Nunţi de argint şi de aur

În Anul omagial al satului românesc (al preoţilor, învăţătorilor şi primarilor gospodari) şi Anul comemorativ al patriarhilor Nicodim Munteanu şi Iustin Moisescu şi al traducătorilor de cărţi bisericeşti, Parohia Mănăstioara oficiază de ziua Întâmpinării Domnului, după Sfânta Liturghie, slujba de mulţumire pentru şase familii care au împlinit 25 şi 50 ani de la căsătorie. Preotul le alătură acestor familii copiii, nepoţii, apropiaţii, domnul primar Ioan Vasiliu, însoţit de membrii consiliului local Preuteşti, în Biserică aflându-se toţi credincioşii prezenţi la slujbă. „Fraţilor, mulţumiţi totdeauna pentru toate, întru numele Domnului Nostru Iisus Hristos, lui Dumnezeu şi Tatăl”. (Efes.V,20)

Am considerat că „participarea la slujba de mulţumire închinată lui Dumnezeu reprezintă o jertfă adusă de credincioşi, în ciuda greutăţilor vieţii şi încercărilor din ziua de astăzi”. Prin săvârşirea Cununiei de argint sau de aur în Biserică, remarcăm încă o dată binecuvântarea pe care Dumnezeu le-a oferit-o, dăruindu-le mulţi ani împreună, spre bucuria celor din jur. În cadrul acestei slujbe, se binecuvântează verighetele care se aşază pe mâinile mirilor, alături de cele pe care le-au primit iniţial, fiind însoţiţi de naşii care le-au fost alături de la început. Fiecare familie are datoria de a-i mulţumi lui Dumnezeu după 25 sau 50 de ani de convieţuire împreună. Trebuie să ne gândim că motivul săvârşirii acestei slujbe de mulţumire este datorat în urma binecuvântării lui Dumnezeu asupra noastră, prin tot ce am primit în viaţă ca dar (pentru sănătatea de care ne-am bucurat, pentru copii şi pentru toate realizările), ştiind că rugăciunea însăşi este de trei feluri: de cerere, de mulţumire şi de laudă adusă lui Dumnezeu, având în minte epistola vindecării celor zece leproşi (Luca 17,12-19), „Şi răspunzând, Iisus a zis: Au nu zece s-au curăţit? Dar cei nouă unde sunt? Nu s-a găsit să se întoarcă să dea slavă lui Dumnezeu”, neuitând de a cere binecuvântare pentru celelalte zile ale vieţii noastre. Viaţa în Hristos şi în Biserică, ne oferă în schimbul preocupărilor lumeşti sfinţenia ca dar al lui Dumnezeu, care se obţine cu multă nevoinţă, prin conlucrarea cu harul dumnezeiesc mântuitor, pentru a urca pe treptele desăvârşirii, aşa cum ne arata Sf. Ioan Scăraru. Familia creştină a fost şi va fi întotdeauna „legământul mântuirii”, pentru că Taina Cununiei este legătura dintre soţi asemănată de Sf. Apostol  Pavel cu legătura dintre Hristos şi Biserică (cf. Ef. 5,32). Biserica ne arată prin calendarul plin cu sfinţi „soţ şi soţie”, că familia se sfinţeşte în Biserică.

„A fost un moment de bucurie pentru întreaga comunitate, dar mai ales pentru cei sărbătoriţi. Săvârşirea unei astfel de slujbe este emoţionantă pentru toţi cei care participă, îndeosebi pentru ambii soţi şi pentru copiii şi nepoţii acestora, a menţionat primarul Ioan Vasiliu. Vă felicităm pentru exemplul pe care îl reprezentaţi pentru noi toţi şi mai ales pentru tânăra generaţie. Vă binecuvântăm şi vă dorim ani mulţi şi buni în Hristos şi în Biserică!”.

La finalul slujbei, familiile aniversate au primit flori, diplomă şi un ajutor financiar, după care cu toţii au stat la o masă de mulţumire.

Pr. paroh DĂNUŢ MAFTEI 

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: