APIA a cerut executarea silită a 460 de fermieri suceveni beneficiari de sprijin european

 > De la aceştia nu s-au putut face recuperări prin compensare ori prin plată voluntară, în cauză fiind un debit total de 450.150 de lei > În 2018, pentru sprijinul din bugetul de stat, s-au întocmit 162 de dosare de stabilire a creanţelor, valoarea totală a acestora fiind 115.874 de lei > În anul 2018 au fost descoperiţi 11.627 de beneficiari în neregulă, APIA având de recuperat, inclusiv de la debitori anteriori, peste 5,5 milioane de lei

La sfârşitul anului trecut, Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Suceava avea în evidenţe 26.165 de debitori europeni, aferenţi sprijinului financiar acordat în baza cererii unice pe suprafaţă, 11.627 dintre beneficiarii în neregulă fiind înregistraţi doar în anul 2018. Totalul debitelor era de circa 32,47 de milioane de lei, suma de aproximativ 4,91 de milioane de lei fiind constatată doar pe durata anului trecut. Din totalul amintit, s-a reuşit recuperarea a circa 24,89 de milioane de lei, dintre care aproximativ 3,94 de milioane de lei în 2018, în curs de recuperare fiind încă circa 5,52 de milioane de lei.

„La finele anului trecut, procentul de recuperare a debitelor înregistrat la nivelul Centrului Judeţean era de 80, dar sperăm într-o creştere semnificativă a acestuia, prin compensarea sumelor în cauză cu plăţile care urmează a se face în cadrul campaniei 2018. În mod obişnuit, stingerea creanţelor se face prin conformare voluntară, adică prin plată directă, de către debitor, ca efect al propriei voinţe. În situaţia în care debitorii nu-şi plătesc obligaţiile bugetare la termenele la care acesta au devenit exigibile, din momentul respectiv se naşte, din punct de vedere juridic, dreptul APIA de a efectua deduceri din plăţile viitoare, stabilite prin decizie de plată sau alte documente. De asemenea, pot fi demarate acţiuni de executare silită, în sensul transmiterii titlului executoriu către organul de executare sau către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi unităţile subordonate acesteia” precizează Eugen Mogoş, directorul executiv al APIA Suceava, menţionând că prin plată voluntară s-a reuşit recuperarea a circa 10,91 de milioane de lei, recuperările pin compensare însumând aproximativ 13,94 de milioane de lei.

În cazul debitorilor care au achitat voluntar debitele, dar pentru care a intervenit şi compensarea, restituită a fost suma de 12.481 de lei. Pe de altă parte, pe motiv de încetare din viaţă a fermierilor beneficiari, au fost emise 45 de decizii de revocare a titlurilor de creanţă în valoare de 24.508 de lei.

Şeful APIA Suceava informează că în 460 de situaţii în care recuperările prin compensare ori prin plată voluntară nu au reuşit, dosarele de debite au fost transmise ANAF, în scopul iniţierii procedurii de executare silită, în cauză fiind un debit total de 450.150 de lei.

Eugen Mogoş a ţinut să sublinieze că în evidenţe figurează şi debitori naţionali, în anul 2018, pentru mai multe forme de sprijin financiar acordate din bugetul de stat, fiind întocmite 162 de dosare de stabilire a creanţelor bugetare. Valoarea totală acestora s-a ridicat la 115.874 de lei, la care s-au adăugat accesorii de 22.450 de lei. Anul trecut, recuperate integral au fost 88 de creanţe, acestea totalizând 57.189 de lei. În 2018, la ANAF au ajuns, în vederea executării silite, 96 de dosare de debit pentru sprijin naţional.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: