Primele rezultate ale reformelor în Justiţie

Chiar dacă reformarea Justiţiei a fost trecută la „şi altele” în programul de guvernare al PSD,  prima şi cea mai evidentă preocupare a actualei majorităţi de guvernământ a fost schimbarea din temelii a întregului sistem judiciar, în aşa fel ca să nu se mai permită „abuzurile inimaginabile”. A se citi: ca justiţia să nu se mai apropie în vecii vecilor de marii granguri ai politicii. Ca pe vremea tovarăşilor care nu răspundeau decât în faţa Marii Adunări Naţionale, unde toţi erau membrii aceluiaşi partid.

În consecinţă, vârfurile de lance ale oricărui sistem de justiţie, adică Ministerul Public, procurorii şi ofiţerii judiciari, au fost trecute sub autoritatea ministrului Justiţiei. Numai că prin autoritate actualul ministru înţelege ce vrea el: stăpânire, ascultare, supunere oarbă, executarea ordinelor sale fără crâcnire, de aceea încercările profesioniştilor de a-şi exprima nemulţumirile şi protestul faţă de ingerinţele politicului au fost de fiecare dată zădărnicite de Inspecţia judiciară şi Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie. La fel s-a întâmplat şi cu cei ce au în lucru dosare grele ale oamenilor politici. În aceste condiţii, mai poate vorbi cineva de independenţa puterii judecătoreşti?

Însă justiţiarii n-au vrut să accepte subordonarea politică, nici ordinele ministrului Tudorel Toader. Adevărat este că ingerinţele nu au fost acceptate nici de UE prin MCV, nici de PE, nici de GRECO, nici de Comisia de la Veneţia, dar faptul nu a contat pentru măreţii noştri lideri, chiar dacă statul de drept, anticorupţia, independenţa sistemului judiciar erau prevăzute în tratatele de aderare ale României la UE.

După nici doi ani de astfel de măreţe reforme, iată, apar primele rezultate şi acestea ne explodează direct în faţă: nivelul de siguranţă al cetăţeanului e la pământ, miile de eliberaţi din închisori îşi continuă şi mai abitir activitatea infracţională, inclusiv crimele, tâlhăriile înfricoşătoare şi jafurile la bănci. De plătit nu plătesc iniţiatorii respectivelor modificări ale legilor, ci bieţii cetăţeni. Unii, cu viaţa.

Nu este singura nenorocire… Din pricina presiunii uriaşe asupra justiţiarilor, din pricina promovării atâtor incompetenţi şi pafarişti în funcţii publice, starea de infracţionalitate, de inaplicabilitate a legilor loveşte în drepturile cetăţeneşti: mulţimi de inşi fără diplome valabile, fără calificare, unii chiar analfabeţi, au ajuns în posturi de foarte înaltă responsabilitate, iar doctori falşi, asistente medicale cu acte false fac ca actul medical în România să cadă în derizoriu. Ca urmare, în curând diplomele obţinute în România nu vor mai fi recunoscute. Deja, Israelul a făcut-o.

Se fură mai puţin din averea poporului român? Sunt mai puţine jafurile şi omorurile după faimoasele legi ale justiţiei făcute de Florin Iordache (cu un doctorat luat la Bălţi), Eugen Nicolicea (Dreptul la Universitatea „Spiru Haret”, Turnu Severin, „Învăţământ la Distanţă”), Şerban Nicolae  (iniţial muncitor la IMF Bucureşti, apoi Facultatea de Drept  la Universitatea Româno-Americană)? Din contra: corupţia se întinde la fel ca pesta porcină şi gripa, siguranţa cetăţeanului a ajuns vorbă goală, iar impostori cu 8 (opt) clase au ajuns să opereze în spitale.

Ei, bine, ca şi cum în România n-ar fi zeci de catedre de drept cu specialişti de talie mondială, cei trei s-au apucat de reformat legislaţia românească, majoritatea legilor făcute de ei fiind întoarse de Curtea Constituţională… Şi totuşi îşi continuă activitatea cu acelaşi aplomb, iar Parlamentul le aprobă făcăturile legislative!

Din păcate, criticile venite de la experţi români, de la organizaţiile profesionale ale procurorilor şi ale judecătorilor, de la organismele europene şi internaţionale… nici că le-au modificat viziunile lor reformatoare. Până unde vor merge? Cât va dura apoi repararea stricăciunilor? Cine va răspunde pentru mătrăşirea statului de drept? Că e clar că răspunderea politică a pierit în România.

Pe deasupra, democraţia noastră a fost depunctată de organismele internaţionale care monitorizează starea infracţională şi corupţia, România fiind acum alături de state unde democraţia a eşuat. După nici 30 de ani…

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: