În 2018

400 sute de suceveni au „aplicat” pentru locuri de muncă în Europa

> Ofertanţi au fost angajatori din Spania, Germania, Norvegia, Austria şi Olanda, ei căutând lucrători pentru hoteluri, grastronomie, construcţii, transporturi şi agricultură > Slujbele pentru persoane cu studii superioare i-au vizat pe inginerii software C/C++, seniorii tehnicieni „Chrome”, dezvoltatorii software, managerii hardware în sisteme de securitate, cât şi pe inginerii proiectanţi

În anul 2018, în cadrul Compartimentului de ocupare a forţei de muncă în străinătate – EURES al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava, 404  persoane au fost consiliate în vederea găsirii unui loc de muncă pe piaţa europeană a muncii.

Anca Capverde, purtătorul de cuvânt al AJOFM, precizează că sucevenii care au beneficiat de informare şi consiliere au avut de optat pentru locuri de muncă vacante în ţări precum Spania, Germania, Norvegia, Austria şi Olanda. Cei mai mulţi angajatori străini au oferit slujbe vacante în meserii şi domenii de activitate diverse, printre care se numără cele din hoteluri şi gastronomie, cu deficit de personal de întâmpinare a oaspeţilor, cameriste, bucătari, ospătari şi chelneri. În transporturi au fost căutaţi şoferii, mecanicii auto, tinichigiii şi manipulatorii de bagaje pentru avioane, iar în agricultură s-a putut munci la cules de fructe şi legume, la ambalare, precum şi la operarea maşinilor pentru bulbi de flori. Angajatorii europeni din construcţii s-au arătat interesaţi de electricieni, sudori, zidari, dulgheri, instalatori şi lucrători în rigips. Pe de altă parte, slujbele pentru persoane cu studii superioare i-au vizat pe inginerii software C/C++, seniorii tehnicieni „Chrome”, dezvoltatorii software, managerii hardware în sisteme de securitate şi pe inginerii proiectanţi.

Totodată, în anul 2018 au fost eliberate 148 de formulare europene în domeniul securităţii sociale, în cauză fiind formulare „E301”, „E302” şi „U”. „Acestea au fost solicitate de românii care au cumulat perioadele de muncă realizate în statele membre, pentru a solicita dreptul la indemnizaţia de şomaj, care au beneficiat de exportul indemnizaţiei de şomaj sau care au cerut prestaţii de şomaj, acordate în funcţie de veniturile membrilor de familie rămaşi în ţară” a declarat Anca Capverde.

Consilierii specializaţi ai instituţiei sucevene acordă servicii de informare, orientare şi mediere privind mobilitatea forţei de muncă şi securitatea socială a lucrătorilor emigranţi. Conform AJOFM, orientarea şi consilierea solicitanţilor de slujbe în străinătate, prin Compartimentul de ocupare a forţei de muncă în străinătate – EURES, face parte din categoria de serviciilor de ocupare.

Print Friendly, PDF & Email

Admitere USV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: