Sindromul de apnee în somn, o afecţiune care poate fi fatală

> Gabriel Ţabrea: Obezitatea este un factor determinant în apariţia acestei afecţiuni

Suceveanul Gabriel Ţabrea, Development Manager CPAP24 România, a vorbit într-un interviu în exclusivitate pentru News Bucovina despre sindromul de apnee în somn (SAS), o afecţiune care poate să apară la orice vârstă şi care poate fi fatală dacă pacientul nu urmează un tratament de specialitate.

Ce este apneea în somn şi cum se manifestă?

– Apneea în somn este obstrucţionarea căilor respiratorii până la oprirea definitivă a fluxului de aer, pe o durată de minim 10 secunde. Apneea este de trei feluri: obstructivă (cel mai des întâlnită), apnee centrală şi apnee mixtă (obstructivă şi centrală) însă nu trebuie neglijată hipopneea, care reprezintă reducerea fluxului respirator cu peste 50%. Mai pe înţelesul tuturor, în timpul somnului, odată ce pacientul a trecut de partea de aţipire, muşchii gâtului se relaxează şi blochează căile respiratorii, oprind trecerea aerului către plămâni.

–  Care sunt cauzele?

–  O prima cauză a apariţiei apneei în somn este îngrăşarea excesivă a pacientului. Astfel, obezitatea este un factor determinant în apariţia acestei afecţiuni. Pe lângă obezitate, apariţia apneei se datorează şi altor factori, cum ar fi: factori ereditari sau genetici (gât scurt, conformaţia feţei cu maxilar mic şi poziţionat foarte în spate); hipotiroidism (glanda tiroidă crescută în exces); lueta (omuşorul), limba şi amigdalele crescute în exces. Un alt factor determinant în apariţia apneei în somn este un stil de viaţă nesănătos (nopţi pierdute, alimentaţie bazată pe alimente procesate, tip fast-food).

Cine poate avea apnee în somn?

– Din păcate, această afecţiune poate să apară la oricine, indiferent de vârstă sau gen. De apnee în somn pot suferi inclusiv copiii.

–  Cum îşi poate da seama o persoană dacă suferă de acest sindrom?

– Simptomele acestei afecţiuni sunt foarte uşor de recunoscut. În acest caz, sunt două metode prin care putem să identificăm sindromul de apnee în somn: prima metodă este cea prin care partenerul de somn al pacientului observă în timpul somnului că acesta sforăie puternic şi profund şi că are întreruperi de respiraţie; a doua metodă este cea prin care pacientul observă anumite simptome atât diurne, cât şi nocturne, cum ar fi: dureri de cap şi iritabilitate dimineaţa, poftă de dulce în prima parte a zilei, nevoie de stimuli alimentari pentru a-şi menţine atenţia ridicată (cafea sau energizante), stare de somnolenţă crescută în timpul activităţilor monotone sau după masă, aţipire în momentele de relaxare (discuţii amicale, vizionări tv, spectacole sau teatru); ca simptome nocturne ar fi: treziri repetate în timpul somnului, nevoie de urinare frecventă fără volum, în timpul nopţii (în cazul pacienţilor care nu suferă de afecţiuni ale prostatei), senzaţia de gât uscat şi nevoie de lichide în timpul somnului.

Orice persoană care sforăie ar trebui să facă investigaţii să vadă dacă nu cumva este vorba despre apnee?

– Nu toate persoanele care sforăie suferă de această afecţiune. Aici vorbim despre pacienţii care sforăie puternic pe tot parcursul somnului şi care pe lângă sforăit prezintă şi unul din simptomele prezentate mai sus.

Se moare de apnee?

– Din păcate, apneea în somn are urmări foarte grave. Pacienţii care suferă de apnee şi nu se tratează, au şanse foarte mari să dezvolte alte afecţiuni grave, cum ar fi: diabet; atac vascular cerebral (AVC); preinfarct, infract miocardic şi tot spectrul de afecţiuni cardio-vasculare. Pe lângă aceste afecţiuni care apar ca efecte secundare ale sindromului de apnee în somn, această afecţiune mai are şi alte consecinţe grave asupra pacienţilor, cum ar fi decesul în timpul somnului (moarte subită) precum şi grave accidente de circulaţie, soldate cu deces, în urma aţipirii la volan.

Ce presupun investigaţiile în vederea depistării sindromului?

– În ultimii ani s-a dezvoltat destul de mult somnologia în România. Pacienţii care prezintă simptome ale sindromului de apnee în somn trebuie să se adreseze medicilor care au competenţă pe această specializare, iar investigaţiile nu sunt foarte complicate. Diagnosticul şi tratamentul se află în urma unui test cu un dispozitiv numit poligraf.

Ce tratamente se pot urma?

– În primul rând tratamentul este prescris de medicul specialist în urma investigaţiilor necesare. Am o veste bună pentru pacienţii care suferă de acest sindrom: tratamentul nu implică medicaţie chimică de specialitate şi nici intervenţii chirurgicale. Apneea în somn se tratează cu ajutorul unui dispozitiv medical care nu face altceva decât să ne ventileze cu aer.

Ce pot face sucevenii în cazul în care au nevoie de tratament de specialitate?

– Atât sucevenii, cât şi toţi pacienţii din România care îşi dau seama că prezintă simptomele acestei afecţiuni, pot apela cu încredere la reprezentanţii  CPAP24, pentru a fi îndrumaţi cu privire la diagnosticarea şi tratamentul sindromului de apnee în somn. Noi îi vom ajuta atât cu informaţii despre laboratoarele de somnologie, cât şi cu soluţiile optime şi accesibile de tratament.

–  Pe ce perioadă se fac tratamentele?

– În funcţie de gravitatea afecţiunii, medicul specialist va hotărî perioada de tratament pentru fiecare pacient în parte; ceea ce pot să vă spun este că într-un număr destul de mare, pacienţii au nevoie de tratament de lungă durată.

–  Există contraindicaţii la tratament?

– În funcţie de istoricul medical al pacientului, medicul specialist va decide dacă tratamentul pentru apneea în somn este contraindicat. În cele mai multe cazuri nu există contraindicaţii.

Este un tratament costisitor?

– În acest moment tratamentul pentru sindromul de apnee în somn nu este decontat de CAS. Ceea ce pot să vă garantez, este faptul că  CPAP24  oferă soluţii accesibile oricărui pacient care necesită acest tratament, oferind inclusiv achiziţia în 12 rate fără dobândă a dispozitivelor necesare tratamentului pentru apneea în somn.

Există restricţii pentru persoanele care suferă de apnee?

–  Un lucru foarte important de ştiut este că pacienţii care suferă de această afecţiune şi nu se află sub tratament, nu ar trebui să conducă autovehicule pe distanţe lungi sau să profeseze în cadrul unor locuri de muncă ce necesită o atenţie ridicată.

–  Care sunt avantajele urmării tratamentului pentru apnee?

– Tratamentul pentru apneea în somn poate ajuta la buna funcţionare a plămânilor şi a întregului sistem respirator; buna funcţionare a circulaţiei sangvine prin asigurarea unui coeficient de oxigenare corespunzător; şi, de ce nu, buna funcţionare a unei relaţii de cuplu prin faptul că partenerii pot dormi din nou împreună.

–  De ce acest sindrom care afectează mare parte din populaţie nu este suficient cunoscut?

– Sindromul de apnee în somn a fost descoperit în anii ’80, deci relativ recent în domeniul medical, iar dispozitivele de diagnosticare şi tratament au început să fie accesibile abia la sfârşitul anilor ’90. În România, o mai activă promovare a acestei afecţiuni a început de prin anul 2005.  Cpap24   îşi propune să fie alături de oameni prin informarea corectă despre această afecţiune şi prin punerea la dispoziţia pacienţilor a soluţiilor de tratament la preţuri cât mai accesibile. După cum vă spuneam mai sus, CPAP24 oferă acoperire naţională şi putem ajuta pe oricine care necesită tratament pentru sindromul de apnee în somn. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: