Personalități arborene: profesorul Gheorghe Dolinski

Țin în mână cartea primită prin poștă și parcă o simt pulsând. E vie! Miroase proaspăt, a cerneală abia uscată și mă îmbie să o deschid. Încep să o răsfoiesc cu multă curiozitate și trăiesc sentimentul de regret pe care îl am uneori că nu am urmat cursul acela de lectură care-ți permitea să citești nu cuvânt după cuvânt și rând după rând, ci o pagină întreagă odată doar urmând cu degetul șirul de cuvinte. Aș citi-o pe toată odată! Culmea este că, atunci când deschid la întâmplare și încep o povestire cu un copil ce se temea de găini și de cocoș și de aceea urmărea din casă, de la geam, stând pe laviță, fascinația ogrăzii, vocea care-mi povestește nu e a mea! Ușor sâcâită și nedumerită, încerc alt text dar naratorul este același: de acolo, dintre rânduri, vorbindu-mi frumos despre Toader Hrib și despre toată truda lui de o viață, îmi vorbiți dumneavoastră, domnule profesor Gheorghe Dolinski și, prin dumneavoastră, îmi vorbește toată Bucovina. Pentru că, de câte ori vă ascult vorbind, fie la telefon, fie în emisiunile pe care le realizați pe Cromtel Tv, glasul dumneavoastră se distinge sfătos, dulce moldovenesc, uneori didactic, așa cum l-ați modelat la școală. Aceeași impresie o am de câte ori deschid una dintre cărțile dumneavoastră, fie ea despre tradițiile Bucovinei, despre datinile și sărbătorile ei, despre oamenii ei și iată, acum, despre ,,Personalități arborene” (Editura Septentrion, Rădăuți-Bucovina, 2019). O lume întreagă se revarsă dintre pagini și-mi aduce în față oameni și locuri pe care învăț să le iubesc.

Nu știu dacă pot să spun ,,cunosc Bucovina” –  ca s-o cunoști trebuie să trăiești acolo o viață, mai multe vieți. Dar, de câțiva ani, învăț să o deslușesc în două feluri: călcându-i pragul an de an și lăsându-mă învăluită de cerul ei, de aerul sfânt și de liniștea de la Păușa Paltinului Vetrei Moldovița. Acolo mi-a renăscut sufletul a doua oară lângă o prietenă dragă. Și, în al doilea fel, deschizând cărțile și revistele primite de la dumneavoastră. De fiecare dată când fac lucrul ăsta am în minte cerul Bucovinei și brazii și glasul dumneavoastră, călăuz statornic. Și-mi spuneți dumneavoastră: ,,Poți umbla în lumea toată/ Nu-i ca Bucovina noastră/ De la Putna-n Sucevița/ Voroneț sau Moldovița,/ La Arbore sau Suceava,/ Hai să vii și nu degeaba/ Stai la umbra brazilor/ Și-asculți cântece de dor/ C-aici, în țara de Sus,/ Dumnezeu mâna și-a pus./ Bucovina-i dulce rai,/ Îmbrăcată-n mândru strai…” Și-am mai învățat ceva de la dumneavoastră, domnule profesor: particip cu bucurie cu munca elevilor mei, atât cât putem și noi, la manifestările pe care le organizați cu atâta energie. Nu trece zi deosebită din istoria culturii neamului nostru pe care să nu o marcați prin expoziții filatelice itinerante sau prin serbări. Și-mi spun mereu că mi-ar fi plăcut să trăiesc acolo, printre oameni inimoși care nu uită ceea ce este important în viață și de aceea merită toată recunoștința mea.

 Vă mulțumesc, domnule profesor Gheorghe Dolinski, pentru că-mi sunteți dascăl în această lecție frumoasă despre Bucovina și despre oamenii ei. Și vă mulțumesc și pentru pasiunea și truda pe care le puneți în tot ceea ce faceți. Îmi spun mereu că tinerii de azi, copiii de școală primară și gimnazială au nevoie de modele adevărate. Uneori le căutăm în zare și ne mândrim cu false valori. Ar fi mai cuminte să privim mai atent lângă noi, la prezențele care ne umplu de lumină fiecare zi, încercând prin tot ceea ce fac să lase o urmă adevărată despre trecerea lor. Cărțile dumneavoastră vă sunt mărturia. Una dintre ele. Mărturie pentru truda dumneavoastră dar și pentru cei pe care-i onorați între paginile lor. Mă simt norocoasă pentru că pe raftul bibliotecii mele este un colț din Bucovina adus prin cărțile dumneavoastră. Și pentru asta vă mulțumesc.

Răsfoiesc încă o dată volumul primit zilele trecute și-mi dau seama că lipsește ceva din el. Nu i-am cunoscut personal pe cei pe care-i evocați, dar citind despre cine au fost și ce au făcut și cunoscându-vă pe dumneavoastră înțeleg că sunteți alcătuiți din aceeași sfântă plămadă pentru că aceleași gânduri și sentimente v-au călăuzit în viață. De aceea, permiteți-mi să adaug un nou capitol în volumul dumneavoastră, ,,Personalități arborene”  ,,profesor Gheorghe Dolinski”.

Cu stimă,

profesor MIHAELA BULAI, Liești

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: