de diabet zaharat este de peste 400 de milioane, iar în România, un studiu făcut de prof. dr. Maria Moţa a arătat o prevalenţă a diabetului în jurul valorii de 11%, Moldova fiind o zonă cu prevalenţă crescută atât a diabetului (12,38%), cât şi a obezităţii. Practic, din zece persoane adulte, una are diabet zaharat.

Un alt lucru important este că la fiecare persoană cunoscută cu diabet zaharat mai există o persoană care nu ştie că are boala sau ştie că o are şi nu urmează tratamentul. Dar diabetul zaharat este o afecţiune care poate fi prevenită, în principal prin măsuri de modificare a stilului de viaţă, este o afecţiune ce poate fi depistată precoce, este o afecţiune care, odată depistată, poate fi tratată. La ora actuală, în România, pe programul de diabet avem la dispoziţie toate clasele de medicamente antidiabetice, insulinice şi noninsulinice care permit un bun tratament al diabetului zaharat. Această afecţiune, dacă nu este controlată, dacă nu este corect tratată, duce la o creştere a riscului cardiovascular de 2-6 ori, duce la o creştere a riscului de insuficienţă cardiacă. Diabetul zaharat, la ora actuală, în ţările dezvoltate, este cauza principală de cecitate, cauza principală de amputaţie la nivelul membrelor superioare. Iată de ce Societatea Română de diabet şi-a propus acest curs de diabet şi alte boli metabolice, pentru a conştientiza importanţa aceste afecţiuni.

Motivul pentru care am ales Suceava este faptul că aici există un centru judeţean antidiabetic de succes, care reprezintă unul din pilonii îngrijirii pacientului cu diabet zaharat din România” a afirmat preşedintele SRDNBM, prof. dr. Romulus Timac.

Invitaţie-angajament, pentru viitorul congres al SRDNBM

Vasile Rîmbu, managerul Spitalului „Sf. Ioan cel Nou” Suceava – partener al evenimentului –, şi-a manifestat satisfacţia de a participa la o manifestare care „legitimează Suceava drept capitală a diabetologiei româneşti” şi a mulţumit preşedintelui SRDNBM şi specialiştilor invitaţi, „că au dat credit Sucevei”. A salutat numărul surprinzător de mare de invitaţi „care garantează ţinuta şi calitatea acestei manifestări” şi care reprezintă o recunoaştere a activităţii Centrului de Diabet de la Suceava, „de care ne mândrim că face parte din structura spitalului judeţean” dar, în acelaşi timp, reprezintă şi o „recunoaştere a aportului şi felului în care a activat într-o perioadă lungă de timp dr. Gabriela Creţeanu, căreia i se datorează înfiinţarea acestui centru şi care conduce şi secţia de diabet a spitalului, care împlineşte, anul acesta, 25 de ani de la înfiinţare”. În calitate de manager al Spitalului Judeţean, Vasile Rîmbu s-a angajat să construiască, să amenajeze şi să pună la dispoziţia SRDNBM o sală de conferinţe, „cu logistica necesară şi utilă pentru asemenea situaţii” pentru a se organiza, acolo, cel de-al 45-lea congres al societăţii.

Diabetul, în atenţia Colegiului Medicilor din Suceava

Preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Suceava, dr. Sorin Hîncu, a apreciat cursul ca fiind o iniţiativă deosebită şi a afirmat că este convins că rezultatele acestuia se vor vedea în curând. „Centrul Judeţean de Diabet de la Suceava împlineşte, îndată, 25 de ani şi îmi aduc aminte cu plăcere cum, acum mulţi ani, doamna dr. Creţeanu era singura reprezentantă a acestei specialităţi. Lucrând împreună, am contribuit şi eu, cât a fost posibil, pentru a pune bazele secţiei” a declarat preşedintele Colegiului Medicilor din judeţul Suceava, informându-i pe cei prezenţi că tema conferinţei anuale din 2020 a colegiului ca fi dedicată diabetului. „Este foarte important ca populaţia să conştientizeze cauzele acestei boli şi să aibă posibilitatea de a beneficia de un tratament cât se poate de corect. Faptul că se discută astăzi despre complicaţii este foarte important şi, tocmai din cauza faptului că această specialitate are conexiuni cu toate specialităţile, vom organiza o conferinţă – facem una anual – care să fie dedicată diabetului”.

Programul Naţional de Diabet Zaharat

Participanţii au ascultat un mesaj al Ministrului Sănătăţii, ec. Sorina Pintea, care s-a referit, în principal, la reorganizarea Programului Naţional de Diabet Zaharat în scopul asigurării accesului bolnavilor cu diabet zaharat insulino-dependent la mijloace eficiente de monitorizare şi control al nivelului glicemiei. „În anul 2019, bugetul pentru tratamentul şi profilaxia diabetului zaharat beneficiază de o creştere semnificativă, astfel încât vor mai fi introduşi încă 3500 de pacienţi în program, în sensul că vor beneficia de monitorizare a glicemiei şi nu ne vom opri aici, vorbim de o suplimentare de aproximativ 200 de milioane de lei, astfel încât mai mulţi pacienţi incluşi în program să beneficieze de tratamentul atât de necesar”.

Dr. Gabriela Creţeanu – ani de reper, de muncă şi de împliniri

Dr. Gabriela Creţeanu a punctat, în intervenţia sa, câteva momente semnificative din cariera începută în 1984, ca medic rezident în clinica condusă de dr.Iulian Mincu, continuând cu 1987, când, medic specialist fiind, a venit la Suceava. A continuat cu 1994, când s-a format secţia de diabet şi când ambulatoriul, înfiinţat acum 32 de ani, s-a mutat în corpul nou al spitalului şi a avut cuvinte de apreciere pentru echipa cu care lucrează, „un colectiv unit, preocupat în permanenţă de perfecţionare”, din Spitalul Judeţean, dar şi din judeţ, care abordează, „modest”, şi latura ştiinţifică a meseriei lor.

A adresat mulţumiri invitaţilor – au fost prezenţi preşedinţii tuturor societăţilor şi asociaţiilor medicale specializate în tratarea diabetului – care au onorat manifestarea: „Mă gândeam că societatea noastră ar fi într-o mare încurcătură dacă ar avea o urgenţă metabolică, dat fiind că aici este toată crema diabetologilor, la Suceava. Mă linişteşte însă un gând, că vin colegi din urmă, foarte bine pregătiţi, iar pacienţii noştri sunt şi vor fi în siguranţă”.

Artistul Mihai Pânzaru-PIM a oferit invitaţilor câteva portrete caricaturizate, realizate în binecunoscutu-i stil, şi s-a declarat onorat că acestea „vor fi undeva, în casele lor, într-o colecţie personală a unor personalităţi”. Între ei, prof. dr. Romulus Timar, Vasile Rîmbu, dr. Sorin Hîncu, prof. dr. Doina Catrinoiu.

Start

Prof. dr. Maria Moţa a fost cea care a dat startul lucrărilor cursului, cu o expunere despre Prevenţia primară a diabetului zaharat tip 2. Între tematicile prezentate s-au mai aflat „Riscul cardiovascular la pacienţii cu diabet”, „Noi abordări terapeutice în boala renală diabetică”, „Managementul neuropatiei diabetice”, „Rolul podiatriei în tratarea neuropatiei diabetice”, „Tratamentul endovascular al piciorului persoanei cu diabet zaharat”, „Educaţia terapeutică în diabetul zaharat”.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI