Ancheta în cazul furtului Chivotului Sfânt de la Sinagoga din Siret a fost preluată de procurorii Parchetului Tribunalului Suceava

> Se vor utiliza procedee probatorii de cooperare judiciară internaţională în materie penală, care vor viza identificarea persoanelor implicate

Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava a anunţat, ieri, că a dispus, prin ordonanţă, preluarea dosarului penal al Parchetului de pe lângă Judecătoria Rădăuţi, în care se efectuează cercetări pentru furt calificat, constând în sustragerea piesei originale denumită „Aron Kodesh” din incinta Templului Mare (Sinagoga Mare) din oraşul Siret, prin substituirea acesteia cu o piesă de mobilier confecţionată artizanal.

Astfel, în data de 16 februarie IPJ Suceava a fost sesizat prin plângere penală de către Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România cu privire la sustragerea unui bun susceptibil a face parte din categoria bunurilor din patrimoniul cultural naţional, reprezentând un simbol al cultului mozaic, precum şi traficarea unor astfel de categorii de bunuri cu un înaltă semnificaţie culturală şi spirituală.

Ulterior, la 18 februarie, lucrătorii de poliţie din cadrul IPJ Suceava – Serviciul de Investigaţii Criminale au dispus începerea urmăririi penale in rem pentru infracţiunea de furt calificat.

În acest caz se efectuează cercetări sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava şi, într-o primă fază, se vor utiliza mijloace/ procedee probatorii de cooperare judiciară internaţională în materie penală, care vor viza identificarea persoanelor implicate în activităţile ilicite, precum şi a conservării şi indisponibilizării bunului patrimonial ce a făcut obiectul acestora.

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCER-CM), Aurel Vainer, a anunţat, vineri, că federaţia a aflat cu „stupoare şi revoltă” că un site din Israel anunţa luni, 11 februarie a.c., programarea unei licitaţii pentru vânzarea Aron Kodesh-ului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret.

 „După verificările făcute de urgenţă de FCER-CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferenţe între Aron Kodesh-ul original şi cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că «se poate susţine că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală»” se arată în comunicat.

În urma acestor prime demersuri, în ziua de vineri, 15 februarie, FCER-CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliţia Siret.

De asemenea, pentru a evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitaţiei.

În funcţie de evoluţia verificărilor, vor fi sesizate şi organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului Statului Israel, arată preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, Aurel Vainer. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: