Viaţa merge înainte

La invitaţia nepoatei mele Angela Bojescu, fiica vărului meu Ilie Bojescu, împreună cu soţia mea, Ioana Bojescu, şi cu prietena noastră de familie Doina Cîrciu, alături de rude din comuna Iordăneşti, în ziua de 18 ianuarie a.c. am vizitat mai multe familii din Iordăneşti şi Carapciu din fostul judeţ Storojineţ. Menţionez că nepoata mea Angela Bojescu, ce locuieşte de mai mulţi ani în Germania, la Berlin, vine acasă la Iordăneşti de două ori pe an, cu ocazia sărbătorilor de Crăciun şi de Paşte, acolo păstrându-se tradiţia pe stil vechi. Aşadar, noi am prins ultimele sărbători ale iernii, ca Boboteaza şi Sf. Ioan. Fiind născut în această frumoasă comună, Iordăneşti, de pe malul drept al Siretului, în cătunul numit „Cotul lui Blându” (acesta a fost odinioară un proprietar înstărit), am păstrat şi noi frumosul obicei de a ne vizita rudele în această perioadă a tradiţionalelor sărbători pe stil vechi. Ca fiu al acestei comune, am respectat împreună cu familia (părinţii) sărbătorile noastre creştin-ortodoxe din România, cât şi sărbătorile Crăciunului „la ei”, pe stil vechi (aşadar, ţinute cu două săptămâni mai târziu ca la noi).

De data aceasta, în cătunul în care am văzut lumina zilei, erau invitate de ziua Sfântului Ioan, la familia Ion Bojescu, cel care mi-a devenit rudă prin alianţă, şi persoane care se ocupă cu strângerea de donaţii pentru construirea noii biserici din localitate. Deja, la subsol se ţin slujbele de duminică, biserica începând să prindă contur la câţiva metri de la sol.

Pe parcurs, la întâlnirea noastră au participat rude, prieteni şi alţi invitaţi, prilej să constat că s-au păstrat aceleaşi obiceiuri din străbuni, cu colinde şi cântece vechi din moşi-strămoşi. Am rămas surprins că la un moment dat toată familia şi o parte din invitaţi au încropit un cor, pe mai multe voci, eu neştiind că ei sunt şi membrii corului bisericesc al noului locaş, gazda fiind epitrop şi administrator al noii construcţii.

La masa festivă s-au adunat nu mai puţin de trei generaţii. Bunicii de peste 80 de ani (iar începând din luna mai mă încadrez şi eu în rândul octogenarilor), copiii acestora, cu toţii copiii căsătoriţi, plus nepoţii, cu menţiunea că toţi sunt buni creştini. Aici l-am cunoscut pe tatăl lui Ioan Bojescu (84 de ani), care la rândul său i-a cunoscut pe părinţii mei (tata fiind pe timpul acela şi notarul primăriei din Iordăneşti). Menţionez că pe atunci în comuna Iordăneşti şi în Carapciu 98% dintre locuitori erau de naţionalitate română. Registrul de la Primăria Iordăneşti, conţinând datele de naştere, care s-a aflat la tata, l-am predat la Arhivele de Stat din Suceava. Acest registru şi alte acte s-au aflat la noi din cauza refugiului din 1944. Am şi copii după acest registru, unde sunt menţionate toate familiile de români. În comună au fost peste 86 de familii cu numele Bojescu, apoi Costinean – 42, Bostan, Boicu, Bilic, Cîrciu, Halunga, Halac ş.a.

După 1989, lucrând în domeniul transporturilor auto (Autobaza I Suceava), în fiecare an am avut ocazia să fac mai multe călătorii de la Suceava la Cernăuţi, ocazii cu care am cunoscut multă lume şi, aspectul cel mai important, astfel am cunoscut majoritatea membrilor Societăţii pentru Cultură „Mihai Eminescu”, devenind şi eu membru al acesteia când la conducerea ei erau preşedinte Arcadie Opaiţ, iar vicepreşedinte Dumitru Covalciuc. Acum, la conducerea societăţii se află doi ziarişti veritabili, Vasile Bîcu şi Nicolae Şapcă, ce este şi consătean de-al meu, din Iordăneşti.

Participând la mai multe lansări de carte atât la Suceava, cât şi la Cernăuţi, o mare dorinţă a mea a fost să se realizeze şi o monografie a comunei Iordăneşti. Ajutat de Dumitru Covalciuc şi de Nicolae Şapcă, acest proiect, după multă muncă, inclusiv studiind arhivele, s-a realizat în anul 2013. Lansarea monografiei a fost efectuată în sala arhiplină a Căminului Cultural „Ciprian Porumbescu” din Iordăneşti.

O altă izbândă a mea, care mi-a adus multă satisfacţie, a fost aceea ca, având acordul primarului din Iordăneşti, Gheorghe Lutic, şi a primarului din Stupca (Ciprian Porumbescu), Dumitru Nimiţan, să facem înfrăţirea celor două localităţi.

Amintesc că marele compozitor Ciprian Porumbescu ţinea şedinţele Societăţii „Arboroasa” într-o casă de lângă Biserica „Sf. Mihail şi Gavril” din Iordăneşti. Însă această casă nu mai există, întrucât a căzut un tei mare peste ea; odinioară se mai vedea scris pe părţile ei laterale „Societatea «Arboroasa». Nu întâmplător în Iordăneşti s-a înfiinţat minunatul cor „Fiii Arboroasei”, care a obţinut mai multe premii. Şi nu întâmplător nepotul meu Ciprian Bojescu (aşadar, purtând acelaşi nume; în familia noastră suntem trei care purtăm numele Ciprian) este directorul căminului cultural din localitate. Tată şi fiu, ei sunt sunt muzicieni cu pregătire în domeniu, iar fiica Angelei este o solistă de muzică populară deja consacrată: Alisa Bojescu.

În amintirea prietenilor mei care au plecat prea devreme dintre noi, în duminica de 23 decembrie 2018 am participat, în sala „Dumitru Covalciuc”, o sală nou amenajată a Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti, al cărui director este Iurie Levcic, la pomenirea regretatului Dumitru Covalciuc. S-au aflat acolo prieteni ai săi din Cernăuţi şi Suceava, printre care Mihai Pânzaru-PIM, ing. Vasile Cristea, ec. Petrică Muraru şi subsemnatul. Din Cernăuţi au participat peste 40 de persoane, alături de familia lui Dumitru Covalciuc, soţia Victoria, unul dintre fii, Ciprian, şi nepoţica Victoriţa.

Tot cam în aceeaşi perioadă s-a mai stins şi prof. Ion Creţu, ziarist, fost colaborator al ziarului „Crai nou”.

Dar viaţa merge înainte, iar noi rămânem cu regrete eterne.

CIPRIAN BOJESCU

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI