Primarii suceveni, îngrijoraţi de costurile mari pentru sistemul de gestionare a deşeurilor

> Va trebui ca, în acest context, să crească taxa de salubritate > La Siret, această taxă nu se mai poate colecta după o decizie a Curţii de Conturi > Gheorghe Flutur: Nu e un proiect uşor. Trebuie să găsim preţuri rezonabile

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a transmis, joi, primarilor din judeţ, în cadrul şedinţei Asociaţiei de Dezvoltare Intracomunitară (ADI), că proiectul judeţean pentru gestionarea deşeurilor este unul în care toţi trebuie să acţioneze, împreună, pentru a depăşi toate situaţiile care pot să intervină.

El a anunţat că se pregăteşte operarea depozitului conform de la Moara, care a obţinut autorizarea integrată de mediu, şi că primarii trebuie să se mobilizeze pentru că, din aprilie, deşeurile vor fi duse la depozitul conform.

Potrivit lui Gheorghe Flutur, o acţiune imediată este instruirea populaţiei să realizeze depozitarea selectivă a deşeurilor, în prima fază în fracţia uscată şi fracţia umedă, el considerând că pentru aceasta trebuie să se mobilizeze atât autorităţile locale, cât şi persoane cu autoritate din comunităţile respective, profesori, preoţi, care să explice importanţa colectării selective a deşeurilor şi care să facă şi demonstraţii practice.

Preşedintele ADI, vicepreşedintele CJ Suceava Viorel Seredenciuc a explicat că urmează să fie emisă o hotărâre a deliberativului judeţean pentru o procedură de încredinţare directă a operării temporare a depozitului Moara, întrucât contestaţiile la licitaţie ar putea dura între 1 – 2 ani, arătând că sunt situaţii când acestea nu s-au finalizat nici după 3 – 4 ani, ca la Neamţ sau Hunedoara.

Preşedintele Consiliului Judeţean a arătat că în această situaţie trebuie pregătit un calendar de acţiune pentru punerea în aplicare a prevederilor din SMID, chiar dacă operarea se face doar cu depozitul Moara, cel de la Pojorâta urmând să obţină autorizaţia integrată de mediu.

Primarul municipiului Fălticeni, Cătălin Coman, s-a arătat îngrijorat de noua situaţie în care va trebui să modifice contractul cu firma de salubrizare, în condiţiile în care va trebui ca deşeurile să fie depozitate la Moara, ceea ce presupune costuri mai mari, dar şi că va trebui să fie identificate trasee pe care să circule camioanele cu deşeuri.

Problema costurilor a fost pusă şi de primarii din localităţi aflate la distanţe mai mari de Moara. Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, a estimat că va trebui să fie triplată taxa de salubritate, dar că aşa ceva nu se poate, întrucât măsura trebuia luată încă de anul trecut pentru a putea fi colectată anul acesta. El a acuzat că acest sistem de management al deşeurilor va duce la falimentarea localităţilor, întrucât ele nu au capacitatea să susţină această activitate. Marius Ursaciuc consideră că nu există surse pentru acoperirea tuturor costurilor pentru sistemul de management.

Primarul de Siret, Adrian Popoiu, a transmis că nu mai poate colecta taxa de salubritate după ce Curtea de Conturi a interzis primăriei să procedeze astfel, urmând ca între cetăţeni şi operatorul de salubritate să se încheie un contract direct.

Preşedintele Consiliului Judeţean a spus că va trebui să fie găsite preţuri rezonabile, dar că acestea ar urma să fie stabilite după ce se va semna contractul cu operatorul temporar al depozitului de la Moara.

„Nu e un proiect uşor” a spus Flutur, care a cerut primarilor să acţioneze alături de Consiliul Judeţean Suceava în interesul tuturor comunităţilor din judeţ.

Membrii ADI au căzut de acord că actualele depozite temporare de deşeuri vor trebui închise pe actualele amplasamente, în cadrul unui angajament între operatori şi Agenţia de Protecţia Mediului, mai ales că, potrivit lui Seredenciuc, pentru transferul celor 544.000 de tone din cele cinci depozite, ar trebui 25.000 de transporturi cu camioanele. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: