Retrospectiva săptămânii

Mugur Isărescu recunoaşte intervenţia BNR pentru protejarea leului

În perioada analizată cursul euro/leu şi-a aplatizat parcursul, în culoarul 4,74 – 4,75 lei, însă dolarul şi francul elveţian au avut o evoluţie ascendentă.

La briefingul de presă care a urmat şedinţei de politică monetară, unde s-a decis menţinerea dobânzii-cheie la 2,5%, guvernatorul Mugur Isărescu a comentat evoluţia leului, pe fondul efectelor negative ale Ordonanţei 114, care s-au adăugat dezechilibrelor macroeconomice existente, precum cel al balanţei de plăţi şi inflaţia ridicată.

„Float, managed float, înseamnă a pluti. Vasul plutea şi vine un ţăcănit şi începe să-l zguduie aşa! Înainte de Crăciun nici nu te trezeşti bine… A fost şi ordonanţa şi turbulenţa şi neînţelegerea. Dacă eu n-am înţeles despre ce e vorba, ce să înţeleagă alţii…”, a spus guvernatorul BNR.

„Nu pot să afirm că n-am intervenit, că e prea evident”, a precizat dl Isărescu, punctând, „atac speculativ slab… sau l-am anihilat devreme“.

Cursul euro a scăzut de la 4,7546 la 4,7391 lei, dar a închis perioada la 4,7445 lei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat în piaţa locală în culoarul 4,744 – 4,748 lei, pentru ca seara, pe cele internaţionale, să crească până la 4,753 lei.

Media dolarului a urcat de la 4,1532 la 4,1850 lei, sub impactul aprecierii monedei americane faţă de cea europeană.

Moneda elveţiană s-a apreciat de la 1,144 până la 1,132 franci/euro, astfel încât cursul a crescut de la 4,1507 la 4,1774 lei.

La acelaşi briefing de presă, dl Isărescu a asemuit ROBOR cu nevăzuţii terorişti din decembrie 89, „trage din toate poziţiile, nu mai ştii ce să faci cu el. Este posibil să îi schimbi, dar soluţia, în sensul de a ieftini creditul, constă în a reduce inflaţia, a mări credibilitatea în economia românească, a termina războiul acesta inutil cu sistemul bancar, a închide odată ostilizarea aceasta a populaţiei contra băncilor – nu foloseşte nimănui. Îmi voi ruga colegii să prezentăm cifrele adevărate, că pe cifre mincinoase nu poţi să faci nimic – scoţi că sunt profituri foarte mari… Nu merge aşa”.

Ca o confirmare a celor de mai sus, nivelul indicilor ROBOR a continuat să se menţină peste 3%, nivel mult mai ridicat decât cel de 2% stabilit de PSD-alde prin ordonanţa „taxei pe lăcomie”.

La sfârşitul perioadei, indicele ROBOR la trei luni, utilizat la calcularea dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a stagnat la 3,10%, iar cel la şase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, la 3,30%.

Indicele ROBOR la nouă luni, calculat în funcţie de rata dobânzii plătite la creditele atrase de către băncile comerciale de la alte bănci, a urcat de la 3,43 la 3,44%, iar cel la 12 luni a s-a oprit la 3,51%.

Euro a avut o tendinţă descendentă pe fondul datelor economice proaste venite din zonă şi a coborât de la 1,1461 până la 1,1320 dolari, pieţele americane închizând săptămâna la 1,1325 dolari.

Comisia europeană a coborât joi prognoza de creştere a PIB-ului zonei euro de la 1,9 la 1,3%, în condiţiile intrării în recesiune tehnică a Italiei şi a reducerii producţiei industriale din Germania.

Indicele bitcoin calculat de Bloomberg a crescut spectaculos la finalul perioadei la peste 3.630 dolari, faţă de 3.359 dolari, joi seară.

Analiza cuprinde perioada 29 ianuarie – 4 februarie.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: