Nechifor, după ce Guvernul a anunţat că 1500 de şcoli vor avea toalete amenajate în containere

„Rar mi-a fost să văd ceva mai stupid”

> Au făcut praf şi programul lansat în 2016 pentru modernizarea a 2500 de unităţi şcolare

Vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, consideră că Guvernul a confirmat că nu se vor realiza proiectele de modernizare a unităţilor şcolare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) după ce ministrul Finanţelor a anunţat că şcolile fără toalete vor beneficia de containere în care se vor amenaja toalete.

„Dacă îmi aduc eu bine aminte prin PNDL s-au semnat încă din 2016 mai bine de 2500 de proiecte pentru reabilitarea şcolilor din comune, oraşe şi municipii, în condiţiile în care în România sunt 3228 de localităţi. Obiectivul era în primul rând obţinerea autorizaţiilor sanitare şi de la Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă. În realitate, multe şcoli nu aveau şi nu au încă toalete publice pentru profesori şi elevi”, explică Nechifor.

El a arătat că ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a anunţat că până la finalul anului un număr de 1500 de şcoli vor obţine, „prin grija guvernului”, nişte containere, fiecare în valoare de zece mii de euro, în care să se organizeze „private” legate prin tunel de corpul şcolii.

„Rar mi-a fost să văd ceva mai stupid, am zis eu la prima vedere, dar după ce am stat şi am cugetat, mi-am dat seama că problema e mai complexă. În primul rând, situaţia este încă reală, spre exemplu în Suceava mai sunt aproape 250 de şcoli, din cele 800, într-o astfel de situaţie. Dar foarte multe dintre aceste şcoli au contracte semnate cu Ministerul Dezvoltării Regionale, care sunt acum în derulare şi care au şi această parte cuprinsă în lucrările de modernizare, la standardele actuale”, a menţionat Nechifor.

El s-a întrebat de ce se dublează intervenţia cu un nou program guvernamental.

„Pentru mai multe motive. În primul rând mulţi primari se plâng ca foarte greu găsesc firme care să vină şi să liciteze şi să execute lucrările. Motive: lipsa forţei de muncă şi faptul că nu se mai încadrează de mult timp în standardele de cost. Mai nou, modificarea salariului minim în construcţii de la 1 ianuarie 2019 va crea o şi mai mare problemă de finanţare, pentru că la costul cu forţa de muncă va exista o creştere serioasă, astfel de lucrări de construcţie presupunând foarte multă manoperă”, a explicat Nechifor.

Liderul Pro România arată că ministrul Teodorovici ştie că proiectele PNDL nu vor putea fi finalizate şi, din dorinţa de a rezolva măcar problema toaletelor, a venit cu „ideea genială” de a lipi containere cu wc-uri de corpurile de şcoală existente.

„În principiu nu poate fi ceva rău, dar de la idee la realizare mai e un drum lung. În primul rând existenţa terenului. Bucureştiul habar nu are dacă şcoala are sau nu teren disponibil. Sau dacă are, atunci trebuie văzut dacă se poate amplasa o astfel de structură. În al doilea rând, dacă nu există reţea de apă potabilă şi canalizare, nu primeşte şcoala autorizaţie sanitară. În al treilea rând, din punct de vedere estetic va arăta ca naiba”, a spus Nechifor.

El întreabă de ce Guvernul a făcut un program guvernamental în 2016, PNDL, care a avut ca obiectiv major exact acest lucru, şi de ce s-a cam ales praful de el şi câte astfel de proiecte nu se vor finaliza şi câţi bani vor rămâne necheltuiţi în bugetul MDRAP.

Nechifor mai vrea să afle şi pe ce se bazează ministrul Teodorovici când anunţă un program alternativ prin care vor să construiască containere cu „private”.

Print Friendly, PDF & Email

Un comentariu

  1. Aligator_de_Cumpărătura says:

    Să te ferească Dumnezeu de cuțitul pe la spate al renegatului,mai ales dacă atacul este unul combinat,cu efecte specifice, de putoare de obiele cazone,de lepră cazonă,cum ar fi…
    Domnul Nechifor, care este responsabil într-o măsură covârșitoare de dezastrul organizației PSD Suceava, dezastru care persistă și astăzi,până se vor trezi mârzacii de staniol din anestezicul administrat de fosta conducere,pare a fi venit nu cu pluta ci cu stâna lui Flututr,ba,mai mult,ne așteptăm din moment în moment să pozeze alături de aliați ,de doamna de la facultatea de clătite,ca oi,în cine știe ce lozincă ,pe dealuri…
    Dintr-un motiv care nu poate fi identificat,dumnealui crede și acum că PSD a câștigat alegerile din 2012 ,la Suceava,pentru că era el la cârmă… Cam așa cum cocoșul crede că se face dimineață numai și numai pentru ca a cântat el de trei ori…
    Va observa nuanțele la următoarele alegeri!

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: