Prejudiciu grav adus patrimoniului naţional

Chivotul Sfânt al Sinagogii din Siret a fost înlocuit şi apare la o licitaţie din Israel

> În sinagogă este acum o copie a chivotului !

Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic reclamă un prejudiciu grav adus patrimoniului iudaic şi Sinagogii din Siret.

Potrivit unui comunicat semnat de preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic (FCER –CM), Aurel Vainer, federaţia a aflat cu „stupoare şi revoltă” că un site din Israel anunţa luni, 11 februarie a.c., programarea unei licitaţii pentru vânzarea Aron Kodeşului (Chivotul Sfânt) al Sinagogii din Siret.

În comunicat se arată că Aron Kodeş-ul Sinagogii din Siret a fost restaurat în vara anului 2016.

„După verificările făcute de urgenţă de FCER – CM, inclusiv cu ajutorul unui expert, rezultă că există diferenţe între Aron Kodeş-ul original şi cel existent în prezent în Sinagoga din Siret. Concret, expertul a afirmat că «se poate susţine că piesa prezentă acum în Sinagogă este o altă piesă decât cea originală»” se arată în comunicat.

În urma acestor prime demersuri, vineri, 15 februarie, FCER – CM a formulat o plângere penală, depusă la Poliţia Siret.

Pentru a se evita vânzarea unei valoroase piese aparţinând atât patrimoniului iudaic, cât şi celui naţional român, a fost transmisă o solicitare de blocare a licitaţiei.

În funcţie de evoluţia verificărilor, aflăm că urmează a fi sesizate şi organele israeliene abilitate prin lege să întreprindă o astfel de anchetă penală pe teritoriului statului Israel, potrivit preşedintelui Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România – Cultul Mozaic, Aurel Vainer. (N.B.; sursa foto: Facebook) 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: