În prima jumătate a sezonului de iarnă

Salvamontiştii dorneni au avut peste 90 de intervenţii pe pârtiile de schi

> În staţiune se înregistrează o creştere de 40% a numărului de turişti

Directorul Serviciului Salvamont Vatra Dornei, Petru Ariciuc, a anunţat, joi, într-un comunicat de presă, că, în prima jumătate a sezonului de iarnă, echipele de salvamontişti dorneni au avut 93 de intervenţii pe pârtiile de schi, staţiunea înregistrând o creştere cu 40% a numărului de turişti faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Petru Ariciuc a precizat că sezonul de schi a debutat la Vatra Dornei pe 20 decembrie 2018,  gradul de ocupare fiind de aproape 100% până la jumătatea lunii ianuarie, nu numai la nivelul staţiunii Vatra Dornei, ci şi al Ţării Dornelor.

Vatra Dornei beneficiază de trei pârtii de schi: Parc, Veveriţa şi Telescaun, toate fiind asigurate de serviciul de salvamont.

Directorul Salvamont Vatra Dornei a spus că securitatea turiştilor pe pârtiile de schi şi traseele montane este asigurată de către 12 salvatori montani, dintre care şase atestaţi şi şase voluntari. Din aceştia, doi sunt asistenţi medicali, iar doi paramedici.

„Chiar dacă la ora actuală nu există o reţea de trasee de schi care să facă legătura între cele trei pârtii (două sunt interconectate), patrulele salvamont se deplasează cu uşurinţă de la o pârtie la alta cu ajutorul snowmobilului sau ssv-ului cu şenile” a precizat Ariciuc.

Comunicarea între salvamontiştii de pe pârtii, posturile salvamont precum şi administratorii pârtiilor de schi este vitală în cazul managementului situaţiilor cu risc.

Ariciuc a spus că pentru reducerea timpului de intervenţie în caz de accident, localizare şi preluare optimă, s-a realizat o reţea prin staţii de emisie recepţie, astfel: fiecare salvamontist are o staţie de emisie recepţie, la bazele salvamont de la pârtiile Parc şi Veveriţa au fost montate staţii fixe de mare putere (25 W), iar la pârtia Telescaun a fost montată o astfel de staţie chiar la punctul de administraţie al instalaţiei de transport pe cablu.

„Acoperirea radio în acest caz este de 100 % pe pârtiile de schi, iar legăturile radio prin staţiile de la bazele salvamont se pot face inclusiv pentru patrulele Salvamont aflate pe crestele montane ale munţilor Giumalău, Calimani, Bistriţei şi Suhard” a mai spus directorul Salvamont Vatra Dornei.

Petru Ariciuc a menţionat că salvamontiştii dorneni au făcut un bilanţ pentru prima jumătate de sezon.

Astfel, au fost 93 de intervenţii pe pârtiile de schi, trei intervenţii în zona alpină, 41 de cazuri predate la ambulanţă, cinci zile au fost alocate deblocării unor trasee turistice sau de legătură între pârtiile de schi, şapte zile au fost alocate asigurării cu alimente sau verificării periodice a căilor de acces către schituri sau chiliile din zonă.

Şeful Serviciului Salvamont a spus că un caz aparte este reprezentat, la nivelul Ţării Dornelor, de lipsa ambulanţelor pentru cazurile de externare sau deplasarea la o unitate medicală pentru efectuarea de investigaţii medicale.

„În acest caz discutăm despre persoane care nu se pot deplasa, persoane vârstnice, supraponderale, acces dificil la domiciliu etc. În ultimii 4 ani, serviciul Salvamont asigură cu titlu gratuit aceste intervenţii, în ultimele două luni zece persoane beneficiind de acest tip de servicii” a arătat Ariciuc.

Până în acest moment, Salvamont România a înregistrat o creştere cu 14,65% a numărului de accidente faţă de perioada similară a iernii trecute şi o creştere cu 20,04% a numărului de accidente pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă. „Această creştere este o reflexie a creşterii exponenţiale a numărului de turişti ce au ales sa-şi petreacă vacanţa pe pârtiile de schi”.

În ceea ce priveşte Vatra Dornei, se constată o creştere cu 40% a numărului de turişti sosiţi în staţiune faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Numărul de accidente şi intervenţii a crescut, dar raportul acestora faţă de numărul de turişti şi zile de schi este în scădere.

„Acest lucru reflectă o creştere a simţului de răspundere a turistului  faţă de ceilalţi practicanţi ai schiului sau snowboardului.  În acest sezon s-au înregistrat doar doua accidente prin tamponare sau acroşarea dintre doi schiori (un accident pe pârtia Veveriţa şi un accident pe pârtia Parc)” menţionează Ariciuc.

El a mai arătat că, la nivelul staţiunii Vatra Dornei, colaborarea cu lucrătorii Jandarmeriei montane este deosebită, în sensul că în sezonul de iarnă 2018 – 2019 intervenţiile pe pârtiile de schi se desfăşoară în conformitate cu procedurile şi normele emise de Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, patrulările şi  intervenţiile pe pârtiile de schi sunt asigurate doar de membrii Salvamont, lucrătorii Jandarmeriei montane fiind solicitaţi în caz de forţă majoră.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin competenţa legală, personal pregătit profesional şi atestat pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane în care sunt implicate persoane cu afecţiuni medicale. (M.T.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI