Ioan Bălan cere, în Parlament, ministrului Sănătăţii, să explice ce fonduri va aloca în acest an pentru spitalele din judeţul nostru

Vicepreşedintele PNL, deputatul de Suceava Ioan Bălan, a cerut, miercuri, în Parlament, ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, să explice care sunt criteriile de distribuire a creditelor bugetare alocate în anul 2019 pentru aparatură medicală şi reparaţii capitale pentru spitale.

El i-a transmis ministrului că una dintre cele mai importante probleme în viaţa cetăţenilor români o reprezintă calitatea foarte slabă a serviciilor de sănătate, în ciuda faptului că peste 6 milioane de cetăţeni contribuie cu foarte mult din veniturile lor pentru a beneficia de servicii de calitate.

„Apreciez foarte mult faptul că, în anul 2019, Ministerul Sănătăţii are alocate credite bugetare în valoare totală de 1,18 miliarde lei pentru transferuri de capital, în special pentru dotarea unităţilor spitaliceşti cu aparatură medicală, precum şi pentru transferuri în vederea efectuării de reparaţii capitale pentru spitale. Din păcate, această veste bună este tot mai puţin credibilă, având în vedere faptul că şi în anii anteriori Ministerul Sănătăţii a avut anumite alocări pentru modernizarea spitalelor şi a aparaturii, însă acele alocări au fost tăiate atunci când s-au făcut rectificări bugetare” a arătat Bălan.

El a spus că speră că în anul 2019 sumele programate prin buget vor ajunge în realitate la beneficiari şi îi cere ministrului să explice motivele pentru care Ministerul Sănătăţii a executat într-un mod atât de slab fondurile alocate în anul 2018.

Bălan arată că, potrivit datelor prezentate în spaţiul public, din 100% fonduri alocate la Ministerul Sănătăţii s-au cheltuit doar 65,8%, în condiţiile în care unele programe naţionale nu au avut bani, unele maternităţi nu au aparatură şi medicamente suficiente.

Deputatul liberal sucevean a cerut ministrului Sănătăţii să precizeze ce garanţii poate furniza atât celor care contribuie la fondurile de sănătate, cât şi personalului medical că în anul 2019 nu va exista o situaţie similară cu anul trecut, când banii nu sunt cheltuiţi 100% în interesul politicilor de sănătate, ci sunt păstraţi bine pentru a acoperi găurile din buget.

„Chiar dacă în ultimii 2 ani autorităţile locale şi Consiliul Judeţean Suceava nu au mai aşteptat intervenţia Guvernului şi au făcut eforturi uriaşe pentru modernizarea spitalelor de la nivelul judeţului, vă solicit să precizaţi cum veţi distribui sumele prevăzute pentru cheltuieli de capital la nivel naţional. Vă solicit să precizaţi ce alocări veţi dispune la nivelul judeţului Suceava pentru dotarea unităţilor spitaliceşti cu aparatură medicală modernă, precum şi alte reparaţii capitale pentru spitale” a mai cerut Ioan Bălan. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: