La Garda Forestieră

Dronă cu teleobiectiv pentru descoperirea cazurilor de tăieri ilegale

> La concurs vor fi scoase cele 11 posturi vacante, deoarece acţiunile în echipe mixte, cu poliţiştii şi jandarmii, s-au răsfrânt asupra planului de control al instituţiei

Garda Forestieră Suceava nu şi-a îndeplinit în totalitate planul de acţiuni pentru anul 2018, nerealizările, cât şi obiectivele pentru anul în curs fiind prezentate, într-o conferinţă de presă, de către Mihai Găşpărel, şeful Gării Forestiere. „Din punctul nostru de vedere, nu ne-am atins toate obiectivele, în primul rând în ceea ce priveşte planul de control care a vizat structurile de administrare silvică. Este drept că datorită protocoalelor pe care le avem cu Poliţia şi Jandarmeria, cu foarte mici excepţii, ne-am dat concursul la toate acţiunile la care am fost solicitaţi, dar aceasta în detrimentul planului propriu de control”, reliefează Găşpărel, adăugând că se speră ca  în 2019 să fie găsite „timpul şi resursele” pentru realizarea planului în cauză, în special pe latura controalelor care vizează ocoalele silvice. O problemă o reprezintă personalul insuficient al instituţiei, pe  durata acestui an fiind urmărită ocuparea celor 11 posturi libere. Astfel, „dacă nu se modifică legislaţia”, declanşată va fi procedura organizării de concursuri, Garda Forestieră având în vedere şi ţinerea de cursuri de specializare în utilizarea metodelor moderne de măsurare a distanţelor şi de cubare a lemnului. „Este vorba despre folosirea sistemului «CIS» şi a programelor aferente, despre utilizarea dronelor şi programelor care permit vizualizarea şi măsurarea suprafeţelor, dar şi a stării pădurii, cu sisteme moderne de analiză, precum şi despre utilizarea dendrometrelor şi a altor mijloace de măsurare mai exactă a elementelor dendrometrice”, a precizat Găşpărel. Inspectorul-şef a mai precizat că, în acest an, achiziţionată va fi tehnică specifică activităţii de control, intenţionându-se şi demararea lucrărilor pentru un nou sediu al Gărzii Forestiere. Nu în cele din urmă, în plan este şi achiziţionarea unei drone cu teleobiectiv, „care să permită vizualizarea cu mai mare acurateţe, în detaliu, a anumitor situaţii”, cum ar fi cazul tăierilor ilegale. „Bugetul solicitat pentru tehnică este echivalent cu cel a tuturor gărzilor forestiere la un loc, rămânând, acum, să vedem care va fi alocarea bugetară. În primul rând, solicitarea a plecat de la un nou sediu, care mi se pare absolut necesar, de dorit fiind şi dotarea cu «Geoserv», un sistem modern de măsurare a volumelor”, a explicat Mihai Găşpărel, şeful Gărzii Forestiere Suceava, menţionând că alte obiective constau în aducerea la zi a evidenţei fondului forestier, cât şi extinderea programului de reîmpăduriri.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI