Moment omagial Petru Sandovici

Din iniţiativa inimoasei dolheştence din Fălticeni Maria Mitocaru, acum 5 ani „s-a decretat” de către Cenaclul Literar – Artistic „Erupţii… din Dolheştii-Sucevei” ca luna februarie să planeze peste spiritualitatea locală cu sugestivul titlu de „Făurar – Luna Petru Sandovici”, drept merituos omagiu adus de ziua naşterii inegalabilului dascăl, cu un motto, de asemenea la fel de simbolic: „O floare, la fiecare 25 februarie!”.

Respectând întocmai regulile, şi în acest an, duminică, 24 februarie, în preziua amintită, în sala mare de şedinţe din Primăria Dolheşti se vor desfăşura lucrările cenaclului, având o amplă parte destinată evocării personalităţii celui ce a fost „Luminătorul” satului, cel ce a rămas peste timp un model al dăruirii şi al sacrificiului pentru vatra natală – Petru Sandovici.

Cred că cea mai elocventă emoţie este creată de rândurile scrise şi trimise cu acest prilej la redacţia publicaţiei de folclor şi informare locală „Erupţii dolheştene” chiar de doamna Mitocaru:

„Omagiul meu este de fapt omagiul şcolii dolheştene, omagiu adus satului Dolheşti, spaţiul principal de acţiune al profesorului…

De aceea în fiecare an primeşte o floare „In memoriam – Petru Sandovici”, al cărui destin a atras şi influenţat mii de dolheşteni prin dăruire de sine, pregătindu-ne pentru viaţă, „să iubim, să învăţăm!”.

Profesor, dascăl de vocaţie, Petru Sandovici este autorul primei monografii a satului Dolheştii Mari, strălucind în drumul frumos ce l-a parcurs în viaţă.

Ctitor al căminului cultural din localitate care îi poartă şi numele, înzestrat şi tenace, a acordat o atenţie deosebită activităţilor culturale pe care s-a străduit să le lase moştenire urmaşilor. A condus corurile săteşti, cooptându-i pe cei mai talentaţi dolheşteni şi participând la concursuri zonale şi naţionale, participări încununate cu premii care au adus prestigiu comunei.

A pus, de asemenea, temelie, prin şcoala serioasă din acea vreme, împreună cu echipa din acea perioadă, la baza atâtor oameni de ispravă ai satului, care au realizat fapte mari, temeinice, în cele mai diverse domenii.

Încercând să ofer o culoare aparte omagiului meu, în acest an vin cu o nouă iniţiativă, cea de a sprijini elevii Şcolii Gimnaziale „Hatmanul Şendrea” din Dolheşti prin premierea a doi copii merituoşi, cu rezultate deosebite la învăţătură, şi pe un altul cu prestaţii artistice de excepţie.

Pentru că omul cultural e atemporal, fie ca peste timp amintirea profesorului Petru Sandovici, slujitor al literelor, însufleţit de muncă, să ardă în inimile noastre ca o candelă sfântă…”.

Şi parcă versurile ce i s-au scurs din suflet sporesc profundele zvâcniri: „Ca să trăieşti aproape de unde te-ai născut,/ Şi-n iris să ai locul drag unde-ai crescut,/ Eu cred că de la Domnul e o favoare,/ Şi-I recunosc, şi-I mulţumesc până la ultima suflare…”.

Dolheşti, loc ce musteşte a istorie, va avea oricând pe cineva care să-l pomenească.

COSTEL BEPHU 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei:

Niciun articol găsit.