De ce PSD vrea să fie PCR?

Pentru că PCR era partid unic, iar între stat și partid nu era nicio deosebire. Coincideau până și sediile, birourile: liderii partidului erau și înalți funcționari ai statului, iar voința lor era mai mult decât lege. În partid nu funcționa democrația internă, deși se făcea mare caz de ea, ci ascultarea față de „conducătorul iubit”. Tabloul acestuia se afla în spatele fiecărui șef sau șefuleț, inclusiv în fața claselor și pe clădiri, iar comportamentul său, uneori cu tot cu ticuri, era copiat de la al doilea om în partid și în stat până la ultimul șefuleț local. Toți reeditau personajul Ceaușescu: el singur trebuia să hotărască totul, el se pricepea la toate, era părintele națiunii, iar sinistra era mama poporului… Cam prea repede s-a uitat!

Dictatura de partid și tirania comandantului suprem se ascundeau după concepte precum neamestecul în treburile interne, suveranitatea și independența naționale, ca în toate regimurile de mână forte, din Venezuela și Turcia până în Federația Rusă. PCR era infailibil, nu negocia cu nimeni, tot răul venea de la străini, de la imperialiști și de la capitalul mondial. În interior, frica, ascultarea și supușenia se numeau disciplină de partid.

Ceaușescu se făcuse erou între eroii neamului, figura sa deschizând șirul voievozilor de la Burebista la Cuza. Cu el începea și se sfârșea viața și istoria românească, el și consoarta cumulând toată panoplia valorilor naționale, de la patriotism și dragoste de țară, până la valorile cultural-științifice. Singurii prieteni ai săi erau tovarășii Dolores Ibarruri (PC Portugalia) și Santiago Carrillo (PC Spania), Ho și Min (Vietnam), Mao Zedong, Hua Kuofeng (China) și Muammar al-Gaddafi (Libia). În semn de „aleasă prețuire”, Nicolae și Elena Ceaușescu fuseseră ridicați pe piedestaluri academice, iar tovarășei trebuia să i te adresezi cu „savantă de renume mondial”, deși avea doar trei clase. De la ea moștenesc tovarășii de azi pasiunea titlurilor, a diplomelor și a tratatelor științifice plagiate.

Unde suntem azi, după 30 de ani de libertate și democrație? Cam prin noiembrie 1989: în partidul de guvernământ numit azi PSD a început o mișcare suspectă după principiul vaselor comunicante. Nu este vorba de „scrisoarea celor șase”, ci de plecarea, unul câte unul – doi câte doi, din partid spre formațiunea fostului lor coleg și prim-ministru Victor Ponta, pregătit să ducă mai departe flacăra nestinsă a social-democrației românești.

Ideologul-șef al partidului, Liviu Ioan Adrian Pleșoianu, ne explică în cartea sa esența doctrinară a social-democrației noastre: partidul trebuie să rupă lanțurile cu statul paralel și să descătușeze politica de binom și de Coldea, din cauza cărora PSD nu poate guverna pentru bunăstarea tuturor românilor (sper să nu mă acuzați de plagiat!). Modelul de bunăstare este cel afișat de măreții lideri: palat cu suprafața locuibilă între 5 și 7 ari, piscină cu apă încălzită, teren de tenis cu nocturnă, ieșire la lac sau la mare cu iaht, eventual elicopter sau avion personal, proprietăți la Monaco, Madagascar, Fortalezza și conturi babane offsore în caz de. După principiul „Să trăiți bine!” al fostului președinte Traian Băsescu, cel ce și-a încheiat mandatul tocmai când să-l pună în practică.

Ei, bine, pe vremea tovarășilor nimănui nu i-a trecut prin cap să pună moțiune de cenzură ca să pice guvernul, nici să le facă plângere penală comandantului suprem și primilor secretari de județ, un fel de ceaușești locali, spre a fi trimiși să răspundă în fața  judecătorului. La fel cum nimeni nu și-ar fi permis să critice vreo decizie, a lor sau a partidului conducător. Ba au ajuns la Gherla sau la canal până și cei ce se gândeau la o astfel de posibilitate. După asta tânjesc dl Liviu Dragnea, măreții săi baroni și slujitori, iar partidul se face acum luntre și punte spre a le duce la îndeplinire idealul lor de societate. Ideal care a murit odată cu comunismul.

Din fericire, uitând de idealul partidului-stat, PSD în frunte cu tătuca Iliescu și cu Adrian Năstase cel Arogant au făcut două greșeli capitale: au acceptat ca România să intre în alianța NATO și Uniunea Europeană, cluburi selecte ale națiunilor democratice și civilizate, în care comunismul și obiceiurile sale mai pot fi regăsite doar în cărțile de istorie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: