În 2018

Suceava accesează proiecte europene de 32 de milioane de euro, reprezentând 45% din bugetul municipiului pentru un an

> „Primăria Municipiului Suceava are depuse proiecte în valoare de 27 de milioane de euro, diferenţa până la 32 de milioane de euro urmând să o finalizăm până în luna martie a acestui an” a preciza viceprimarul Lucian Harşovschi

 Lucian Harşovschi, viceprimar al municipiului Suceava, a prezentat  ieri, într-o conferinţă de presă, informaţii actualizate referitoare la finanţările europene de care municipiul ar urma să beneficieze pe Axa nr. 4 a Programului Operaţional Regional (POR) 2014-2020.

Viceprimarul a declarat că Suceava şi-a făcut temele, este destul de avansat, iar anul acesta va accesa nu mai puţin de 31,92 de milioane de euro.

Potrivit lui, în regiunea de dezvoltare nord-est, în funcţie de numărul de locuitori, municipiul Bacău are alocată o sumă de circa 40 de milioane  de euro; Botoşani – 32 de milioane de euro; Iaşi – 58 de milioane de euro; Piatra Neamţ – 32 de milioane de euro; Vaslui – 27 de milioane de euro. Spre exemplu, în alte regiuni de dezvoltare, municipiului Cluj-Napoca i s-a rezervat o sumă de aproximativ 45 de milioane de euro, iar Oradea poate beneficia de finanţare nerambursabilă europeană valoare de 36 de milioane de euro.

„Îi accesăm, sunt bani alocaţi de ADRNE Piatra Neamţ, totul este ca noi să depunem proiecte. În momentul de faţă, Primăria Municipiului Suceava are depuse proiecte în valoare de 27 de milioane de euro, diferenţa până la 32 de milioane de euro urmând să o finalizăm până în luna martie a acestui an” a reliefat Harşovschi.

Viceprimarul a dat ca exemplu proiectul „Sistem integrat  de transport  ecologic”, care prevede achiziţionarea a 25 de autobuze electrice în lungime de 12 metri, a zece autobuze electrice în lungime de 6 metri, a 46 de staţii electrice de încărcare, amenajarea a 47 de staţii de îmbarcare-debarcare a călătorilor şi reabilitarea străzii Vasile Pîrvan. Proiectul a fost depus pe 14 decembrie 2018, are o valoare de 25,33 de milioane de euro, iar, după evaluarea administrativă de la ADRNE, urmează a fi lansată licitaţia pentru achiziţionare. Deoarece există probabilitatea ca unele municipii să nu depună proiectele la termenul-limită prevăzut, o parte din fonduri ar putea fi redistribuită. În consecinţă, Suceava va mai înainta un proiect în valoare de 4,30 de milioane de euro, respectiv cel numit „Implementare a unui sistem de management a traficului”. În parteneriat cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi cu JASPER, la Bucureşti se află şi un proiect de 11,02 milioane de euro pentru achiziţionarea  a 15 autobuze electrice în lungime de 12 metri şi a 15 staţii de încărcare a acumulatorilor electrici. În ceea ce priveşte Subaxa 4.2 a POR, Primăria Suceava aşteaptă definitivarea procedurilor de preluare a parcului Şipote, urmând a fi depus un proiect de 1,63 de milioane de euro privind  transformarea acestuia într-o zonă de agrement. În acelaşi cadru, în martie 2019, va fi  înaintat  un proiect de reabilitare a 14,2 ha de pe malul râului Suceava, tot cu destinaţia de agrement, valoarea acestuia fiind de 1,28 de milioane de euro.

Primăria Suceava a depus, în luna mai a anului 2018, proiectul „Centrul multifuncţional Arta din Iţcani” de circa 1,4 milioane de euro; probabil,  contractul de finanţare va fi parafat în luna martie. Autorităţile locale sucevene au „suprasolicitat” finanţarea nerambursabilă la valoarea de 131%, iar, în cazul în care se va face redistribuire, vizate sunt şi reabilitarea stadionului Iţcani, cu strada aferentă, această din urmă investiţie fiind apreciată la 375.000 de euro.

În ceea ce priveşte Subaxa 4.4 „Creşterea calităţii infrastructurii în vederea accesului sporit la educaţie”, în aprilie 2018 a fost depusă documentaţia pentru construirea grădiniţei cu program prelungit pe lângă de pe lângă Şcoala Generală Nr. 6 din Burdujeni-sat, cu o valoare de 692.440 de euro, semnarea contractului fiind programată pentru martie 2019. În aceeaşi lună, ar urma să fie parafat şi contractul de finanţare pentru Grădiniţa „Dumbrava minunată” de pe strada Armenească, în valoare de 811.000, proiect depus pe 27 decembrie 2018. Înaintat în noiembrie 2018, proiectul de la Colegiul Naţional „Petru Rareş”, aferent Subaxei 4.5 „Reabilitarea şi echiparea infrastructurii educaţionale”, are o valoare  de 1,08 milioane de euro. Nu în cele din urmă, la acesta se adaugă un proiect suplimentar de 798.000 de euro, pentru Colegiul de Industrie Alimentară, cu o „suprasolicitare” de 329% din valoarea alocată iniţial.

„Noi avem depuse proiecte de 27 de milioane de euro, dar, cu cele pe care le vom înainta peste suma alocată municipiilor, vom ajunge la circa 45 de milioane de euro. La bugetul Sucevei, de 332,693 de milioane de lei, cele aproximativ 32 de milioane de euro accesate în acest an înseamnă aproximativ 151,665 milioane de lei, adică 45% din buget” a declarat Lucian Harşovschi.

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: