Managerul SJU Suceava vrea ca medicii spitalului să nu mai profeseze şi în privat:

Când sunt la spitalul de stat, sunt pe fugă şi acri, iar la privat sunt simpatici, empatici, profesionişti, zâmbitori şi primitori

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a anunţat, miercuri, introducerea sistemului de pontaj electronic, pentru a se realiza clar pontajul pentru fiecare angajat.

El a arătat că a fost introdus un sistem de pontaj pe bază de card cu cod numeric, pentru că cele cu identificare facială sau amprentă nu sunt permise de legislaţie.

Potrivit lui Rîmbu, medicii au programul de la ora 8 până la ora 15, asistentele şi infirmierele au program de la 7 la 19, la ambulatoriu şi blocul operator programul fiind 8–16.

El a spus că întârzierile de până la o oră se sancţionează cu neplata unei ore, iar dacă se efectuează ore suplimentare, acestea se recuperează prin timp liber.

Rîmbu a arătat că pentru unii programul este plin, iar aportul personalului este inegal, pentru că şi timpul de prestaţie este diferit.

„E o mare problemă în sistem. Lipsa de timp. De ce nu avem timp destul? Pentru că lucrăm în mai multe părţi” a spus Rîmbu, care crede că e nevoie de schimbarea legislaţiei pentru ca cei de la stat să nu mai poată lucra şi în regim privat.

„Tot apar băieţii la microfoane, cu iniţiative legislative. Unii se fotografiază cu spitalele, cu ministrul, că sunt foarte merituoşi. Veniţi cu o iniţiativă legislativă şi separaţi foarte clar activitatea spitalului public de cel privat! Încurajează zona privată ca să mă concureze, pentru că personalul medical va fi motivat să se poarte frumos, să fie simpatic, empatic, profesionist, zâmbitor ca să-şi menţină pacienţii” a transmis managerul SJU Suceava.

Potrivit lui s-a ajuns ca spitalele (de stat – n.red.) să fie  un fel de piaţă de selectare a pacienţilor.

„De aici îi luăm (pacienţii – n.n.), îi ducem dincolo şi apoi din nou aici” a apreciat Rîmbu despre situaţia actuală.

El crede că ar fi normal ca medicii din spitalele publice să răspundă gestului societăţii de a le oferi salarii foarte mari.

„Noi am aşteptat şi toată lumea aşteaptă, şi ministrul Sănătăţii, un fel de răspuns la acest gest al societăţii care ne-a salarizat cel mai bine. După datele mele, suntem plătiţi ca în Italia, iar acum, să fim serioşi, performanţa medicală nu e chiar comparabilă” a spus Rîmbu.

El arată că salariile sunt frumoase, sunt consistente şi că înţelege graba celor care au învăţat foarte mult, 24-25 de ani, şi vor să recupererze standardul de trai, iar de aceea sunt foarte grăbiţi.

Rîmbu a spus însă că pacienţii aflaţi în suferinţă au plătit 25 de ani impozite şi taxe ca să îl ţină pe medic  la şcoală, el considerând că medicul ar trebui să fie recunoscător, îngrijindu-l aşa cum trebuie, foarte profesionist, când e în faţa pacientului. Managerul SJU Suceava a confirmat că majoritatea medicilor lucrează şi în sistemul privat şi a menţionat că, de când s-au majorat salariile, nu a renunţat nimeni să lucreze în privat.

„Acolo sunt simpatici, empatici, profesionişti, zâmbitori, primitori, fetele la fel, sunt selectate, toate sunt blonde. Aici sunt acri toţi. Nu suntem utopici. Spitalul are şansa schimbării unei generaţii. 150 de medici tineri sunt, mai sunt şi din cei cu experienţă. Şi ei, ca la orice sfârşit de cursă de cros, mai oboseşti, mai te uiţi la spectatori, mai bei o apă şi nu eşti foarte angrenat. Este o şansă. Şi asistentele pleacă, vin noile generaţii, din nefericire nu sunt extrem de bine pregătite, dar dacă au în intenţie a se schimba este foarte bine” a spus Rîmbu.

El a explicat că dacă un medic vrea să lucreze în sistemul privat ar trebui să o facă, dar să nu mai lucreze şi în sistemul public, pentru că nu rezolvă corect niciuna din situaţii.

„De ce să-l încurci pe om? Nu au timp. E un mijloc prin care poţi încuraja sfera privată. Dacă nu le place la stat, să meargă în privat, unde au timp să trateze pacienţii şi nu ca acum, că au de fugit între spitale. Nu o să rezolvăm cum trebuie nici într-o parte, nici în alta” a conchis Rîmbu. (N.B.)

Un comentariu

  1. Foarte bine, domnule Rîmbu, aveti perfecta dreptate. Nu este corect ca un medic sa-si selecteze clientela de la privat în spitalul public.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI