Îmbunătăţirea pajiştilor montane în zona montană de la Vatra Dornei

În zona montană de la Vatra Dornei, gunoiul de grajd este îngrăşământul organic cel mai apreciat pentru îngrăşarea şi îmbunătăţirea pajiştilor. Gunoiul de grajd  de tip mraniţă, după ce va sta în platforme o durată de aproximativ 6 luni, va fi transportat pe fâneţe cu ajutorul tractoarelor şi al căruţelor trase de cai. Gunoiul provenit de la bovine şi de la ovine va fi descărcat şi împrăştiat cu furcile pe fâneţele fermierilor din zona montană de la Vatra Dornei.

Conform cercetărilor horticole şi agronomice realizate în ultima perioadă în zona montană de la Vatra Dornei, s-a ajuns la concluzia că gunoiul de grajd provenit de la bovine şi de la ovine lucrează pe pajiştile montane în al doilea an de la administrarea acestuia, asigurând creşterea şi încheierea unui covor ierbos şi a unui fân de calitate superioară pentru creşterea animalelor din zona montană.

Experimentele privind producţia de lapte, realizate pe pajiştile montane în sezonul de păşunat, au fost efectuate la Vatra Dornei. Ele pun în evidenţă eficacitatea măsurilor de îmbunătăţire radicală a pajiştilor degradate invadate de Nardus stricta prin fertilizarea cu îngrăşăminte chimice NPK, amendare calcică, regenerare totală şi prin înfiinţarea de pajişti semănate, precum şi prin alte metode de îmbunătăţire prin care se pot obţine peste 5000 litri lapte de vacă pe hectar într-o perioadă de 85 zile de păşunat, cu rasa Brună de Maramureş, Pinzgau,  Bălţata Românească şi cu rasele Montbeliard din Franţa.

Zona montană de la Vatra Dornei, în contextul limitării posibilităţilor de utilizare a terenurilor agricole, din cauza altitudinii şi a condiţiilor de climă vitrege, a pantelor, a subratului geolologic al solului şi a costurilor ridicate ale lucrărilor agricole (arăturile, cositul), a condiţiilor de trai, a infrastructurii, a mediului de afaceri, a accesului la învăţământ şi la serviciile medicale, este considerată a fi o zonă defavorizată.  În cazul pajiştilor montane, eficienţa economică are  diferite  conotaţii faţă de terenurile agricole pretabile la culturi pentru legume, pomi şi arbuşti fructiferi. Pajiştile montane sunt situate de regulă pe terenuri care nu se pot cultiva cu alte plante, având destinaţie exclusiv furajeră, valorificabilă prin animalele erbivore. Astfel, crescătorii de animale  din zona montană de la Vatra Dornei  sunt nevoiţi să lupte în permanenţă cu natura vitregă pentru supravieţuire, prin crearea de bunuri de uz personal şi pentru schimb. Din acest punct de vedere,  noi, locuitorii din zona montană, va trebui să recucerim spaţiul montan aflat în prezent în diferite stadii de abandon, pentru siguranţa noastră alimentară, cu atât mai mult cu cât încălzirea globală va afecta zone întinse din câmpiile ţării, iar munţii  noştri vor fi  o salvare pentru supravieţuire. (Ing. horticol diplomat LAURIAN UNGURIAN, Agenţia Naţională a Zonei Montane Vatra Dornei)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: