Amplă acţiune derulată de poliţişti prin şcolile sucevene

Preţ de două zile, în perioada 13 – 14 februarie, Poliţia Municipiului Suceava a organizat o amplă acţiune pe linia asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică, a creşterii gradului de siguranţă a elevilor şi a personalului didactic, asigurării protecţiei unităţilor de învăţământ şi prevenirii delincvenţei juvenile în incinta şi în zonele adiacente şcolilor precum şi cu privire la absenteismul şcolar. La acţiune au participat şi lucrătorii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava, fiind organizate întâlniri cu elevii şi cadrele didactice. Au fost prezentate recomandări pentru prevenirea accidentelor rutiere, dar şi pentru prevenirea fenomenului de bullying. Totodată, s-au purtat discuţii şi au fost făcute prezentări privind răspunderea juridică a minorilor.

În cadrul acţiunii, structurile operative au verificat 12 unităţi de învăţământ dar şi 21 de societăţi comerciale din zona şcolilor şi au fost legitimate 61 de persoane. Nici paznicii nu au scăpat, fiind controlaţi 21 de paznici. Au fost aplicate 15 sancţiuni contravenţionale, în valoare de aproape 2.900 lei.

Între orele 9 şi 12 au fost derulate activităţi de informare şi prevenire în unităţile de învăţământ de pe raza de competenţă, având ca grup ţintă elevii din ciclul preşcolar, primar, gimnazial şi liceal. La ciclurile preşcolar şi primar a fost abordată problematica siguranţei rutiere. La ciclul gimnazial a fost abordată problematica violenţei şcolare şi cea privind pericolele lumii virtuale, iar la ciclul liceal a fost abordată problematica răspunderii penale a minorilor, a violenţei în mediul şcolar, pericolele generate de consumul de alcool, tutun şi droguri. Odată cu orele prânzului a venit rândul întâlnirilor cu conducerile unităţilor de învăţământ, consilierii educativi şi consilierii psihopedagogi, pentru discutarea unor problematici privind siguranţa şcolară. Au fost analizate modul de întocmire şi respectare a regulamentelor şcolare, problematica accesului în unităţile de învăţământ, dar şi cea privind elementele de securizare a spaţiului interior şi exterior al unităţilor şcolare. Între orele 14 şi 16 au fost desfăşurate activităţi de prevenire şi informare în şcoli, având ca grup-ţintă elevii care învaţă în seriile de după-amiază. Ultima etapă a vizat prevenirea absenteismului şcolar şi au fost efectuate controale în baruri şi unităţi de alimentaţie publică din zona unităţilor educaţionale. Pe toată durata acţiunii, echipaje de poliţie rutieră şi poliţiştii atestaţi să desfăşoare activităţi de poliţie rutieră au acţionat în zona şcolilor pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră a elevilor. Au fost aplicate sancţiuni şoferilor care nu au acordat prioritate de trecere pietonilor şi au fost verificate microbuzele şcolare, dar şi celelalte mijloace de transport în comun utilizate cu precădere de către elevi – stare tehnică, control etilotest la şoferi, control cu privire la numărul maxim de persoane autorizat.

 Cea mai amplă acţiune, la Şcoala Generală Nr. 9

 Cea mai amplă acţiune a fost derulată la Şcoala Generală Nr. 9 din municipiul Suceava, unde a fost implementat proiectul de prevenire a victimizării minorilor intitulat „De mici să preţuim siguranţa şi legea”. Au fost expuse tipurile delincvenţei juvenile, cauzele violenţei în şcoli, pedepsele pentru minori, conform Codului penal, precum şi obligaţiile ce pot fi impuse minorului de instanţă, consecinţele comportamentului infracţional. Au fost prezentate câteva cazuri în care minorii au săvârşit infracţiuni şi au fost pedepsiţi de lege; de asemenea, au fost prezentate cele mai frecvente infracţiuni comise de minori, discutându-se despre respectarea normelor şi regulilor în societate, ce pot conduce la reducerea criminalităţii în incinta şi imediata apropiere a şcolilor. În cadrul proiectului, peste 80 de elevi au primit materiale de informare din partea poliţiştilor, iar la sfârşitul prezentării materialului s-au purtat discuţii libere.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: