Cristian Pârvulescu, într-o dezbatere coordonată de Cătălin Nechifor:

Plângem că se depopulează localităţi, dar nu facem nimic pentru reforma administrativă

> Germania are 800 de localităţi, iar România 3300 > Nechifor a dat exemplul unei comune din Italia, unde primarul lucra pe gratis şi era poştaş

Profesorul universitar Cristian Pârvulescu a declarat, marţi seara, într-o dezbatere privind reforma administrativă coordonată de vicepreşedintele Pro România, deputatul de Suceava Cătălin Nechifor, că reforma administrativă este o oportunitate, dar că este blocată, el apreciind că trebuie aplicate soluţii intermediare pentru ca acestă reformă să se facă treptat.

„Plângem după localităţi care se depopulează, dar uităm cum au apărut aceste localităţi. În urma unor nevoi economice” a spus Cristian Pârvulescu.

El a arătat că deşi localităţile nu au apărut nenatural, acum decizia politică este să se menţină localităţi care nu se pot susţine şi se depopulează.

Pârvulescu a explicat că avantajul României este imens că face parte din Uniunea Europeană şi a cerut celor prezenţi să facă o comparaţie cu situaţiile ţărilor din jur care nu sunt în UE, precizând că Iugoslavia a fost distrusă de o echipă de politicieni naţionalişti.

În ceea ce priveşte succesul reformei din Polonia, care a fost făcută în 1997, acesta a fost datorat rapidităţii, că a fost realizată în trei luni, iar primarii nu au avut timp să se trezească şi să reacţioneze, ceea ce nu se mai poate face în prezent.

El şi-a exprimat surprinderea că în 2013, când se discuta despre reforma administrativă, primari din judeţe din sudul ţării i-au spus că ei consideră că Grecia ar putea fi luată ca model.

Pârvlescu a spus că Grecia a ajuns în situaţia de criză din cauza ineficieţei administrative şi că, spre exemplu, România are aproape 3.300 de localităţi în timp ce Germania are doar 800 de localităţi.

El a arătat că România a preluat modelul francez, arătând  că Franţa are 32.000 de localităţi care nu pot fi susţinute fără pierderi şi că aceasta se vede acum în faptul că statul nu le poate asigura funcţionarea, astfel apărând o mişcare puternică de contestare.

„Reforma administrativă este o oportunitate şi ne lovim de rezistenţa primarilor, care trebuie să înţeleagă că nu pierd în particular” a spus Pârvulescu, explicând că ar trebui înfiinţate regiuni care să aibă între un milion şi două milioane de locuitori, dar prin menţinerea judeţelor timp de 10 ani, pentru a micşora rezistenţa aleşilor locali.

El consideră că trebuiesc gândite soluţii intermediare.

Coordonatorul dezbaterii, Cătălin Nechifor, a spus că se observă în ultima vreme asocierea mai multor localităţi, fie că e Alianţa Vestului sau Asociaţia Moldova, dar crede că acestea sunt asociaţii mai degrabă cu conotaţii electorale.

„Trebuie să vedem şi voinţa cetăţeanului. Au fost încercări de a reveni de la oraş la comună şi au murit din faşă, prin neparticipare” a spus Nechifor.

El a arătat că ar putea fi aplicat şi modelul italian pentru localităţile mici.

Nechifor a spus că într-o comună din zona Abruzzo primarul nu era remunerat, acesta fiind poştaş şi venind după-amiază la primărie pentru a semna actele şi a se ocupa de probleme imediate ale comunei.

Deputatul sucevean crede că dacă locuitorii unei comune constată că nu pot să susţină activitatea acesteia, pot recurge la acest model.

„Dacă localitatea nu are posibilitatea să facă ceva, va trebui ca oamenii să spună dacă doresc să plătească salarii sau indemnizaţii” a spus Nechifor.

Participanţii la dezbatere, din diverse zone ale ţării, au spus că se impune eficientizarea administraţiei publice locale, au lansat ideea limitării la două a numărului de mandate pentru primari, arătând că sunt de părere că trebuie să se revină la alegerea primarilor în două tururi de scrutin.

În final, Cătălin Nechifor a apreciat că trebuie să ne pregătim pentru o reformă administrativă şi că dezbaterile pe această temă vor trebui să continue, spre a fi găsită o formulă care să fie susţinută de o largă majoritate. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: