Senatorul PNL Daniel Cadariu

Investiţii importante pentru Câmpulung Moldovenesc, blocate din cauza nepăsării PSD

> Am depus un amendament la Legea bugetului pe 2019 pentru alocarea de sume pentru ca 60 de primării sucevene afectate de împrumutul pentru Programul „Utilităţi şi mediu la standarde europene” să nu intre în colaps financiar

Senatorul PNL de Suceava Daniel Cadariu a atrast atenţia cu privire la situaţia financiară dezastruoasă, blocajul total  în care a ajuns municipiului Câmpulung Moldovenesc din cauza Programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, existând un risc iminent ca investiţii extrem de necesare pentru dezvoltarea localităţii să nu mai poată fi implementate.

El explică într-un comunicat de presă că municipiul Câmpulung Moldovenesc are datorii de aproape 12 milioane de lei, însemnând ratele şi dobânzile aferente creditului angajat pentru implementarea Programului „Utilităţi şi mediu la standarde europene” pentru anii 2017, 2018 şi 2019.

„Din acest motiv, Primăria Câmpulung Moldovenesc nu poate realiza o serie de mai multe investiţii extrem de importante pentru dezvoltarea municipiului. Este vorba, în primul rând, de reabilitarea aleilor şi amenajarea de parcări în mai multe cartiere, proiect în valoare de 8 milioane de lei. Proiectul mai prevede modernizarea iluminatului public în acele zone, amenajarea de spaţii verzi, canalizări pentru apa pluvială şi asfaltări. Un alt proiect important se referă la asfaltarea străzilor. Pentru 2019 sunt prevăzute la asfaltare străzi în lungime de 15 kilometri, suma necesară ridicându-se la 6 milioane de lei. Din reţeaua de străzi a municipiului Câmpulung Moldovenesc de 250 de kilometri 100 de kilometri sunt încă neasfaltate”, a arătat Cadariu.

Senatorul liberal sucevean menţionează că municipiul Câmpulung Moldovenesc are nevoie şi de 11 milioane de lei pentru înlăturarea efectelor calamităţilor naturale de anul trecut, bani care au fost solicitaţi Guvernului în 2018, dar nu au fost alocaţi.

„Banii sunt necesari pentru amenajări hidrotehnice în vederea prevenirii inundaţiilor. Municipiul Câmpulung Moldovenesc este, poate, cea mai vitregită localitate, blocată total, din cauza Programului Utilităţi şi mediu. Practic, municipiul este blocat investiţional din cauza nepăsării celor de la PSD”, adaugă Cadariu.

El subliniază că a depus un amendament la Legea bugetului de stat pe 2019 privind suplimentarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice cu 31,039 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale primăriilor împrumutate pentru „Utilităţi şi Mediu”

„Suntem pregătiţi să continuăm iniţiativele privind sprijinirea celor 60 de localităţi sucevene afectate de Programul «Utilităţi şi mediu la standarde europene». În decembrie 2018 am făcut o interpelare către ministrul de finanţate prin care am solicitat fonduri pentru aceste localităţi, care, în marea lor majoritate, nu au posibilităţi financiare, apar cu datorii şi nu pot face investiţii”, a completat senatorul liberal.

El a precizat că, recent, la solicitarea includerii în bugetul pe 2019 a sumelor necesare acoperirii ratelor şi dobânzilor scadente în anul 2019 ca sprijin pentru cele 60 de primării afectate de împrumutul pentru Programul „Utilităţi şi mediu la standarde europene”, a primit un răspuns negativ de la Guvern.

„Prin urmare, am făcut încă un pas, şi solicitarea de sprijin financiar apare ca amendament, făcut de PNL, la proiectul Legii bugetului de stat pe 2019. Amendamentul prevede suplimentarea bugetului Ministerului Finanţelor Publice cu suma de 31,039 milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale primăriilor împrumutate pentru «utilităţi şi mediu» în vederea plăţii ratelor şi dobânzilor aferente anului 2019. Este singura soluţie pentru ca cele 60 de primării să nu intre în colaps financiar. Creditul este garantat de statul român şi investiţiile realizate au fost preluate la o companie a statului român, majoritatea primăriilor nebeneficiind de fonduri din credit”, a declarat Daniel Cadariu. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: