Echipele de zgomote

Bugetul a fost adoptat de Guvern fără a fi supus dezbaterii publice ca într-o ţară democratică şi fără a se fi căzut de acord cu celelalte instituţii, cu mediile academice, economice şi sindicale, chiar dacă există legi speciale în acest sens. Şi asta deoarece adoptarea a survenit cu o întârziere de 3 (trei) luni, de nu cumva va fi fost convenită dinainte, iar graba s-a vrut o justificare pentru a trece tot ce nu putea fi trecut: cifre hazardate, bazate pe diagnoze, prognoze şi calcule nerealiste, favorizarea fără studiu de impact a consumului intern şi a cheltuielilor de tip populist, adică mită electorală. Calcule făcute pe picior, cifre scoase din burtă, spune Opoziţia.

Spectacolul acesta lipsit de fairplay şi transparenţă, cu întâlniri pe ascuns la masa tătucului şi multe declaraţii contradictorii, dar forţoase, ca şi cum ar fi numai bugetul PSD, a ajuns în Parlament. S-a observat, însă, o anumită secretomanie a politicienilor majorităţii de guvernământ, cu tot cu UDMR, o anumită fereală (de adevăr?) a actorilor principali. Dacă Opoziţia pregătise deja mii de amendamente, încercând să le susţină, ei, bine, Puterea şi echipele ei de zgomote şi zurgălăi au demarat concomitent o acţiune fără precedent de abatere a atenţiei publice de la lucrările parlamentare dedicate bugetului public. După cum urmează:

  1. Tăierea banilor de la Servicii Secrete (bănuite că se află în spatele dosarelor liderului PSD) şi dirijarea acestora către copii, cică în acută nevoie de vitamina D. Nu era mai bună o „vitamină” pentru cumpărat cărţi şi hăinuţe?
  2. Banca Naţională, şi mai cu seamă guvernatorul acesteia, manipulează ROBOR-ul şi inflaţia ca să împiedice guvernul să aducă bunăstare românilor. ROBOR-ul (rata medie a dobânzii la care se împrumută între ele instituţiile bancare din România în moneda naţională), Soros şi statul paralel au devenit duşmanii de moarte ai guvernării PSD.
  3. Securiştii, serviciile secrete şi-au făcut „partide de intelligence”, adică USR + PLUS, care urcă punct cu punct în sondajele de opinie, stricând socotelile actualei alianţe majoritare. E tot mâna securiştilor lui Coldea, cel devenit demult istorie! (Te ia cu rău la stomac: adicătelea partidul lui Iliescu, cu rădăcinile în PCR – FSN, e curat ca lacrima şi n-are picior de securist!)
  4. Partidele de opoziţie au criticat alcătuirea bugetului fiindcă vor să capitalizeze voturi pentru viitoarele campanii electorale, nu că bugetul e aiurea. Ca şi cum PSD – ALDE –UDMR n-ar umbla tot după voturi.
  5. Tocmai acum au dispărut dosarele cu câteva sute de mii de „listaci” care vor „Fără penali” în funcţii şi demnităţi publice… Or fi fiind destui cei ce stau cu musca pe căciulă?
  6. Tocmai acum ministrul Justiţiei ameninţă UE cu ordonanţe buclucaşe…
  7. Tocmai acum vine şi Federaţia Rusă cu distrugerea scutului de la Deveselu…

În aceste condiţii, bugetul a trecut fluierând prin Parlament în forma dorită de liderul suprem, iar partenerii se vor trezi în faţa faptului împlinit după promulgare. Fireşte că abaterea atenţiei publice de la o activitate atât de importantă precum aceea de alcătuire a bugetului naţional este  o formă crasă de manipulare. Fiindcă fiecare punct de mai sus încearcă să inducă ideea că vinovaţi de starea actuală sunt alţii, nu guvernarea haotică, lipsită de competenţe.

Astfel, dacă tăierea bugetelor de care dispun serviciile secrete se dovedeşte greşită, părtinitoare, evident că bugetul nu va putea fi promulgat, iar vinovatul principal nu va fi socotit guvernul, ci preşedintele. Or nu preşedintele, nu ROBOR-ul, nu statul paralel i-au împiedicat pe guvernanţi să crească veniturile la buget, ci politicile proaste, ineficiente în domeniile finanţelor publice şi al investiţiilor. Este normal ca Opoziţia să critice activitatea Guvernului, inclusiv alcătuirea pe picior a bugetului, dar dorinţa de creştere a numărului de voturi este şi a partidelor din coaliţia de guvernământ. Anormal este ca bugetul să nu fie făcut după lege, să nu corespundă adevăratelor nevoi ale cetăţenilor, să nu ţină cont de complicaţiile conflictuale din imediata vecinătate, să nu vizeze dezvoltarea României şi apropierea ei de nivelul de viaţă şi civilizaţie al Occidentului.

După echipele de zgomote şi zurgălăi bugetul ăsta e cea mai mare reuşită a guvernului…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: