Simpozionul „Colocviile Putnei”, ediţia a XXII-a

Pe 12 februarie, în Sala de conferinţe a Institutului de Istorie „Nicolae Iorga” al Academiei Române din Bucureşti, a început cea de-a XXII-a ediţie a Simpozionului de istorie „Colocviile Putnei”.

La această ediţie se vor prezenta zece comunicări ştiinţifice. Printre conferenţiari se numără: Nagy Pienaru (Institutul „Nicolae Iorga”, Bucureşti), Sergiu Iosipescu (Institutul Naţional al Patrimoniului, Bucureşti), Ştefan S. Gorovei, Maria Magdalena Székely şi Ioan-Augustin Guriţă (Universitatea „Al. I. Cuza”, Iaşi), Liviu Cîmpeanu (Institutul de cercetări socio-umane, Sibiu). Dintre temele abordate, menţionăm: relaţiile lui Iancu de Hunedoara cu Ţara Românească şi Moldova în 1442–1456; ultima bătălie din campania de la 1462; ştiri despre mănăstiri, preoţi şi călugări din Ţările Române în documente turceşti din veacul al XVI-lea; braniştea Mănăstirii Putna la anul 1502; conexiuni culturale putnene în secolul al XVIII-lea; egumeni ai Mănăstirii Putna din perioada 1762–1878; dascăli putneni din veacul al XVIII-lea.

Cu ocazia acestei reuniuni ştiinţifice se vor lansa şi trei publicaţii de specialitate: „Atlasul Istoric al Bucovinei”, de Andrei Nacu, „Catalogul manuscriselor slavo-române din Biblioteca Mănăstirii Suceviţa”, de Olimpia Mitric şi „P.P. Panaitescu, Catalogul manuscriselor slavo-române şi slave din Biblioteca Academiei Române”, vol. III/1, îngrijit de Zamfira Mihail.

„Colocviile Putnei” se desfăşoară pentru a doua oară la Institutul „Nicolae Iorga”, după ediţia a XIII-a, din 7 martie 2013, celelalte ediţii desfăşurându-se la Mănăstirea Putna şi la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iaşi. Mai multe detalii, inclusiv programul comunicărilor ştiinţifice, puteţi găsi pe adresa de internet a Centrului de cercetare şi documentare „Ştefan cel Mare” al Mănăstirii Putna, Centrulstefancelmare.ro.

Centrul de Cercetare şi Documentare „Ştefan cel Mare” al Sfintei Mănăstiri Putna a fost înfiinţat la 2 ianuarie 2005, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Pimen, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. În cursul activităţilor ştiinţifice circumscrise anului comemorativ „Ştefan cel Mare şi Sfânt 500” – 2004 s-a conturat nevoia existenţei, la Mănăstirea Putna, a unei structuri care să trezească şi să menţină interesul pentru cunoaşterea trecutului nostru şi care să impulsioneze cercetarea lui. Scopul Centrului este cerceta-rea istoriei epocii ştefaniene şi a istoriei Mănăstirii Putna. De la înfiinţare până în prezent, Centrul a organizat la Mănăstirea Putna, la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi şi la Institutul „Nicolae Iorga” din Bucureşti douăzeci şi una de ediţii de comunicări ştiinţifice, sub numele „Colocviile Putnei”. Dat fiind caracterul unitar al monahismului bucovinean în perioada de ocupaţie austriacă (1775-1918), începând cu ediţia a IX-a, Simpozionul „Colocviile Putnei” cuprinde şi o secţiune dedicată istoriei mănăstirilor din Bucovina în această epocă.

Protosinghel IEREMIA BERBEC,

Mănăstirea Putna

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: