Între pronia divină şi tentaţiile demonice se află libera voinţă  a omului

Permanent în clipele  cele mai dificile, Dumnezeu îmi grăieşte. Limpede şi categoric. Îmi porunceşte să ofer  dragoste  absolută, politeţe  şi iertare. Mă instigă  să surâd mai mult, chiar şi în clipele apăsătoare. Cu siguranţă grăieşte întregii umanităţi, doar că de multe ori nu mai vrem să-L înţelegem. Categoric că şi Necuratul ne convinge. El ne şopteşte  despre îngâmfare, zavistie, avere, furie etc. şi ceea ce ne pufăie în auriculă ne determină câteodată să-i îmbrăţişăm considerentele. În clipele de încercare ale existenţei, arhanghelii şi dracii se războiesc pentru veşnicia noastră. Nu este o bătălie  materială între Lumină  şi Întuneric, ci e mai curând o expunere pe care cele două forţe o desfăşoară înaintea noastră. „Fă aia!“, „Nu te lăsa umilit!“, „Suportă cu  stoicism!“, „Nu capitula în faţa ispitei“ etc., nu sunt nişte dispoziţii pe care le acceptăm, ci mai repede nişte imbolduri din care noi selectăm după preferinţe. Cu alte cuvinte, atunci când  conştientizăm că majoritatea acţionăm cu intenţie, ca o consecinţă a propriilor noastre hotărâri, „Aşa a vrut Dumnezeu“ sau „Dracu’ m-a pus!“ îşi pierde sensul.

M-am înşelat foarte des în opţiunile mele  şi cu siguranţă voi mai greşi. Fără intenţie, am provocat amărăciune şi am cauzat mâhnire în sufletul celor pe care-i iubesc. De multe ori am izbutit să evidenţiez monstruozitatea pestilenţială de la cei din jurul meu şi am scos la iveală  simţăminte pe care chiar şi cei cu care mă raportam nu conştientizau că le posedă. Le-am făcut fără să înţeleg ce fac şi fără să râvnesc jignirea, ultragierea sau înjosirea cuiva, însă asta nu mă dezvinovăţeşte nicidecum. În acele circumstanţe am cugetat doar la aroganţa şi la îngâmfarea mea. Am realizat şi multe fapte bune, isprăvi care i-au determinat pe ceilalţi să fie satisfăcuţi de splendoarea umană, pe care cu toţii o deţin, şi tare m-am bucurat când hotărârile  mele i-au făcut să vadă cât de naturală şi mişto este existenţa umană atunci când au/am conştiinţa licurici.

Toate acestea le-am săvârşit doar numai pentru că am socotit mai întâi interesele „noastre“ şi la ceea ce e bine-folositor pentru comunitate, chiar personal, pe moment, mi-a fost rău. De fapt, cred că aici e raţionamentul silogistic când realizez practica liberului arbitru: trăiesc în „prezent pentru prezent“ sau pricep câteodată că se impune ca prin prezent să tocmesc viitorul? Pot oare  să trudesc şi să îndur, câteodată cu capul plecat în  supunere şi simplitate pentru frăţietate, şi apoi perspectiva să ne ofere per ansamblu mult râvnitul bine sau reflectez doar la o  beatitudine  efemeră? Fraternitate, dragoste, apreciere. Jertfă, generozitate, colectivitate. Acestea sunt omiliile Divine pe care înaripaţii  Lui mi le murmură când mă bântuie deznădejdea. Categoric, nu numai mie mi se şoptesc aceste reflecţii şi ca acestea ne sunt parastisite per ansamblu, fără a conta etatea sau statutul social. Realizaţi cât de redutabilă ar fi societatea umană dacă am reuşi să eficientizăm aceste elementare determinări? Vă imaginaţi câte conştiinţe s-ar mântui şi câte existenţe ar fi mai agreabile? Înţelegeţi de ce, de foarte multe ori, optăm în favoarea mândriei, frustrările şi invidia le preferăm în locul virtuţilor care ne-ar face să strălucim cu toţii? Suntem determinaţi să pricepem că Mântuirea nu poate fi dobândită de cei ce nu izbutesc să se înalţe peste propria mândrie. Suntem provocaţi  să opinăm  în bătăliile ce vor urma între El şi Rău,   înspre ceea ce El ne-a poruncit. Fireşte, ca întotdeauna, şi această alegere stă în puterea fiecăruia dintre noi!

LUCIAN DIMITRIU

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: