Implementarea standardului antimită la Spitalul Suceava include şi monitorizarea video a secţiilor

> Vasile Rîmbu: Unii se simt urmăriţi. Noi nu urmărim pe nimeni, urmărim activităţi şi atitudini, nu oameni

Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava, Vasile Rîmbu, a explicat, miercuri, într-o conferinţă de presă, că pentru implementarea sistemului antimită din instituţie este nevoie şi ca cei din exteriorul spitalului să nu ofere mită şi să sesizeze orice încercare de a se continua cu acest „sistem”.

El a arătat că practicile de stimulare, de obţinere a unor servicii medicale cu prioritate sau poate mai de calitate decât pentru ceilalţi trebuie reduse prin efortul tuturor celor implicaţi.

„Noi vrem să reducem fenomenul în interior, dar, dacă din exterior, indiferent cine, pacientul, aparţinătorul, vine să obţină prin orice mijloace servicii medicale preferenţiale, nu ajungem nicăieri, la niciun rezultat. Va trebui ca toată lumea să cupleze şi să renunţe la nişte obiceiuri, la nişte reflexe” a spus Vasile Rîmbu.

El a explicat că managementul spitalului introduce măsuri de prevenţie şi că nu este abilitat prin lege să constate şi să aplice sancţiuni, ci „doar de ordin administrativ şi disciplinar”.

„Aş îndemna să fim judecaţi prin prisma intenţiilor noastre, de a lua în seamă aceste reguli. Eu cred că faptul că încerăm să facem ceva trebuie luat în seamă şi  încurajat. Vom avea foarte mult de lucru, dar cred că o vom rezolva, până vom ajunge la situaţii suportabile. Ţinta este ca toţi pacienţii să fie puşi pe sistem de egalitate” a spus Vasile Rîmbu.

El a arătat că în completarea măsurilor luate, până în prezent au fost introduse camere de luat vederi în toate secţiile şi că sistemul se va extinde.

„Unii se simt urmăriţi. Noi nu urmărim pe nimeni. Urmărim activităţi şi atitudini, nu oameni” a spus managerul SJU Suceava.

El consideră că şi implementarea începând cu 1 februarie a planului de îngrijiri va contribui la reducerea acestui fenomen, pentru că pacienţii vor şti ce servicii au primit şi care sunt serviciile trecute în fişă.

Întrebat dacă au fost cazuri când cadre medicale au  reclamat că aparţinătorii au vrut să ofere bani, el a răspuns că în astfel de situaţii personalul medical este „discret”.

Vasile Rîmbu a mai spus că toate situaţiile trebuie reclamate şi că vor fi luate în considerare semnalele serioase.

„Vor fi luate în considerare semnalele serioase, nu presupunerile sau poeziile. Ne ajută foarte mult şi monitorizarea. În birourile noastre sunt monitoarele care dau imagini din toate secţiile spitalului” a spus managerul SJU Suceava, care a adăugat că şefii de secţii au acces la imaginile din secţiile lor.

De menţionat este că şi controlul acces şi de pontaj este monitorizat video.

El a explicat că nu numai doctorii şi personalul intră în spital, iar că din acest motiv trebuie să existe o monitorizare permanentă.

„E o instituţie cu grad ridicat de risc şi trebuie să ştii tot timpul cine intră, cum intră, ce atitudine are. Nu se adresează doar personalului. Se mai şi fură, se mai distruge, de la bucătărie până la blocul operator” a spus Rîmbu.

El a menţionat că va fi făcută o nouă instruire cu infirmierele privind măsurile impuse, mai ales că acestea nu realizează că prin atitudini pot afecta grav munca medicilor şi asistentelor.

„Au acea rezervă că au terenuri, porci, cresc animale, iar aici vin să-şi facă bani de pensie sau numerar pentru domeniul în care activează şi nu au nicio aplecare pentru a se rezolva anumite chestii urâte ca imagine, pentru munca unui doctor” a spus Rîmbu.

El consideră că toţi trebuie să fie atenţi asupra fenomenului.

„Va trebui să fim atenţi toţi. Şi cei care dau şi cei care sunt lângă cei care dau. Pacientul nu trebuie să dea” a spus managerul SJU Suceava.

El susţine că trebuie descurajate practicile care deranjează cel mai mult, iar pacientul poate să sesiseze practici incorecte la telefonul dedicat, la adresa de email, dar şi la personalul de pe secţie.

Reamintim că Spitalul Judeţean Suceava a fost certificat pe standardul internaţional antimită având ca obiectiv  reducerea „practicilor incorecte”, fiind vizată atât prevenirea, cât şi descurajarea comportamentelor inadecvate legate de activitatea medicală. (N.B.)

Print Friendly, PDF & Email

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

Sumarul ediţiei: