Leul nu a fost afectat încă de războiul dintre BNR şi PSD – ALDE

„Anul trecut, cursul de schimb a fost foarte stabil. Cu ajutorul lui, am păstrat anticipaţiile inflaţioniste. (…) S-a sărit la gâtul BNR în ceea ce priveşte cursul valutar (…) Au cerut să fie cursul fix, asta nu se poate” a afirmat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, la prezentarea raportului asupra inflaţiei.

Una dintre cauzele deprecierii leului este reprezentată de adâncirea deficitelor comerciale şi de cont. Creşterea economică forţată, bazată în principal pe consum, a făcut ca deficitul comercial să crească anul trecut cu 15,13 miliarde euro, mai mult cu 2,1 miliarde euro comparativ cu 2017, conform datelor prezentate de INS.

Intervenţia guvernatorului, care a renunţat la calmul impus de funcţie, a venit în contextul intensificării atacurilor PSD – ALDE îndreptate împotriva BNR. „Dacă vor ca românii să trăiască mai bine, să vină cu un OUG să trăiască românii ca în Germania” a spus dl Isărescu.

Cursul euro a scăzut insesizabil, de la 4,7445 la 4,7437 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,74 şi 4,7480. Cotaţiile de la ora 14 fluctuau în jurul valorii de 4,742 lei.

Aprecierea dolarului faţă de euro a făcut ca media monedei americane să urce de la 4,1850 la 4,1969 lei, în timp ce cotaţiile din piaţa locală fluctuau între 4,188 şi 4,20 lei.

Moneda elveţiană fluctua pe pieţele internaţionale între 1,31 şi 1,143 franci/euro, tendinţa fiind una de apreciere, iar media a urcat de la 4,1774 la 4,1843 lei.

„Formulări potrivit cărora se joacă cineva cu dobânzile, că le manipulează, sunt periculoase. (…) Am asistat la un atac jalnic asupra BNR” a afirmat guvernatorul BNR, referitor la declaraţiile de duminică seara ale lui Darius Vâlcov.

În piaţa monetară, indicii ROBOR au cunoscut schimbări minore, după ce BNR a majorat prognoza de inflaţie pentru 2019 cu 0,1 puncte procentuale, la 3%. Estimarea pentru 2020 a fost diminuată 3,1%.

Cel la 3 luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,10% iar cel la 6 luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a scăzut de  la 3,30 la 3,29%.

Indicele ROBOR la 9 luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătite  la creditele atrase de băncile comerciale de la alte bănci, a scăzut de la 3,44 la 3,43%, iar cel la 12 luni de la 3,51 la 3,50%.

Lipsa unui acord privind Brexit-ul, intrarea Italiei în recesiune tehnică şi scăderea producţiei industriale a Germaniei au reprezentat tot atâtea motive de scădere a euro la 1,1296 – 1,1330 dolari.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg se plasa ieri la prânz în jurul valorii de 3.600 dolari.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: