În 2019

Municipiul Suceava, alocări de 40% din buget pentru investiţii

> În bugetul pe 2018 s-au prins 90,53 de milioane de lei, anul acesta propunerea fiind de 173,33 de milioane de lei, cu circa 80% mai o mare > „Din punctul nostru de vedere suntem în linie dreaptă, dar aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu promulgarea bugetului de stat” a declarat Ion Lungu, punctând că bugetul local din 2019 este unul „al dezvoltării”

Bugetul municipiului Suceava pe 2019 este cu 25% mai mare decât cel din 2018, „datorită volumului investiţiilor”. Afirmaţia aparţine primarului Ion Lungu, care a precizat că acestea sunt susţinute din finanţări nerambursabile europene, din fonduri proprii şi mai puţin din alocări guvernamentale. Potrivit edilului-şef, pentru investiţii este rezervată o sumă echivalentă cu 38,70 de milioane de euro, mai mare cu 79,90% faţă de cea din anul trecut.

„Creşterea ponderii investiţiilor în buget duce şi la creşterea cu 25% a bugetului faţă de anul trecut” arată primarul.

În buget, transportul public figurează cu 18,47%, cu influenţe din fondurile nerambursabile pentru achiziţionarea autobuzelor electrice, cât şi din investiţia privind realizarea platformei pentru divizia electrică a firmei de transport public local TPL. Dezvoltarea publică este prinsă cu 11,81%, alocări pentru lucrările de introducere a alimentării gaze naturale în Burdujeni-sat, a reţelelor de alimentare cu apă şi a celor de canalizare în cartierul Europa, cât şi în vederea construirii noului pod peste râul Suceava. Investiţiile, reparaţiile şi întreţinerea străzilor au alocate 10,98% din bugetul local, respectiv 30 de milioane de lei, la care se adaugă 4 milioane de lei destinaţi sistematizării rutiere. Învăţământul este pe locul al IV-lea în acest top, cu 9,67% din buget, cu o diminuarea a ponderii în condiţiile în care drepturile salariale ale personalului respectiv au fost luate din sarcina Primăriei şi trecute în cea a Inspectoratului Şcolar Judeţean.

„Conform teoriei financiare, un buget cu peste 20% investiţii este un buget la dezvoltării. Suceava se apropie de 40% din buget sume destinate dezvoltării, cel din 2019 fiind, fără doar şi poate, un buget al dezvoltării. Aşteptăm să-l aprobăm, astfel încât să putem demara lucrările. Suntem în linie dreaptă din punctul nostru de vedere, dar aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu promulgarea bugetului de stat” a declarat Ion Lungu.

În 2018, pentru investiţii s-a aprobat o sumă de 90,53 de milioane de lei, anul acesta propunerea fiind de 173,33 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: