Stribocii

După ce ani la rând, uneori asumându-şi riscuri reale, ziarul „Zorile Bucovinei” a găzduit articole zguduitoare despre pătimirile românilor deveniţi venetici în bătăturile lor, ziarul românilor din Ucraina pare să fi descoperit o nouă nişă în această uriaşă fabrică de moarte pe care au creat-o minţile drăceşti ale ocupanţilor: stribocii, lepădături ale satelor, derbedei care şi-au găsit rapid o meserie, aceea de denunţător. Mulţi oameni vrednici, gospodari, ridicaţi prin munca lor şi a familiilor lor, au fost denunţaţi autorităţilor, care i-au trimis în lagăre din care nu s-au mai întors.

Nemernicii, înarmaţi de ocupanţi şi având drept de viaţă şi de moarte pentru conaţionalii lor, au trimis multă românime în gulagurile ruseşti.

Despre unul dintre aceşti trădători îşi aminteşte interlocutorul Feliciei Nichita-Toma. Se numea Constantin Prodan şi-l pârâse autorităţilor pe tatăl povestitorului, Ion Semeniuc, că a tăiat porcul şi nu a predat statului, cum stabilea legea, carnea şi pielea; omul rămânea numai cu slănina. I-a oferit stribocului o bucată de carne, dar licheaua n-a luat-o (deşi nevastă-sa, şi ea o lepădătură, trecuse mai devreme să „împrumute” nişte varză şi nişte castraveţi, ea descoperind covata cu carne sub pat şi spunându-i lui bărbatu-său), de frică să nu fie la rându-i pârât. A dat omul amendă mare, numai să scape de arestare.

Stribocul a plătit până la urmă, nu după multă vreme. Într-o noapte l-au omorât nişte femei, care-şi răzbunau astfel bărbaţii arestaţi din cauza nemernicului. „L-au îngropat fără preot şi cruce” notează Felicia Nichita-Toma.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: