A XIX-a ediţie a Balului gospodarilor de la Poiana Stampei

 Sâmbătă 2 martie, începând cu ora 19, în sala de spectacole a Căminului Cultural „Elisei Todaşcă” din Poiana Stampei va avea loc a XIX-a ediţie a Balului gospodarilor. Îmbrăcaţi în straie populare scoase din lada cu zestre a bunicilor sau ţesute şi cusute de femeile din mediul rural, peste 400 de gospodari din Bazinul Dornelor, dar şi din judeţele învecinate, sunt aşteptaţi la o adevărată paradă a portului costumelor populare pe ritmurile muzicii populare.

 „Balul din Poiana Stampei nu mai este de mult timp doar al gospodarilor de aici, ci şi al multor gospodari din judeţele vecine, care ne calcă pragul la fiecare ediţie, dar şi al turiştilor care ajung în perioada respectivă la noi. Încă de la prima ediţie, din anul 2001, această manifestare a avut drept scop păstrarea şi pro-movarea tradiţiilor folclorice şi gastronomice, dar, mai ales, de a pune în evidenţă frumosul port popular. De la an la an încercăm să organizăm acest eveniment cu maxim profesionalism, pentru ca cei care au auzit că în staţiunea turistică Poiana Stampei se întâmplă lucruri de calitate să se convingă de acest lucru când ajung aici. În cadrul programului artistic, pe scenă vor evolua renumiţii solişti de muzică populară din judeţ, Viorica Macovei, Alexandru Brădăţan şi Laura Erhan & Bucovina Express, împreună cu Ansamblul Folcloric «Poieniţa» şi Grupul Vocal «Flori de pe Dorna». Meniul este unul «ca la Poiana Stampei», cu bunătăţi tradiţionale bucovinene, «udate» din belşug cu băuturi alese. Nici în acest an nu vor lipsi premiile «gospodăreşti» pentru cei care îmbracă portul popular şi achită preţul biletului de intrare. Aşadar, îi aşteptăm alături de noi pe toţi cei care sunt dornici să petreacă o seară de neuitat” este invitaţia făcută de primarul Viluţ Mezdrea iubitorilor de tradiţii şi folclor.

Balul gospodarilor, o tradiţie de câteva sute de ani

Balul gospodarilor are o tradiţie de câteva sute de ani la Poiana Stampei, iar după o perioadă în care s-a uitat de el, regretatul primar Elisei Todaşcă a reluat obiceiul, aşa cum auzise de la părinţii săi.  În anul 2000, Elisei Todaşcă, un gospodar care a făcut cinste comunei, a organizat o manifestare în cadrul căreia să fie promovate datinile, tradiţiile şi mândrul port de Poiana Stampei, în special bundiţa cu flori. În afara faptului că a fost gospodarul comunei şi omul care a reînviat activitatea culturală, el şi-a pus amprenta asupra activităţii culturale prin înfiinţarea Ansamblului „Poieniţa”, care are acelaşi număr de ani cu Balul gospodarilor, asupra înfiinţării unui taraf, înfiinţarea Grupului folcloric vocal „Flori de pe Dorna”, care a reuşit să strângă în buchete de melodii tot ce este mai frumos şi mai reprezentativ pentru această vatră etnofolclorică.

„Balul gospodarilor este o întâlnire aşa cum a fost demult, când, la lăsat de sec, înainte de începutul postului Paştelui sau al Crăciunului, bătrânii se întâlneau la hora din sat cu fetele şi feciorii pe care îi însoţeau şi îi admirau. La lăsat de sec suntem chemaţi să intrăm într-o perioadă aparte, bisericească, iar poporul creştin trebuie să lase cele lumeşti şi să se apropie de cele dumnezeieşti, binecuvântate şi nemuritoare, de tradiţii păstrătoare. Gospodar înseamnă om temător de Dumnezeu, iar neam din neamul nostru nu a trăit fără biserică, fără cruce, fără preot, fără slujbă şi fără să facă o cruce sfântă şi să spună Doamne ajută la necaz şi la durere, fără să se închine” ne-a precizat preotul Domiţian Tătaru din Poiana Stampei.

Pe vremuri, petrecerile gospodarilor aveau loc în casa unuia dintre cei mai înstăriţi localnici, unde participau doar familiile cu statut important în comunitate. Cu timpul, şi-au câştigat acest drept toţi oamenii din comună, ei demonstrând că pot respecta tradiţia impusă de bătrâni.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: