Trădătorului de neam i s-a găsit ac de cojoc

Ion Semeniuc avea doar 15 ani când a fost arcănit și dus cu forța de bolșevici la muncă tocmai după Ural, în Celiabinsk, unde a îndurat foame și nevoi.

„Fratele Dumitru, după cum v-am spus, a fost ofițer în armata română și fiind rănit în luptele de la Cotul Donului, când s-au retras trupele române, ca să nu fie arestat de «eliberatori», s-a refugiat în România.  N-am știut nimic despre el vreo 40 de ani. Mama îl plângea mereu și dădea de pomană de sufletul lui, crezând c-a murit. Și doar apoi am aflat că e în viață, e căsătorit și trăiește în România și ni s-a permis să ne vizităm. Deci, din această cauză eram considerați «dușmani ai poporului sovietic», am fost dus forțat la muncă în Celiabinsk, Rusia, unde am muncit doi ani. M-au luat de-acasă într-o noapte Constantin Prodan și Nicolae Melniciuc, «striboci» pe vremea aceea. Acești derbedei înrăiți, trecuți în serviciul regimului comunist, cărora noua putere, instaurată pe pământul României, le-a dat arme, își băteau joc de oameni. Dacă tăiai porcul, slănina trebuia să o jupoi ca să dai pielea și carnea la stat, de altfel puteai înfunda pușcăria. De frică, s-a ajuns până într-atât că oamenii pârleau porcii în casă. Iar Constantin Prodan umbla și adulmeca ca dulăul mirosul de animal pârlit. Tata a tăiat porcul  și a ascuns covata cu carne sub pat. Însă cea de-a doua lui soție, Chioruca, așa-i ziceau Savetei lui Dugan din Pașnii, a venit la noi după castraveți și varză, fiindcă nu aveau ce mânca, a observat covata sub pat și i-a spus lui Constantin Prodan. Acesta a venit la noi și l-a întrebat pe tata: «Mata ce ai tăiat porcul, de ce n-ai dat pielea și carne la stat, vrei să înfunzi pușcăria?». Tata a tras covata de sub pat, iar mama a luat un ștergar curat și i-a pus o bucată de carne, însă derbedeul, cu toate că nu aveau ce mânca cu Chioruca lui, n-a luat carnea, fiindcă se temea și l-a denunțat pe tata, părintele fiind nevoit, pentru a nu fi arestat, să plătească o amendă mare. Însă trădătorul de neam și-a găsit ac de cojoc. A părăsit-o pe Chioruca și s-a căsătorit cu o femeie din Cuciurul Mare. Ținându-se tot de fărădelegi și năpăstuind oamenii, într-o noapte l-au omorât niște femei, răzbunându-și bărbații arestați de nemernic. L-au îngropat fără preot și cruce”.

„Stribocul” Nicolae Melniciuc, care trăia pe malul Dereluiului, nu știa nici a scrie, fiindcă nu învățase la școală, însă când oamenii mergeau la Cernăuți cu căruțele încărcate cu lemne de vânzare  îi pândea și  dacă nu aveau permis le lua lemnele și le ducea la primărie, unde le ardeau. Dacă îi dădeau bacșiș, îi lăsa să le ducă și să le vândă  la Cernăuți.

 FELICIA NICHITA-TOMA

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: