Anul acesta

Casa de Pensii a plătit 1.160 de ajutoare pentru înmormântare

> Valoarea lor totală este de circa 4,6 milioane de lei, până la promulgarea noului buget al asigurărilor sociale cuantumul ajutoarelor fiind cel din anul trecut

Casa Judeţeană de Pensii Suceava informează că, până la adoptarea legilor anuale bugetare, la acordarea prestaţiilor specifice se aplică prevederile bugetului asigurărilor sociale de stat şi cele ale bugetului de stat din anul 2018.

Directorul executiv Constantin Boliacu face cunoscut că, în cazul decesului asiguratului sau al pensionarului, cuantumul ajutorului de deces este de 4.162 de lei, iar în situaţia decedării unui membru al familiei asiguratului sau celei a pensionarului se acordă 2.081 de lei.

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, beneficiază de ajutor de deces o singură persoană care face dovada că a suportat cheltuielile cauzate de deces şi care poate fi, după caz, soţul supravieţuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau, în lipsa acestora, oricare persoană care dovedeşte că a făcut cheltuielile respective. Pe de altă parte, asiguratul sau pensionarul beneficiază de ajutor şi în cazul decesului unui membru de familie, care la data la care intervenit decesul nu avea calitatea de asigurat sau de pensionar.

„Ajutorul de deces este un drept de asigurări sociale acordat asiguraţilor şi pensionarilor sistemului public de pensii, astfel încât, în ambele cazuri prevăzute de lege, acordarea ajutorului de deces este condiţionată de calitatea de asigurat sau pensionar a persoanei decedate, respectiv de calitatea de asigurat sau pensionar a persoanei care încasează ajutor de deces” arată directorul executiv Constantin Boliacu, menţionând că ajutorul de deces se achită în termen de 3 zile lucrătoare de la solicitare. În intervalul 3 ianuarie –15 februarie 2019, Casa Judeţeană de Pensii Suceava a plătit 1.160 ajutoare de deces, în valoare de totală de aproximativ 4,6 de milioane de lei.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: