Primarii şi managerii de spitale, decişi să combată strategia de închidere, comasare sau reducere a numărului de paturi în spitalele din judeţ

> Vasile Rîmbu: Se vrea ca adresabilitatea populaţiei să fie mai mare la serviciile de asistenţă comunitară şi mai mică la serviciile spitaliceşti > Gheorghe Flutur: Ne sancţionaţi că am investit în sănătate?

Primarii din localităţi cu spitale din judeţ şi-au exprimat joi, într-o întâlnire la sediul Consiliului Judeţean Suceava, revolta faţă de proiectul de restructurare prevăzut în Master Planul Ministerului Sănătăţii şi au arătat că ministrul Sănătăţii vrea să închidă spitale cu mâna primarilor.

Ministerul Sănătăţii propune o strategie pentru regiunea nord-est prin care reţeaua de spitale din regiune va fi raţionalizată şi reconfigurată pentru a asigura eficienţa şi utilizarea optimă a serviciilor. Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, contestă acest plan, despre care spune că nu are nicio legătură cu ceea ce ar trebui să fie un master plan şi că se bazează pe date vechi, din anii 2011 – 2012.

Potrivit lui Rîmbu, se doreşte ca adresabilitatea populaţiei să fie mai mare la serviciile de asistenţă comunitară şi mai mică la serviciile spitaliceşti, el fiind de părere că această strategie este de inversare a piramidei serviciilor medicale, care este acum dominată de serviciile spitaliceşti, serviciile în ambulatoriul de specialitate, serviciile de medicină de familie şi, cu o pondere foarte mică, serviciile de asistenţă comunitară.

Managerul SJU Suceava a constatat că prin acest master plan şi strategia propusă se doreşte inversarea piramidei, urmând ca la bază să fie serviciile de asistenţă comunitară, urmate de medicina de familie, ambulatoriul de specialitate, iar apoi serviciile spitaliceşti.

Vasile Rîmbu a mai declarat că întreaga strategie prezentată de Ministerul Sănătăţii se bazează pe informaţii care nu mai au legătură cu realitatea şi că au indicatori din 2015 cu date din anii 2011 – 2012 şi s-a întrebat cum se poate ca doar regiunea nord-est să fie „beneficiara” unei asemenea strategii de servicii spitaliceşti, apreciind că această zonă este folosită drept cobai pentru viziunea în domeniul sănătăţii.

El a arătat că evaluarea serviciilor spitaliceşti ar trebui să fie adaptată la nevoile populaţiei, care sunt în continuă mişcare ca urmare a schimbărilor demografice, îmbătrânirii populaţiei şi schimbării patologiilor.

„Se vorbeşte în master plan de eficienţă, nu ni se prezintă niciun cost al serviciilor spitaliceşti, pe fiecare specialitate în parte. Ni se vorbeşte de eficienţă, fără să avem un cost de referinţă” a declarat Rîmbu.

El crede că se doreşte ca prin această strategie să se asigure pacienţi pentru viitorul spital regional din Iaşi, care încă nu este nici desenat pe hârtie.

„Se tot vorbeşte despre viitorul spital regional de la Iaşi, care este o Fata Morgana. Nu există niciun studiu de oportunitate, nu este nicio linie trasată pentru acest spital. Noi transferăm de la spitalul din Suceava la Iaşi 0,17% dintre pacienţi. Vor să-i transferăm pe toţi? Deranjăm regiunea sau ministerul că rezolvăm marea majoritate a cazurilor aici?” a întrebat Rîmbu.

 La rândul său, managerul Spitalului Municipal Rădăuţi, Traian Andronache, a explicat că numărul de paturi ar trebui mărit, nu diminuat.

El a calculat cifrele din strategia Ministerului Sănătăţii prin care se propune reducerea numărului de internări de la 19,8% la 17,5%. Pentru a atinge acest indicator, potrivit lui, spitalul din Rădăuţi ar trebui să primească o suplimentare a numărului de paturi, nu o reducere.

Managerul Spitalului de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Lucian Paziuc, a avertizat asupra riscului comasării acestui spital cu cel municipal din oraş, subliniind că există anumite particularităţi şi necesităţi pentru aceşti bolnavi, mai ales că la Câmpulung Moldovenesc se aplică terapii care nu se aplică în alte judeţe, motiv pentru care aici se tratează pacienţi din toate zonele ţării.

Managerul de la Spitalul Municipal din Câmpulung Moldovenesc, dr. Cătălin Săndulescu, a atras atenţia că, pe lângă suceveni, de serviciile spitaliceşti beneficiază şi turiştii, dar şi cei aflaţi în tranzit, judeţul fiind de frontieră şi având un număr mare de staţiuni turistice cu o reţea mare de drumuri intens circulate.

Primarul de Siret, Adrian Popoiu, a arătat că din discuţiile avute cu angajaţi din Ministerul Sănătăţii a înţeles că se intenţionează închiderea spitalelor orăşeneşti, spunându-i-se că „oamenii nu au milă de voi”.

Primarul din Gura Humorului, Marius Ursaciuc, care a discutat ministrul Sănătăţii, a spus că acesta i-a transmis că ministerul nu va închide niciun spital, dar că nu va mai acorda finanţare şi că primarii vor fi obligaţi să le închidă.

„Ceea ce se întâmplă şi e scris acolo, adoptabil în 2019, va fi finalizat până în 2020. Vom fi afectaţi încă din acest an” a spus Ursaciuc, care consideră că soluţii există, dar că „trebuie să fie fermi”.

„Dacă cineva vrea totuşi să închidă spitale, să şi-o asume public, nu prin noi. (…) În principiu se doreşte să se închidă toate spitalele care există în oraşe, după care trecem, selectiv, la municipii şi se mai desfiinţează staţiunile turistice care nu pot funcţiona fără spital. Pentru toţi este un lucru frumos să înfiinţezi îngrijiri paleative, îi pui pe oameni în şezlonguri să se uite ce frumos ies fotografiile cu Voroneţul când îşi dau obştescul sfârşit” a spus Ursaciuc.

El a menţionat că sunt persoane dispuse să intre în greva foamei pentru a-şi susţine punctul de vedere, dar că nu se doreşte să se ajungă la aşa ceva.

Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a salutat poziţia comună a tuturor celor implicaţi şi a arătat că toate spitalele din judeţ au avut o dezvoltare importantă în ultimii ani, fiind investite 80 de milioane de euro în opt spitale.

 „Ne sancţionaţi că am investit în sănătate? Îi sancţionaţi pe suceveni să îi teleportăm la Iaşi? Poate că am investit şi aşteptăm rezultate acum” a spus Flutur.

Autorităţile locale şi sanitare din regiunea nord-est urmează să discute, astăzi, la Iaşi, strategia de dezvoltare a unităţilor spitaliceşti pe termen mediu şi lung, iar, potrivit draftului transmis de Ministerul Sănătăţii autorităţilor locale din judeţul Suceava, scenariul de restructurare din judeţ prevede transformarea în centru medical şi/ sau social a Spitalului din Gura Humorului şi Spitalului de Boli Cronice Siret, reconfigurarea Spitalului de Psihiatrie Cronici Siret, cu trecere spre servicii comunitare şi ambulatorii, şi consolidarea anumitor servicii pentru copii, grupuri vulnerabile, fuzionarea Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc cu Spitalul de Psihiatrie, reducerea numărului de paturi la Spitalul Judeţean Suceava şi la spitalele municipale din Fălticeni, Rădăuţi şi Vatra Dornei. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: