Senatorul Virginel Iordache

Bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare record

> Totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din 2018

Senatorul PSD de Suceava Virginel Iordache a anunţat că în şedinţa Guvernului României de vineri, 8 februarie a.c., a fost adoptat bugetul pentru anul 2019.

Iordache a spus că proiectul a fost intens dezbătut şi la constituirea lui s-au avut în vedere trei direcţii  principale: sănătatea,  educaţia şi investiţiile publice.

„Au fost făcute alocări bugetare care vor onora obligaţiile asumate de România în faţa partenerilor externi, cum ar fi 2% din PIB pentru apărare, ceea ce asigură respectarea angajamentelor asumate de România în relaţia cu partenerii NATO şi sumele necesare organizării acţiunilor preşedinţiei rotative a României la Consiliul UE”, a precizat senatorul Virginel Iordache.

Acesta a mai spus că Ministerul Fondurilor Europene are un buget record de 2,3 miliarde de lei, din care 2,09 miliarde credite bugetare alocate proiectelor europene.

Conform senatorului sucevean, pentru prima dată valoarea produsului intern brut va depăşi suma de 1000 miliarde de lei, ceea ce reprezintă încă o confirmare a măsurilor bune de stimulare economică.

„Este cel mai mare buget pe care l-a avut România vreodată”, a subliniat Iordache.

Senatorul a menţionat că va fi asigurată finanţarea majorării pensiilor şi a salariilor, plata drepturilor şi a indemnizaţiilor sociale şi susţinerea politicilor de stimulare economică, măsuri asumate prin programul de guvernare. Continuă creşterea punctului de pensie cu 15% începând cu 1 septembrie 2019, de la 1100 lei la 1265 lei, şi a pensiei minime cu 10%, de la 640 lei la 704 lei. Este asigurată majorarea salariului minim garantat în plată în mod diferenţiat. De la 2080 lei, faţă de 1900 lei anul trecut, la 2350 lei pentru persoanele cu studii superioare şi minimum un an vechime, la 3000 de lei pentru persoanele angajate în sectorul firmelor cu minimum 80% cifra de afaceri în sectorul construcţiilor”, a precizat Iordache.

Senatorul PSD de Suceava a mai arătat că sănătatea este o prioritate, iar anul acesta finanţarea e cu 6,1 miliarde mai mare decât sumele cheltuite anul trecut, pentru că după majorările salariale din 2018 se impune şi creşterea investiţiilor în unităţiile sanitare.

La capitolul educaţie, Iordache a spus că au fost alocate cu 47% mai mult fonduri decât anul trecut. De la 21 de miliarde la 30,8 miliarde, banii mergând spre investiţii, cât şi spre majorările salariale.

Mai mult, aşa cum menţionează senatorul, 2019 este anul investiţiilor – au fost alocate 49,65 miliarde lei, adică 4,86% din produsul intern brut pentru investiţii, în creştere cu 45% faţă de anul 2018. O alocare importantă este la Ministerul Transporturilor, unde fondurile sunt cu 6 miliarde lei mai mari, adică cu 74,4% în plus faţă de anul 2018.

„Bugetele locale beneficiază anul acesta de o alocare record. Totalul sumelor care se distribuie din veniturile bugetului de stat şi din subvenţii sunt de 47,9 miliarde lei, cu 19,3% mai mari decât cele din 2018, ceea ce reprezintă 61,4% din totalul veniturilor bugetelor locale”, a mai precizat senatorul sucevean.

Proiectul bugetului pentru anul 2019 urmează să intre în dezbatere în Comisiile reunite ale Parlamentului  României în perioada imediat următoare, începând cu 11 februarie 2019. (M.T.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: